Vizitator Postat Aprilie 11, 2019 Partajează Postat Aprilie 11, 2019 (editat) Am zis sa nu mai scriu la partea tehnica dar schema de mai sus nu are legatura cu inlocuirea tranz. intern de limitare cu unul extern. Pinul 10 (pt ca 9 este la masa) va fi la 6,2V. Pinul 13 va fi cu 2x Ube mai sus. Acolo este si colectorul tranz. de limitare. Rezistenta de limitare va fi in emitor 3055, deci la potentialul iesirii. Tranzistorul de limitare va avea in baza 30V (sau 40 sau 70V) iar in colector cam 7,5V. O functionare exemplara!! Pros Proven. No wonder after 50 years, it is known what you may expect and what not. Stable. Relying on a buried Zener low noise reference, it can compete with a lot of newer chips when it comes to stability (it does have a long term stability rating in the datasheet, few new chips have that). Tempco is also very good, also when compared to newer chips. Low Noise. One of the best low noise regulators even today (when hooked up properly). Reason one is the low noise buried Zener reference, reason two is the fact that the reference voltage can be noise filtered before going into the error amp. Jörn Bartels DK7JB did a very good comparative study of different voltage regulators. It can be found here. Wide voltage range. Input voltage goes up tp 40V constant, with 50V pulses allowed. There is even an (obsolete) 80V version, the L146CB. Support for external pass transistors, keeping on-chip dissipation (and therefore drift) low. Compensation by the user. You can tailor the frequency response to your application (but you also have to do that because there is no internal compensation). Very flexible. Can serve as positive, negative, shunt, pass, floating or switching regulator or as a temperature controller. Extended Temperature Range available. You can get CDIP14 chips with an operating temperature range from -55°C to +125°C. Cheap. A few 10 €Cent, and its yours. Editat Aprilie 11, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 11, 2019 Partajează Postat Aprilie 11, 2019 2 minutes ago, gauss said: Nu pentru elf ... acum zeci de ani nu exista . Si tot acum zeci de ani Tehnium era apogeul electronicii la noi, si din pacate inca n-au disparut miturile de acolo... Adica despre ce vorbim? Despre un integrat proiectat acum...hat...zeci de ani promovat si acum pe postul de CI pentru sursa de laborator? Atunci de ce sa mai pierdem timpul cu operationale foarte performante si noi, tranzistori noi si foarte buni, atunci cand avem 723 si 2N3055? Eu imi asum afirmatia ca 723 este o prostie care ar trebui sa ramana cel mult intr-un muzeu, am argumentat deja de ce. PS: Numarul de exemplare fabricate nu poate fi nicicand un argument, 2N3055 oare in cate exemplare s-o fi fabricat? Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 11, 2019 Partajează Postat Aprilie 11, 2019 (editat) Multumesc de citare . Eu n - am promovat nimic , vezi ce si cate postari am in topic . Ca moderator , ar trebui sa fie usor . Am avut doar o interventie privind modul de realizare a protectiei la schemele cu 723 . Bazata pe experienta . Nu e numai a mea , daca ai rabdare si cauti poti gasi ce am vrut sa spun . Altfel , nu tin neaparat , nu - mi foloseste . Si nici nu - mi dauneaza . Am explicat mai sus de ce , poate fiecare sa citeasca si sa traga concluziile pe care le desprinde . Chiar nu mai intervin , te las pe tine si pe altii mai bazati sa va expuneti parerile . Sigur e spre binele sectiunii si al forumului , se poate face abstractie de ce am scris , sa nu pice careva user in greseala . P.S. - apogeul tehnicii la noi n - a fost Tehnium . Era doar o revista a constructorilor amatori . Chiar asa fiind , nu cred ca ai publicat ceva in ea . Daca asta e referinta ta despre epoca respectiva , nu ma mira nici afirmatiile ... Editat Aprilie 11, 2019 de gauss 1 Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 11, 2019 Partajează Postat Aprilie 11, 2019 (editat) Pai postasera Dl Miticamy si Informer, si vroiam sa fac o adresa mai clara a postarii. E drept ca poate am fost cam categoric, insa si asumat, pentru ca trebui sa invatam o data sa evoluam, sa invatam sa lasam trecutul cu realizarile lui acolo unde ii este locul. Exista ci-uri regulator liniare ce permit reglaje de la 0 a tensiunii de la iesire fara negativa, exista CI-uri specializare de monitorizare curent pe masa sau pe plus in variante moderne si foarte performante, exista operationale foarte bune, cu precizie excelenta si tensiune considerabila, exista tranzistori foarte performanti si totusi accesibili, exista referinte foarte precise si deasemeni destul de accesibile... Totul este sa dorim sa depunem ceva munca. In fine, si eu tot offtopic sunt pentru ca asta nu-l ajuta cu nimic pe Mishu, numai ca la un moment dat m-am oferit sa-i pun sursa in functiune gratis, i-am si lasat adresa in PM si am fost ignorat, nici dincolo nu pare sa se descurce mai bine, in conditiile astea de aia mi-am permis ceva offtopic pentru ca sincer sa fiu ( si-mi cer scuze daca ofensez cumva cu asta ) nu sunt sigur ce anume l-ar ajuta. Problemele enumerate de el n-au logica daca schema s-a respectat intocmai, deci sigur sunt ceva erori nesesizate. Sau cel putin asa cred eu... Ma rog, aici ma retrag si cer scuze pentru offtopic. LE: 13 minutes ago, gauss said: Chiar asa fiind , nu cred ca ai publicat ceva in ea Asta a fost gratis, dar treaca de la mine din respect. Editat Aprilie 11, 2019 de Marian Link spre comentariu
informer Postat Aprilie 11, 2019 Partajează Postat Aprilie 11, 2019 (editat) Apropo de noutati, regulatoare de la 0V, urmaritor de EEVBlog si poate forum, priceput la surse... ce parere ai/aveti despre LT3081/3083 daca ai/ati experimentat cu ele? Daca-i off-topic se poate muta.... Daca tot se editeaza la greu, L.E.: ce alte surse cu tensiune ajustabila de la 0 (fara "artificii") mai cunosti/cunoasteti? Editat Aprilie 11, 2019 de informer Link spre comentariu
Spitfire Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 10 hours ago, Marian said: Si tot acum zeci de ani Tehnium era apogeul electronicii la noi, si din pacate inca n-au disparut miturile de acolo... Adica despre ce vorbim? Despre un integrat proiectat acum...hat...zeci de ani promovat si acum pe postul de CI pentru sursa de laborator? Atunci de ce sa mai pierdem timpul cu operationale foarte performante si noi, tranzistori noi si foarte buni, atunci cand avem 723 si 2N3055? Eu imi asum afirmatia ca 723 este o prostie care ar trebui sa ramana cel mult intr-un muzeu, am argumentat deja de ce. PS: Numarul de exemplare fabricate nu poate fi nicicand un argument, 2N3055 oare in cate exemplare s-o fi fabricat? In "Manualul Inginerului Electronist" a lui Dragulanescu scrie clar: "Nu se vor proiecta sub nici o forma aparate electronice care includ componente care nu se mai afla in productie curenta, sau care sunt dificil de procurat, scumpe, etc. Se va evita pe cat posibil utilizarea unor componente grele, voluminoase, care includ materiale deficitare sau sunt nefiabile, precum transformatoare, bobine masive, comutatoare, relee complexe, tuburi electronice, becuri, etc.". Pragmatismul si gestionarea stricta a resurselor financiare sunt absolut obligatorii in electronica de azi. Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 (editat) https://www.tme.eu/ro/details/ua723cn/regulatoare-de-tensiune-regulata/texas-instruments/ https://ro.farnell.com/search?st=UA723 723 se produce inca , si este in lista curenta ( pe stoc ) la marii distribuitori . TME nu - l mai cumpara , mai are 69 de buc . Farnell da . Poate onora comenzi de 500 + buc . Asa prost si gluma cum este . Ma rog , Texas Instruments nu stie ( acestea ) ... , dupa cum spunea dl. Informer mai sus . Editat Aprilie 12, 2019 de gauss Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 (editat) 1 hour ago, gauss said: Asa prost si gluma cum este . Ma rog , Texas Instruments nu stie ( acestea ) ... Lipsa de argumente duce de regula la ironii si sarcasm. Trecem si de data asta cu vederea, tot din respect, a 3-a oara insa promit ca vor fi consecinte! LE: Faptul ca anumiti producatori inca fabrica CI-ul asta NU este un contra-argument la afirmatiile mele. Onsemi unul dintre cei mai mari ( sau poate chiar cel mai mare ) producatori de bipolari de performanta inca fabrica si 2N3055... despre ce mama masii vorbim???!!! Daca aveti argumentele voastre tehnice prezentati-le, daca nu... Inteleg ca sunteti nostalgici si e dreptul vostru insa un AO de precizie a devenit destul de acceptabil ca si pret, impreuna cu o referinta de precizie pot constitui baza unei surse reglabile de la 0 si cu adevarat perfomante. Hai sa vorbim pe date concrete si actuale, nu pe ce se facea acum zeci de ani. Editat Aprilie 12, 2019 de Marian Link spre comentariu
dan cod Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 Eu personal din anii 90 nu prea am construit nimic. Din lipsa de timp și asta e bine. Sunt surse cu 723 care funcționează zilnic de vreo 25 de ani și asta fara probleme. Am găsit 723 chiar în surse vândute că surse de laborator. Eu cred că dincolo de aspectul teoretic trebuie discutat și de anduranță. Adică o sursa validata timp de 25 de ani cred că poate fi luată în considerare. Link spre comentariu
ratza Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 Eu sînt curios dacă nu cumva sursele merg prost fiindcă nu se respectă indicaţiile din datasheet. http://www.ti.com/lit/ds/symlink/ua723.pdf Pe a doua pagină scrie clar care sînt limitele de tensiune pentru pinii IN+ şi IN-. O altă problemă e că vreţi să reglaţi tensiunea de ieşire pe intrarea inversoare, pe cînd în datasheet, din nou, scrie clar că reglajul se face pe neinversoare. De aici şi pînă la a decreta că 723 e o prostie... e cale lungă. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 (editat) Chiar daca unii sint impotriva la 723 el este INCA un cip foarte actual prin flexibilitatea pe care o ofera si prin performantele care sint inca rezonabile la o schema bine gindita. Multe surse made in ciaina "de laborator" sint inca facute cu 723. Editat Aprilie 12, 2019 de sesebe Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 (editat) De unde le scoateti? CITAT: O altă problemă e că vreţi să reglaţi tensiunea de ieşire pe intrarea inversoare, pe cînd în datasheet, din nou, scrie clar că reglajul se face pe neinversoare. EDIT: si unii baieti sau gandit sa treaca de aceasta limitare si au gasit solutii. Cat s-o fi modificat factorul de stabilizare sau alt parametru nu stiu. Editat Aprilie 12, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
ratza Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 13 minutes ago, miticamy said: De unde le scoateti? Din capul meu sec şi neatent. Aveţi dreptate, am încurcat imaginile între ele. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 12, 2019 Partajează Postat Aprilie 12, 2019 (editat) Pot spune că am folosit și eu o sursă cu LM723 câțiva ani buni, schema avea reglajul tensiunii de la zero și m-a servit foarte bine până când am încercat o sarcină puternic inductivă, nu mai știu exact, ori o bobină de inducție ori un motor.Atunci am reușit s-o pun pe butuci, iar din grabă am improvizat repede una cu 2xLM317 și care a rămas așa din pură lene.....că LM723 am destule din ălea ,,comuniste,, o grămadă.Dar un lucru am învățat din pățania aia, am pus diode ,,antiparalel,, pentru protecția sursei la sarcini capabile de autoinducții puternice.. Editat Aprilie 12, 2019 de validae Link spre comentariu
alcon Postat Aprilie 14, 2019 Partajează Postat Aprilie 14, 2019 Da, pe iesire, intotdeauna se monteaza invers o dioda pentru sarcini puternic inductive. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum