Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme sursa LM723

Vizitator dni Dani

Postări Recomandate

Un radiator de procesor, cu tot cu ventilator o fi mai eficient? Alea au mai multe aripioare dar e mai subtirel si la baza si la aripioare. Marian, cat ai permis cel mai mult sa ti se incalzeasca un tranzistor in toata experienta ta? Stiu ca e bine sa mearga cat mai reci, dar daca stai cu el in 60 de grade e bine?

Link spre comentariu

Eu la ambele surse am protectie termica pusa pe la 80*C unde sursa se blocheaza, traful principal este decuplat de la retea.

Deci cam pe acolo accept un soi de maxim, desi n-am ajuns niciodata prin apropiere, as zice ca in 60* daca il poti tine, e ok, desi nici cu radiator de procesor nu cred ca ai sa reusesti, is foarte mici.

Link spre comentariu

Si unde masori 80 de grade tu? Pe radiator, langa capsula sau la 1-2 cm mai departe? Eu cred ca il pot tine in 60, cand o sa am ceva mai mult timp o sa il si masor. Voi folosi un de-asta ca sa opresc sursa la nevoie, e programabil.

Link spre comentariu

Un radiator de pprocesor cu tot cu ventilator poate disipa pina la 90W la o temperatura de maxim 60grade.

Binenteles ca depinde si de radiator dar la majoritatea cam pe acolo te poti duce. Cel putin la alea pt P4 si P5 fara heat pipe-uri.

Link spre comentariu

Cred ca o sa raman tot la al meu, ii pun si un ventilici si poate impart curentul la 2 tranzistori ca sa departez sursele de caldura pe radiator. Cred ca voi fi mai eficient daca disip cate 50 de W pe cate un tranzistor decat daca disip 100 pe unul singur. Desigur, ambele calduri intra in acelasi radiator dar cum ele depind de patratul curentului, e mai bine mai "low" curentul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Jumatate din curent, cu aceeasi tensiune, da jumatate din disipatie, pe care daca o inmultesti cu 2 tranzistori, iti da fix aceeasi disipatie.

Adica e aceeasi marie cu alta palarie, nici o diferenta, radiatorul tot se va coace la foc mic...

E a nu stiu cata oara cand atrag atentia asupra racirii surselor liniare, si totusi degeaba, las ca merge si asa, al meu e mai cu mot.

De ce-mi mai pierd timpul? Habar n-am...

Link spre comentariu

Logic ca disip aceiasi putere Marian, dar o disip in 2 loguri. Coc radiatorul mai uniform si dau sansa si extremitatilor sa ma ajute. Cred eu , nu am masurat niciodata, ca astfel imi creez un avantaj. Pana la urma, nu pot depasi limitarile constructive ale radiatorului si nici ale tranzistorilor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca imparti disipatia pe mai multe tranzistoare ajuta pt ca rezistentele termice intre Jonctiune-Capsula si Capsula-Radiator vor fi puse in paralel si in felul asta se reduc per total la jumatate cind sint 2 tranzistoare (mai precis la nr tranzistoarelor).

De la 0.5-0.8°K/W Rj-c + 0.1-0.3°K/W Rc-r cu un total de, sa zicem, 1°K/W ajungi la 0.5°K/W.

Sau in grade:

1 tranzistor cu 100W: 100W *1°K/W inseamna ca jonctiunea va avea cu +100°C mai mult decit radiatorul

2 tranzistori cu 50W fiecare: 50W*1°K/W inseamna ca jonctiunea va avea cu +50°C mai mult decit radiatorul.

Conform acestui calcul, realizat destul de simplist si fara date foarte concrete, la utilizarea a 2 tranzistoare cu aceeasi putere totala disipata si aceeasi temperatura a radiatorului, jonctiunea tranzistoarelor va fi cu 50°C mai rece.

Daca in primul caz radiatorul poate avea maxim 50°C in al doilea caz radiatorul poate avea maxim 100°C ca sa nu se arda tranzistorii.

In practica probabil diferenta nu este chiar asa de mare din cauza problemelor de fixare care apar in cazul mai multor tranzistoare dar totusi nu trebuie ignorata.

PS: Se pare ca defapt, aparent contrar logicii, distribuind disipatia pe mai multe tranzistoare s-ar putea utiliza radiatoare mai mici !!!!!

Trebuie sa recunosc ca nici eu nu ma asteptam la la un astfel de rezultat.

Daca am gresit cu ceva va rog sa ma corectati.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Dupa lupte seculare am reusit sa fac si ch2. Am defrisat tot de pe pcb-ul prim realizat, am tras fludorul, am curatat cu alcool placuta, am zgariat printre trasee, am plantat piesele si tot nu a mers. Am schimbat vreo 5 integrate, am taiat potentiometrul de 500 ohmi, pus 2 rezistente de 200 si 300, nimic! Schimbat 2 tranzistori si tot degeaba si ultima data am pus bd-ul pe care il aveam din ultima comanda, bd912 in locul lui bd242 si cam asta a fost! Totul a fost o nepotrivire de caracter intre cele 2 tranzistoare. Dupa lupte seculare, in care toate piesele au fost bune individual si ca ansamblu nu merg, testate pe tester inainte de plantare... pur si simplu nu stiam ce nu ii mai place. Hai Craiova!

Ps. Toti tranzistorii sunt functionali. Diferenta e doar de hfe... asta il are un pic mai mare.

Si totusi nu mai merge! Sta in maximum cat poate sa dea pe iesire. Sunt satul de ea!

Nu o mai inteleg deloc. Toate componentele sunt bune, nu vrea nici daca ii cant .

Link spre comentariu

Dupa lupte seculare am reusit sa fac si ch2. Am defrisat tot de pe pcb-ul prim realizat, am tras fludorul, am curatat cu alcool placuta, am zgariat printre trasee, am plantat piesele si tot nu a mers. Am schimbat vreo 5 integrate, am taiat potentiometrul de 500 ohmi, pus 2 rezistente de 200 si 300, nimic! Schimbat 2 tranzistori si tot degeaba si ultima data am pus bd-ul pe care il aveam din ultima comanda, bd912 in locul lui bd242 si cam asta a fost! Totul a fost o nepotrivire de caracter intre cele 2 tranzistoare. Dupa lupte seculare, in care toate piesele au fost bune individual si ca ansamblu nu merg, testate pe tester inainte de plantare... pur si simplu nu stiam ce nu ii mai place. Hai Craiova!

Ps. Toti tranzistorii sunt functionali. Diferenta e doar de hfe... asta il are un pic mai mare.

Si totusi nu mai merge! Sta in maximum cat poate sa dea pe iesire. Sunt satul de ea!

Nu o mai inteleg deloc. Toate componentele sunt bune, nu vrea nici daca ii cant .

Dupa ce o sa o pui in functiune, sa ne spui care a fost buba.

Link spre comentariu

Cred ca o voi reface integral cu alte piese noi. Sincer nu stiu care e buba. Tranzistorii sunt ok, rezistentele ok, condensatoarele ok, placuta curatata, marit spatii intre trasee, nu vad urme de span care sa ma saboteze, 5 integrate din care 2 sau 3 virgine. Care e sansa sa le fi avut pe toate stricate? Lipiturile au fost refacute..

Link spre comentariu

O componenta este "buna" numai cand o masori!Ai putea sa faci masuratorile pe integrat

la schema care functioneaza normal,apoi alimentezi cu acelasi traf,(de la sursa care functioneaza

ca sa ai conditii de functionare foarte apropiate,identice)si vezi cum arata masuratorile la

montajul care nu regleaza tensiunea si sta in maxim.Compari masuratorile facute la

ambele 723,cu potentiometrul de reglaj tensiune pentru Umax si apoi pentru Umin.

Inlocuieste potentiometrul de 10K cu o rezistenta de aceeasi valoare,apoi cu una de 5k1

si vezi daca se modifica tensiunea de iesire.Poate fi si o intrerupere la traseele de cupru.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări