Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PA GU 46

YO7DIG

Postări Recomandate

Va salut si LA MULTI ANI pentru totzi forumistii, o intrebare ; am facut multe finale de putere , vreau sa va intreb daca a facut cineva un final cu GU46 , am cumparat una de la cineva si sint curios cum se comporta...poate incerc ceva,,,,am cautat pe internet dar sint putine informatii despre aceasta lampa...73 ! succes

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ion_Bumbu

4

• YO7DIG

2

• VAX

1

• yo2mhj

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sal.Am in plan sa fac un amplificator cu GU46,dar deocamdata m-am oprit din lipsa soclului.GU46 este o lampa conceputa anume pentru lucru in ssb asa ca merita incercat un astfel de amplificator.La amplificatorul asta vreau sa folosesc neaparat soclul original(desi am facut alte amp. cu socluri diy si nu am avut probleme).Intre timp poate te ajuta cu ceva schema pe care m-am hotarat eu sa o fac...imi plac filtrele de banda si mai ales ca G2 nu este alimentata in regim de receptie,circuitul anodic este un pic altfel... http://www.cqham.ru/pa71_58.htm 73!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

GU 46 este un tub interesant si destul de "bine facut",in stil "sovietic",dedicat SSB.

Ani la rand m-am interesat sa aflu in ce echipamente s-au folosit de se gaseau relativ ieftin la FRR si in numar mare...liniste.

Asta pina in vara cand am ajuns undeva in districtul 6 si am vazut ..."minunea"-ramasitele unui complex "Molnya"...din ce am inteles fusesera statii de mare putere-10KW -pe la ambasade...finalul era cu GU 39B1( http://www.tubes.ru/techinfo/TransmittingTubes/gu-39b-1.html ) iar ca prefinal...doua GU 46 in push-pull...superba si...imensa realizare.

Cat despre abordare...ce a spus IGBT 1971 si aceasta...reduse schemele la un singur tub mi se par OK.( http://ra3ggi.qrz.ru/LAMP/230501_3.gif ) ( http://ra3ggi.qrz.ru/LAMP/230501.htm ).

Succes,73.Sunt convins ca o sa iasa ceva superr,la ce "mana" stiu ca aveti.

http://www.russianarms.ru/forum/index.php?topic=598.0

Link spre comentariu

Multumesc pentru cele spuse, am facut si eu destule finale, am final care merge de 25 de ani cu 813(3 bucati) si sint foarte multumit, am cumparat un GU46 si parca as incerca ceva cu ea, dar am sa fac cu soclu original, e foarte scump dar cred ca merita, e o lampa robusta si la DX-peditzii sigur va face fata, nu stiu daca cineva in YO a facut un final cu asa ceva si daca lucreaza bine, am vazut destul e pe net cu aceasta lampa dar fata de GU81 nu am vazut mare lucru...desigur merita incercat..am sa va tin la curent cu ce fac dar ceva mai tirziu, deocamdata string bani de soclu, pe ebay se gasesc dar destul de scumpe, stiu ca au si ceva radiatoare pe picioruse, , in conditzii de amator sint greu de facut...aici am vazut citeva finale facute de baietzii care construiesc, facute frumos si ingrijit si sint sigur cu rezultate pe masura, subiectul ramine deschis si sigur mai comentam pe tema aceasta , e bine sa ne inpartasim experienta si sa ne consultam in acest domeniu care inca mai are pasionatzi...am vazut finale de 5000 EUR. la un amic, dar din pensie nu prea cred ca imi pot permite si apoi unde mai e pasiunea daca totul se cumpara devenim profesionisti in operare de scule supersofisticate, sanatate si succes ..73 ...YO7DIG/MIHAI.

Link spre comentariu

Deocamdata am facut doar tr.pentru filament 8,6V/16A(eu folosesc cate un tr. pentru fiecare tensiune);am urmarit o vreme pe e-bay ofertele de socluri...drept sa spun m-am ofticat rau, mi-a scapat printre degete un tub+soclu nos la 50$,dupa care am lasat-o balta pe moment.Bine alimentat si adaptat finalul cu un tub ar trebui sa scoata cam 600W curati, la un atac in g1 de 10W.Oricum nu ma grabesc sa il termin...73 YO6HEM,Emil.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

S-a mai discutat despre GU-46 si soclul sau, intr-un topic mai vechi @Traian B afirma urmatoarele (initial mi s-au parut un pic deplasate afirmatiile, apoi am avut ocazia sa vad si eu originalul pe viu si i-am dat dreptate) :

Exista doua tipuri de socluri "originale" pentru GU-46.Primul si cel mai cunoscut dintre ele, nu merita utilizat, l-am avut pe masa si apoi am avut ocazia sa achizitionez acest tip de soclu si pot spune ca in momentul in care l-am vazut am renuntat instantaneu. Trebuie sa-l vezi si sa-l ai pe masa ca sa-ti dai seama de ce nu merita utilizat intr-un QRO de amator: ca si volum si greutate este un monstru, diametrul soclului este de peste 2 ori mai mare decat diametrul culotului tubului, montat in el GU-46 ajunge la o inaltime considerabila, iar utilitatea principala a unui soclu (adica posibilitatea inlocuirii rapide si facile a tubului) nu este asigurata, fiind compus din doua parti separate, una se fixeaza pe sasiu in timp ce in cealalta (in soclul propriu-zis) terminalele tubului se fixeaza cu niste pensete stranse individual cu piulite, incluzand si radiatori pentru terminale, conexiunea dintre cele doua parti fiind asigurata de alte contacte laterale.

Link spre comentariu

De ce ar fi necesar ca un astfel de tub sa fie schimbat rapid?Eu unul ,sunt convins ca se defecteaza doar daca primeste vreun ciocan in balonul din sticla...altfel nu cred sa aiba de suferit!Un QRO nu trebuie sa fie inghesuit din doua motive principale:racire naturala si intretinere usoara.Multe amplificatoare de putere(de amatori) dau tot felul de probleme din cauza constructiei mecanice foarte inghesuite fara rost.Daca nu se respecta anumite distante intre componente,constructia o sa fie un esec de succes...hi!

Link spre comentariu

Hmmm... Emil, toate sunt cu dus si intors... Am vazut multe amplificatoare construite in YO. 90 % dintre ele mergeau prost pentru ca erau prea "frumos" si "aerisit" lucrate. Lampile erau puse frumos in spatele cutiei, langa ventilator, iar filtrul PI pe panoul frontal, normal, sa poata fi reglat.... De la anodul lampii la filtrul pi venea un fir de 40cm tras "elegant" la 1cm paralel cu carcasa... (capacitate parazita 10 pF). Ulterior concluzia era "EL509 sau GK-71 sau GU-50 nu merge bine in benzile de sus" Nicidecum nu se punea nici o clipa problema unei proiectari si constructii defectuoase...

In ceea ce priveste GU-46, atata timp cat ii ceri doar 600W, da, va fi nemuritor. Totusi, fata de tuburile cu anod de grafit, este o palida umbra. Cel putin rusii pe forumuri vorbesc des despre anozi de GU-46 (tabla) topiti... Sigur, nu la "puteri legale" de YO...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Exact...nu spune nimeni sa pui lampa in pod si variabilu de anod in pivnita.Vroiam sa spun ca exista niste distante optime intre diferite componente,spre exemplu intre bobina din filtrul pi si carcasa amplificatorului;eu nu am inventat nimic,doar incerc sa respect cat mai mult din ceea ce au facut altii, cu mult inaintea mea.Modul de amplasare folosit de constructorii rusi mie mi se pare,in cele mai multe cazuri, foarte bine gandit.Ca la urma iasa o ditamai lada grea si mare nu ma deranjeaza deloc,important sa functioneze corect si sa fie mut,adica fara ventilatoare de racire...

Link spre comentariu

Unul din putinele liniare cu GU-46 pe care le-am vazut/auzit in YO este (sau a fost) "Carmen" de la "defunctul" YO9KPM.

Construit cu 2 x GU-46 in configuratie GG si atacate in catod de un Sommerkamp FT-277 ZD (Yaesu FT-101 ZD).

Daca memoria nu-mi joaca feste, exista si un articol in revista FRR despre constructia acestui amplificator.

La vremea respectiva clubul avea doar un W3DZZ suspendat intre doi piloni metalici la ~10m de sol iar operatorul de baza

si seful radioclubului era 'nea Florian (SK) YO9BVG care lucra constant in toate concursurile interne. Cu aceasta dotare

statia "venea" tare si frumos cam peste tot teritoriul YO.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Hmm...Marcel spunea ca lipsa unui soclu original nu e un motiv sa renunti a face un amplificator.Asa am gandit si eu pana azi, cand am zis sa ma joc un pic cu tubul si sa il incalzesc,sa imi fac o idee despre regimul lui termic,numai cu tensiunea de filament aplicata.Dupa aproximativ 10 minute sarma care era infasurata pe pini si-a schimbat culoarea(cuprul din rosiatic s-a facut gri);se pare ca nu degeaba soclul original este construit sa disipe cat mai multa cadura de la pinii tubului.Unii ar putea spune ca erau contatcte imperfecte desi nu cred pentru ca am infasurat pe pin cate doua spire,iar in partea cealalta am infipt doar sarma in papucii de la transformator si nu au fost probleme de incalzire sau de schimbare a culorii.Sper ca imaginile sunt destul de graitoare...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu vad nimic deosebit in poze. O sa incerc si eu sa vad despre ce este vorba. Nu credeam ca se incalzesc atat de tare pinii la tubul asta. Plus ca de obicei se pune ventilator, ca nu e Radio Miorita...

Link spre comentariu

Nu vad nimic deosebit in poze. O sa incerc si eu sa vad despre ce este vorba. Nu credeam ca se incalzesc atat de tare pinii la tubul asta. Plus ca de obicei se pune ventilator, ca nu e Radio Miorita...

Adica?ce nu vezi?I-ti spun sigur ca se incalzesc,dar nu numai pinii 4 si 5...tot tubul e incins.Nu stiu cum va fi, cand va functiona full power.Daca am timp zilele astea o sa fac si niste masuratori de temperatura.E aspru rau tubul asta dupa cum pare...pe fiecare fir in parte am o cadere de tensiune de 0,3vca;este fir litat de 2,5 si lungime de 40cm fiecare(e drept ca sunt aproape14amperi).Temperaturile mari sunt doar la tub in rest liniste si pace...deocamdata :rade: Din fir de cupru frumos si curat in 10minute s-a cam ales...praful

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări