deliquenme Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Salutare, am gasit de curand niste module cu cate 66 LED-uri, toate fiind legate in serie, am reusit cu 12v sa alimentez maxim 4 LED-uri, se poate observa in poze, deci fiecare LED are nevoie de 3v ceea ce inseamna ca modulele functioneaza la ~220v DC, ma puteti ajuta va rog cu o sugestie in ceea ce priveste alimentarea acestora? Multumesc. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Pimul sfat ar fi sa nu folosesti asa ceva. Al doilea ar fi sa le alimentezi de la retea, dupa redresare, probabil ca rezistentele serie sunt ca limitator (driver serial pasiv) dar cat sunt de bine dimensionate si cat sunt de suficiente este sub semnul intrebarii. Niciodata sa nu dati bani pe componente/subansamble care nu vin cu DS credibil, doar daca primiti asa ceva gratis... Link spre comentariu
deliquenme Postat Ianuarie 3, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Da le am gratis, si chiar nu am nici cea mai mica idee cum sa le alimentez si nici nu gasesc nimic despre ele si am si foarte multe si e pacat doar sa le arunc, ma gandeam sa refac traseele, sa le pun in paralel perechi de cate 4 LED-uri si sa folosesc surse de 12v. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Merg direct la priza. Functioneaza si in alternativ. Incearca unul si vezi cum se comporta. Eu am cumparat o bagheta de 1m care se baga direct la retea. Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 La retea (220V) le poate alimenta numai prin punte redresoare si cu rezistor (sau condensator) de balast. Trebuie sa le protejeze de supratensiune (si supracurent) prin ceva (VDR, Zener). Fara sa stim exact ce este acolo, nu putem sa dam solutia corecta. Sunt bune pentru iluminat economic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 De ce? Vax, esti tare la discutii diverse. Facem pariu ca merg fara redresor? Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Nu ai voie sa alimentezi invers LED-uri albe, care strapung la tensiune mica (in general sub 5 volti). Am testat mii de LED-uri pe caracteriscop si stiu cum se comporta. Alimentarea direct in c.a. este riscanta. Nici la chinezariile (becuri cu LED-uri) care se vand in targ nu vezi asa ignoranta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Si care e tensiunea inversa in cazul asta? Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Tensiunea inversa nu se distribuie in mod egal pe LED-urile inseriate (au curenti de saturatie diferiti). Nu costa mult sa adaugi patru diode redresoare si sa realizezi montajul corect. Lasa discutia aiurea, ca eu ma ocupam cu electronica cand matale erai pe la gradinita. Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Cate module ai? - daca sunt multe poate merita sa sacrifici 1-2 pentru teste. Nu vad de ce sunt conflicte aici la nivel de teorie. - evident redresare, ca tensiunea inversa nu se distribuie egal... plus ca costul este neglijabil - Zenner sau TVS in paralel cu un led are marele avantaj ca acel Zenner sau TVS va fi protejat de catre leduri, pana se ard... Nu se poate proteja paralel un led asa cu eficienta decat daca ai timp sa gasesti un punct de functionare bine definit si daca jonctiiunile ledurilor sunt fortate la temperatura constanta - asa ceva este nepractic, prea complicat si costisitor, deci uitati de protectia paralela, asta pentru cazul uzual (protectia paralela este pentru cazuri selectate, solutie scumpa, mult de muncit la ea) Daca tii neaparat sa salvezi modulele mai exista o solutie suficient de simpla si de ieftina: [*]redresezi 220~ [evident, nu filtrezi] [*][protejezi montajul (nu ledurile) cu TVS] [*]inseriezi un driver serial activ cu un LM317, dimensionat la maxim 20mA. In regim flotant preia fara pericol pana la 40V din cei 220V ceea ce ar fi probabil suficient. Daca masurand este spre tensiunea maxima atunci mai inseriezi rezistente in serie cu modulul. Driverul cu inseamna numai IC + o singura rezistenta, iar la 40V x 20mA maxim nu necesita radiator. Deci iti trebuie 1 punte redresoare, 1 TVS, 1 rezistenta, 1 IC - atat, cost ~ 5 lei as zice. VAX - imi amintesti de un Motofree - te rog sa te abtii pe viitor de la remarci personale. Este doar AVERTISMENT PENTRU CA ESTI NOU PE AICI. Sa nu-mi spui ca "matale erai pe la gradinita" nu este o referinta personala catre cineva pe care nu-l cunosti... Daca se repeta sa stii ca voi fi drastic, fara nici o alta discutie, zona asta de forum este curata si asa va ramane, fara astfel de interpelari, fara flame si cat mai putin off-topic Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Sunt curios daca merge cu 317. Nu am facut proba intr-un circuit cu tensiune mai ridicata. Link spre comentariu
deliquenme Postat Ianuarie 3, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Multumesc pentru raspunsuri, am destule, in jur de 100 de bucati. De aceea nu imi vine sa le arunc. O sa pun o punte redresoare si o sa incerc sa le alimentez cateva secunde sa vad ce se intampla. La TVS m-ai pierdut putin, dar dupa cateva cautari pe google cred ca am inteles care e treaba, ar fi interesant sa functioneze asa si in acelasi timp sa si reziste in timp, nu sa stau sa le schimb la luna, cu toate ca as avea destule, ele provin din tuburi cu LED acelea tip Neon, aveau cate 4 module/tub dar cel de la care le am nu mai are nici carcasa si nici un circuit din acestea. In orice caz, o sa le mai testez si postez dupa, ca si racire o sa folosesc profil de aluminiu cu pasta termoconductoare, inca o nelamurire, cum as putea afla puterea aproximativa a acestor module? Link spre comentariu
Dxxx Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Puterea o afli destructiv - maresti curentul pana obtii defectarea. Cum apreciezi apoi? asta este mai dificil - consideri ca puterea/curentul maxim este 50% (optimist), sau 25% (mai realist as zice), sau 10% ca sa fii sigur. Poti sa mergi la procentele mai mari daca testul il faci acordand mult timp de functionare, si facand cresterea in pasi mici. ALTA VARIANTA: consideri curentul 20mA, nu prea sunt leduri cu curent mai mic. Le alimentezi la 20mA maxim pe catena si practic nu depasesti nici puterea nici curentul maxim permis, iar daca totusi este o anomalie va fi practic si testul destructiv inclus in aplicatie si apoi vei sti sa le dimensionezi la numai 10mA, dar este improbabil. Un sfat de la mine: alimentarea si racirea te vor costa - deci daca bagi acesti bani eu cred ca este mai bine sa faci cadou/donatie modulele. Poate chiar le vinzi foarte ieftin, pe forum - oamenii vor chilipir nu produse bune - stiu asta sigur, pot si exemplifica... Orice calcul ai face, iesi mai bine cu leduri actuale, cu randament mai mare, CRI si el probabil mai mare, plus ca nu orbecai... Adica obtii la acelas volum de investitie si lumina mai multa si calitate mai buna a luminii. Dar aici decizi tu. Fanelforum 317 este un IC cu functionare flotanta, deci poate controla tensiuni oricat de mari atat timp cat pe dispozitiv nu cad mai mult decat cei 40V maxim admisi, poate sunt si variante cu tensiune admisa mai mare... Daca citesti un DS se specifica chiar aplicatii la tensiuni mari, in acest mod. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 3, 2017 Partajează Postat Ianuarie 3, 2017 Am citit ca exista lm317hv pt tensiuni mai mari. Link spre comentariu
gabyh Postat Ianuarie 16, 2017 Partajează Postat Ianuarie 16, 2017 (editat) Nu stiu daca se observa bine in foto dar, se pare ca sunt module smd 5630 sau 5730, care din cate stiu suporta 150mA cel putin. Eu am cateva aplice cu acest tip de led. Ar fi o idee sa separi fiecare serie de 22 de leduri si sa le conectezi in paralel, reiesind un numar de 3 serii paralele iar la alimentare ai putea folosi un smps in genul celor pe care le are Dxxx care au cam urmatoarele caracteristici 70v/270-280mA sau se mai gasesc si pe unele sit-uri gen tehno...care au cam aceeasi tensiune in gol respectiv cam un 400mA si nu costa extrem de mult. Editat Ianuarie 16, 2017 de gabyh Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum