Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

Vad ca discutiile despre perioada comunista sunt la moda pe forum ... Despre laboratoarele de metrologie ( marimi electrice ) din institutii poate sa ne vorbeasca cineva ? Ce echipamente erau in dotare ? Ce standarde ( etaloane ) ? Unde se verificau AMC-urile laboratorului de metrologie ? Etc ..

Doar metrologie ! Fara politica

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

La universitati e jale mare, nu-i intereseaza decat sa puna puncte la dosarul personal si sa ajunga la gradul de prof. universitar, cu mega-salariu si norma de 4 ore pe saptamana. Am incercat sa discut cu sefii de laboratoare de la cateva facultati, sa identificam sculele de precizie si deosebite (raritati), sa existe o baza de date si in caz de forta majora sa se stie unde se gasesc acele aparate. Se uitau la mine ca la nebun. Aparatele n-au fost verificate metrologic niciodata, sunt cum le-a facut fabricantul. S-ar putea ca la Bucuresti lucrurile sa stea mai bine.

De fapt nici nu mai exista cine stie ce dotare. S-au casat toate sculele mai vechi de 20 de ani, unele de mare valoare. Pur si simplu pentru ca gestionarii (niste habarnisti) au vrut sa scape de ele, sa nu le mai poarte de grija. Au facut comisii de casare ad-hoc, cu asistenti si cuconeturi straine de tehnica, care au semnat fara sa gandeasca listele cu scule propuse pentru casare. Aparatura s-a dat la firme tiganesti care se ocupa cu recuperari de metale. Am vazut aruncat sub o scara un electromagnet Tesla de la o instalatie de RMN sau RES (spectrograf), cu miez pe permalloy, o bijuterie cu tevi de racire printre spirele bobinei (pe galeti). Niste muncitori fortasera cu o ranga sa fure din cupru. De la aparatul respectiv ramasesera sute de lampi noi (ECC-uri, pentode, etc) care au fost aruncate. Am mai vazut o instalatie de depuneri in vid data la casare. Pompe de vid preliminar, pompe cu difuzie de ulei, pompe turbomoleculare, electrovalve, numai inox peste tot, instalatie de vaporizare in vid cu o spirala de wolfram (sau tantal) de cateva kilograme, cu transformatoare de mare putere, totul functional. Au mai casat instalatii de fizica nucleara din care n-au recuperat nimic (module electronice). E distrugere totala, nebunie !

Link spre comentariu

Ar trebui ca statul (guvernul) sa se ocupe de treburile cu metrologia, de mentinerea in stare de functionare a unitatilor de profil din marile orase. Asta nu este treaba de amatori. Sa existe etaloane de frecventa, de tensiune, de R, L si C, de calibrare aparatura fotometrica si de masurat marimi magnetice, sunet, etc. Acolo sa existe si aparatura pentru masurare proprietati de material (electrice si neelectrice).

Pentru radioamatori sunt importante calibratoarele de frecventa.

Tarifele pentru populatie sa fi rezonabil de mici, iar pentru radioamatori sa se ofere gratuit semnal etalon de frecventa, pentru reglarea frecventmetrelor.

Link spre comentariu

De se ocupa statul ajungem de rasul curcilor!

Intra toti pilosii la fel cum intra in guvern, consilii locale, primarii, etc si totul se duce de rapa pe bani grei. Va fi un furt pe fata, ca in multe alte cazuri.

Pana nu se pune nimeni in mod serios sa ii controleze, mai ieftin iesim sa platim o firma specializata de afara!

In conditiile de fata pe ce pune mana statul se duce de rapa.

Link spre comentariu

Eu am un E0294 cu etalon de frecventa Cathodeon pe 10 MHz, care nu este de mare precizie. Mai am o unitate pe 5 Mhz, poloneza (UNITRA), cu cristal in vid, tot de la un E0204. Cu asta aveam de gand sa-mi fac un etalon separat, cu divizoare de frecventa si cu multiplicatoare pana la 1 GHz, pentru calibrarea altor scule. Pentru masurare R, L, C apelez la o punte Tesla BM509. Am in dotare cateva scule vechi, aruncate de altii si reconditionate. Nu am dispus de bani ca sa cumpar aparatura noua si performanta. Pentru ce imi trebuie mie (hobby) este de ajuns. In tinerete, cand am luat microbul electronicii, nu aveam nici pistol de lipit si nici multimetru.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Ar trebui ca statul (guvernul) sa se ocupe de treburile cu metrologia, de mentinerea in stare de functionare a unitatilor de profil din marile orase.

Statul inca se ocupa. Se numeste Institutul National de Metrologie www.inm.ro

Pentru radioamatori sunt importante calibratoarele de frecventa.

Tarifele pentru populatie sa fi rezonabil de mici, iar pentru radioamatori sa se ofere gratuit semnal etalon de frecventa, pentru reglarea frecventmetrelor.

Tarifele nu prea au cum sa fie rezonabil de mici... probabil si de la faptul ca pretul pentru verificarea/calibrarea unui Calibrator este cu multe zerouri. Pentru radioamatori exista aceste etaloane gratis. Un exemplu este WWV pe 10 Mhz emis de o statie americana. Dar probabil ca stiati de ea ...

@pinti

Interesant... Nu stiam asta. Stiam doar de firmele de electrica si curenti slabi.

Link spre comentariu

Am fost amendat cu 5000 lei prin anul 2005, de catre OPC, ca nu am avut buletin de verificare metrologica la un amarat de MAVO 35. Celelalte aparate nu erau la vedere.

De atunci am inchis atelierul si m-am lasat de meserie (oficial). Acum nu ma mai controleaza nimeni si nu mai platesc nici amenzi.

Link spre comentariu

Metoda clasica a statului Rroman, de a f**e orice afacere...

Prin anii 86,87-88 lucram cu unchi-miu in Peris era un atelier de reparatii Tv, exact in spatele garii, aveam pe linga un Mavo 35, un aparat nemtesc foarte bun si o jucarie facuta dintr-un voltmetru cu care masuram tensiunile si tranzistorii.

Au fost de la control o data, n-au cerut decit sa fie curatenie si sa avem grija cu PSI.

N-au intrebat nici macar de unde cumparam piesele (luam de pe Academiei din Buc, in special trafo linii si BU205).

De mine a intrebat cine sint, i-a zis, e nepotul meu, invata si el (desi reparam cot la cot cu el), au salutat si au plecat...

Nici eu si nici al meu unchi, nu aveam calificare in acest domeniu, si uite ca se putea sa facem treaba, pentru toate aparatele ce se reparau la sedii (se aduceau acolo), emiteam chitanta de receptie, si garantie 3 luni penttru defectul reparat (nu si a componentei schimbate), doar garantia lucrarii.

La un momentdat, stringeam in patent ASZ-uri defecte pentru pasta siliconica, ca sa am sa ung BU205, KD607S sau BD-urile 237-238 pe care le puneam la modulul de baleiaj, si nu mai crapau (originalele aveau BD135 sau 137 si BD140 (140-ul pica in draci, linie pe mijloc, sima colector emitor).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cei de la Metrologie au tarife nejustificat de mari. In anul 1988 am dus la reparat un instrument magnetoelectric cu care se afisa tensiunea inalta (max 2 kV) cu care se alimentau contoare Geiger-Muller. Era dintr-un aparat de fabricatie RDG (instrument de panou). Avea firul de torsiune rupt. Au cerut 4500 lei. Ziceau ca au facut calcule sa determine constanta elactica, etc, bla-bla. In realitate au pus fir de torsiune obisnuit (broz cu beriliu) si au calibrat la cap de scala dintr-un sunt magnetic prevazut special pentru treaba asta. N-a durat mai mult de 15 minute.

Am mai luat teapa cu un domn (radioamator) care lucra la Metrologie si care ne repara instrumentele defecte. Aveam un multimetru fabricat in RDG, la care se dezechilibrase echipajul mobil (era sensibil la socuri mecanice). M-am apucat sa-l desfac intr-o seara si chiar atunci a venit la mine (eram neinsurat, la garsoniera) un coleg de serviciu, sa ma i-a la restaurant. Am pus instrumentul cu matele scoase pe pat si am plecat. La intoarcere (dupa ora 23) eram putin carmit si in loc sa i-au instrumentul de pe pat si sa-l pun pe o masa, sa ma culc, m-am apucat sa-l echilibrez. I-am rupt firul de torsiune si ca sa mi-l reparea nenea acela (metrologistul), mi-a cerut 400 lei. Instrumentul costase 1250 lei.

@PINTI

Daca cumpar instrument nou de la magazin, dar nu mi-l vand cu certificat de calibrare (buletin de verificare metrologica), ma amendeaza ? Nu am service, intreb pentru ca sunt curios.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Stam destul de prost cu verificarea mijloacelor de masurare, in urma cu opt (8) ani am achizitionat din state (USA) un manometru cu greutati care are clasa de precizie de 0,008 % când am vrut sa il verific la INM am constatat ca nu puteau sa il verifice deoarece manometrul lor cu greutati (care este si etalon national) are clasa de precizie de 0,01 %.

Inainte de 1989 Directia Generala de Metrologie se ocupa cu autorizarea laboratoarelor si a personalului din cadrul laboratoarelor, laboratoarele erau de doua feluri, cele care erau in cadrul întreprinderilor in general puteau sa verifice mijloace de masurare doar pentru uz intern, cele care apartineau direct de directa de metrologie si cele care apartineau unor institute de cercetare puteau sa verifice mijloace de masurare si la terti.

In cadrul laboratoarelor de verificarea a mijloacelor de masurare pentru marimi electrice (tensiuni, curenti) se utilizau pentru metoda comparatiei multimetre si aparate care masurau o singura marime, care aveau in general clasa de precizie mai buna de 0,025 % produse de rusi, polonezi, cehi, romani, etc.

INM-ul era destul de dotat (la vremea respectiva facea parte din Directia Generala de Metrologie), pentru verificare erau utilizate proceduri intocmite de catre OIML.

Acum lucrurile stau cam la fel ca si atunci laboratoarele sunt atestate pentru etalonare de catre RENAR iar pentru verificari de catre BRML, etaloanele pot fi verificate de catre ambele tipuri de laboratoare doar daca eroarea etaloanelor celui care verifica permite acest lucru in conformitate cu procedura de verificare (vezi incertitudinea de masurare), pentru cele care au o clasa de precizie egala sa mai buna decat etaloanele nationale verificarea lor se face prin compararea etaloanelor cu aceiasi clasa de precizie din cadrul mai multor laboratoare (exista un program de schimb intre laboratoare).

Cu stima

Barbu Paul

Link spre comentariu

Nu avem nici laboratoare de analize medicale care sa faca toate tipurile de analize si sa te poti baza pe ce zic. De asta costurile cu asistenta medicala sunt mult marite, pentru ca medicii nu pot sa puna diagnostic corect pe baza unor analize facute la misto (bani sa iasa). Nici acolo nu este calibrare corecta.

Dezorganizarea este regula la noi. Lasa ca merge si asa. Lucru' nemtesc legat cu ata.

Am vizitat un laborator de analize medicale si am vazut cum se lucreaza. Instalatii mari (cat un copiator din ala mare) electronizate, unde se pun probele de sange. Totul este automatizat, dar pesonalul (multe femei) nu stie cum merg aparatele, le butoneaza mecanic si de multe ori gresit. Inainte, cand isi preparau singuri chimicalele, cand lucrau cu eprubeta, parca mai gandeau ceva.

Link spre comentariu

@PINTI

Daca cumpar instrument nou de la magazin, dar nu mi-l vand cu certificat de calibrare (buletin de verificare metrologica), ma amendeaza ? Nu am service, intreb pentru ca sunt curios.

Buletin de verificare mertologica a aparatului nu iti da nimeni la cumparare. Poate firma a.c de la Brasov sa elibereze asa ceva. ..Dar s-ar putea sa coste ceva in plus.

Daca nu ai firma nu ai nici o problema.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări