Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme sursa LM723

Vizitator dni Dani

Postări Recomandate

Ieri am "plantat" piesele pe cablaj. Mai am de conectat tranzistorii - KD 607 / BD 912 - si sa o bag in teste. Apropo, BD-ul este pus pe radiator sau direct pe cablaj ?

Puntea redresoare de cati amperi este ? In locul lui R10 cred ca merge pus un semireglabil de 1 K si reglat in sarcina pana poti obtine peste 3 - 4 A, apoi scos masurat si pusa o rezistenta fixa. La tine, R10 ce valoare are in final ?

Link spre comentariu

l-am scazut pana la 4 ohmi (e de 320 ohmi pe placa acum si trag 2.4A cu ea asa) dar nu e mare branza, vreo 300 ma castigi la iesire. tot cu potentiometru m-am jucat. bd-ul e fara radiator la mine si nu se incalzeste prea tare. nu mi-e frica sa il las asa dar ii voi pune radiatorul de pe final cand o sa fac rost de alt radiator mai mare. Nu am punte redresoare, am diode de 3A. se cam incalzesc ele. Le va veni randul si lor fie sa le schimb, fie sa pun cate 2 ca sa imparta curentul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Astept si eu rezultatele tale. Sunt curios ce valori o sa obtii si ce componente folosesti. Ma intereseaza tensiunea de la care pleaca in gol si curentul maxim pe care il poti stoarce.

LE: Poate daca mai umblu si la potentiometru care e in legatura cu R10, mai pot scoate ceva. Se modifica tot divizorul. Daca gasesc unul de 470 ohmi sau un pic mai mic...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Posted Yesterday, 20:18 PM
Prin modificarea lui r5 nu am obtinut imbunatatiri. Tot r10 e cheia
Inlocuit tranzistor cu sdt9202. Tot 2.4 pot trage.
Posted Today, 08:08 AM
l-am scazut pana la 4 ohmi (e de 320 ohmi pe placa acum si trag 2.4A cu ea asa) dar nu e mare branza, vreo 300 ma castigi la iesire. tot cu potentiometru m-am jucat.
Nu am inteles, vrei sa controlezi curentul cu ajutorul lui R10 ?
Link spre comentariu

Nu se poate mari intensitatea asa. Am incercat eu. (pt albasete)

As vrea sa pot obtine un curent mai mare de la ea, atat cat se poate fara vatamari. Aveti si un mesaj privat de la mine, nu stiu daca l-ati citit. (pt miticamy)

L-am redus si pe r5 dar nu am vazut practic nimic. (adi1967)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

R5 e shuntul ce monitorizeaza curentul, reducerea sa automat marest curentul maxim disponibil, faptul ca la tine asta nu se intampla denota ceva probleme in montaj, fie rutare de trasee, fie ceva valori neconforme, sau D-zeu mai stie. Eventual reduci si R6, desi nu cred ca este cazul, cum deasemeni nu cred ca este cazul sa spun ca se obtine curentul maxim cu reglarea cursorului de la potentiometru la maxim catre R6. Este posibuil ca testele sa nu fie facute in conditii tocmai ok, spre exemplu daca iesirea este setata prea sus, se poate ca intrarea sa scada suficient incat sa nu ai resurse suficiente de la alimentare.

Link spre comentariu

Da, am folosit niste improvizatii, valorile nu sunt intocmai ca in schema. Nu ma plang de ea, sunt la capitolul de zgarmat pe unde se poate pana da mai mult. Astept sa o faca si albasete si mai umbla si el pe la a lui pana o imbunatatim, si incet-incet, forumul o sa aiba o schema up-datata dupa rezultatele si observatiile noastre. Testele mele sunt pe repede-inainte, nu mai am rabdare prea mare de experimente acum. Poate intr-o zi libera si fara treaba pe acasa o sa mai umblu mai mult.

...si poate nu l-am redus eu semnificativ pe R5 incat sa observ ceva, e posibil si asta.

PS: Dani, initiatorul topicului, a reparat-o. Poate ne face si noua niste masuratori, niste poze cu sursa lui. Ce rezistente ai pus la R10, R5 si ce potentiometru ai?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru R5, asa cum spune Adi si Marian ca trebuie redus, eu am pus 2 rezistente in paralel de 0,22 Ohmi / 5 W. Daca nu voi obtine intensitatea dorita, mai pun si a treia rezistenta de 0,22. Inainte de lipire am masurat rezistentele: toleranta de +/- la % i-si spune cuvantul: una are 0,18 Ohmi, alta 0,20 Ohmi. Traf.ul scoate 24 V / 6 A, deci resurse sa trag 5 A la 24 Vcc sunt. ( Inca nu am ce testa/verifica la parametrii mentionati, dar nu se stie in viitor).

Multumim.

Link spre comentariu

Ieri am finalizat sursa. Functioneaza suuuupeeer ! Initial am pus un integrat romanesc, BA 723 C, despre care aveam oarece dubii. Am alimentat sursa si pleca de la 7,7 V, si cand am rotit foarte putin din potentiometru, a sarit la 27,7 V. Am inlocuit integratul cu unul nou si sursa mea pleaca din zero. Cu ambii potentiometri la minim, afisa 000. Rotind putin potentiometrul P1, afisa 0,90 - 1,00. Am rotit potentiometrul P2 si tensiunea a inceput sa creasca pana la 27,7 V. Am testat cu un bec auto halogen de 12 V / 55 W si am tras 4,8 A. Tensiunea de alimentare de 12 V a scazut la 11 V, am rotit la maxim potentiometrele si mai mult de 13 V / 4,8 - 4,9 A nu a urcat, asta insemnand ca transformatorul meu nu duce decat 5 A. Ca si punte redresoare am folosit 2 diode romanesti 10 Si xx . deoarece traf.ul are 2 x 24,( la masuratoare da 2x21) am folosit si priza mediana. Diodele s-au incalzit putin, BD-ul aproape deloc, KD-urile erau calde pe radiator.

R5 am pus 2 de 0,22 Ohmi / 5 W, ulterior am pus si a treia rezistenta. Nu am schimbat/inlocuit nimic altceva. R 5 dicteaza intensitatea. Sunt super incantat de aceasta sursa.

In concluzie, traf. solid, si 2 - 3 rezistente de 0,22 Ohmi / 5 W sau 10 W pentru R 5.

Multumim de ajutor. Doua poze cum arata sursa. Lucrul mai greu de realizat, carcasa, dar se rezolva. Astept si 2 radiatoare mai mici, acesta din teste este supradimensionat.

Posted Image

Posted Image

Editat de albasete
Link spre comentariu

Felicitari! Imi place. O sa ii dau si eu un r5 mai mic cand oi avea. Pana atunci o folosesc asa. Sa ii dai maxim cat poate si sa imi spui cum stai cu temperaturile in raport cu timpul daca mai ai chef de experimente.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări