Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari despre lampi


danpin

Postări Recomandate

Salut!

Nu ma pricep la lampi, dar mi-ar place...

Intrebarile ar fi:

- Prima lampa a pierdut vidul, corect? Acea depunere alba in varful lampii confirma acest lucru, cred.

- Lampa din mijloc, PL36 nu are in varf (in interior) acea depunere metalica, tip oglinda, sticla in varf este perfect curata. Ce inseamna asta, este ok? Vad ca are acea depunere pe peretii laterali, cam la mijloc.

- Lampa ultima, ce tip ar fi, este total simetrica, 4 "laturi", filamentul pe mijloc, 9 pini.

Multumesc!

Posted Image

Editat de danpin
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • VAX

    3

  • romicap

    2

  • danpin

    2

  • dark_angel

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, ai dreptate, prima lampa a luat aer (=s-a dus vidul), asa se intampla cu "oglinda" aia depusa pe sticla cand ia aer, se albeste. Pentru mai multe informatii cauta ce inseamna getterul si ce rol are.

A doua lampa este o finala de baleiaj orizontal. Unele modele aveau getterul pe lateral, asa cum are si acest exemplar, nu prezinta vreo problema daca nu e in varf, principalul este sa existe acea "oglinda".

A treia este o lampa redresoare, posibil EZ80 / EZ81, pare simetrica fiindca are 2 diode identice. Este destul de afumata pe lateral si probabil a muncit mult la viata ei, cele noi nu aveau acea afumatura pe lateral.

Link spre comentariu

Functionarea lampilor este intuitiva si cred ca merita sa se utilizeze in domeniul didactic. A fost o perioada frumoasa cand se lucra cu lampi, dar este apusa. Folosirea lor in domeniul audio este mai mult o moda incurajata de producatorii de tuburi electronice, ca sa aiba macar o minima cerere. Se mai utilizeaza in domeniul militar si in industrie (aplicatii deosebite), de asta inca se mai fabrica lampi. Nu ma refer la cele de mare putere si la cele speciale (clistroane, magnetroane, tuburi de IT, generatoare de zgomot, tuburi electrometrice, etc), care nu au fost inlocuite de dispozitivele semiconductoare.

 

A lucrat careva cu lampi fabricare in China ? Sunt chinezareli, sau se apropie de cele rusesti si de cele din Vest ?

Link spre comentariu

Nu cred ca se mai foloseste in domeniul militar ECC83 sau EL34 si inca se fabrica atat in Rusia cat si in China. Iar la ce preturi au ... numai moda incurajata de producatori nu poate fi aia. Sunt folosite cu precadere in audiofrecventa fiindca e mai complicat sa se obtina acelasi sunet cu tranzistori (mai ales in zona amplif. de instrument).

 

In China se gasesc atat lampi ieftine (la pret de cativa dolari) de o calitate indoielnica precum si lampi scumpe (zeci-sute de dolari), care vin in cutiuta lor de catifea, avand caracteristica de iesire printata si alti parametrii pe langa ea.

Link spre comentariu

Am mari indoieli ca amplificatoarele cu lampi sunt mai breze decat cele cu tranzistoare. Amplificatoarele cu tranzistoare in clasa "A" au distorsiuni la fel de reduse la in cazul tuburilor. Lumea a casunat pe versiunile in clasa "B" pentru ca au randament ridicat si se reduc problemele cu racirea finalilor, dar pentru scule speciale se poate apela cu incredre la schemele in clasa "A". Amplificatoarele in clasa "A" au distorsiuni extrem de mici la semnale de nivel scazut (la cele in clasa "B" este invers) si de asta sunt preferate de chitaristi.

O problema care apare in plus la finalii in clasa "A" cu tranzistoare este zgomotul de fond, care este semnificativ mai mare in comparatie cu tuburile. Se impune sortarea tranzistoarelor dupa acest parametru.

 

Eu am multe (sute) tuburi electronice, noi sau recuperate. Nu ma intereseaza domeniul audio, ma plictisesc daca ascult ceva de mai multe ori (magnetofonul a iesit la pensie fara sa fi mers mai mult de 200 de ore in 20 de ani). Am cumparat multe pentode de RF cu zgomor mic (panta mare), bune pentru radioreceptoare. Acum sunt piese de muzeu, utilizabile la educarea copiilor. Consider ca toti incepatorii (copiii de gimnaziu si chiar de liceu) trebuie sa treaca initial prin montajele cu lampi. Functionarea lampilor este usor de explicat, este intuitiva. Se vede constructia, electrozii interni (catodul, grilele si anodul, etc). La tranzistoare nu vezi nimic, este mai complicat sa le explici copiilor cum functioneaza. Educatia va costa din ce in ce mai mult in viitor si putini copii vor mai avea acces la educatie de calitate.

 

Rusii inca folosesc lampi la intrarea unor radioreceptoare militare, pentru ca sunt rezistente la impulsuri electromagnetice. Si montajele cu tranzistoare sunt rezistente, daca sunt ecranate corect si daca la intrare (la antena) sunt montate circuite de protectie (filtre trece-jos, becuri cu Ne, circuite de limitare cu diode).

Lampile se vor folosi in continuare, in fizica experimentala, in cercetare, in aplicatii industriale si militare. In bunuri de larg consum este un lux (ceva exotic) sa folosesti lampi.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Nu cred ca se mai foloseste in domeniul militar ECC83 sau EL34 si inca se fabrica atat in Rusia cat si in China. Iar la ce preturi au ... numai moda incurajata de producatori nu poate fi aia. Sunt folosite cu precadere in audiofrecventa fiindca e mai complicat sa se obtina acelasi sunet cu tranzistori (mai ales in zona amplif. de instrument). In China se gasesc atat lampi ieftine (la pret de cativa dolari) de o calitate indoielnica precum si lampi scumpe (zeci-sute de dolari), care vin in cutiuta lor de catifea, avand caracteristica de iesire printata si alti parametrii pe langa ea.

Pe ce va bazati cind sustineti ca tuburile fabricate in China "la pret de citva dolari" au o calitate indoielnica ? As vrea ceva argumente ,daca se poate ,ca de batut cimpii sunt cam satul.Stiti de ce vreau argumente ? Pentru ca eu am lucrat si cu tuburi cumparate vrac ,alea "de citiva dolari si calitate indoielnica" ,cit si cu tuburi frumos ambalate ,si sincer nu am "auzit" diferente,in schimb au simtit "diferente" in buzunar cei care au cumparat tuburi in cutie frumoasa.Dl Dragan (VAX) va informez ca studiourile de inregistrari cu pretenții inca mai folosesc unele aparate cu tuburi,in special microfoane condensator care au amplificarea pe tuburi sau preamplificatoare/compresoaare pe tuburi ,sa dau un singur exemplu ,preamplificatorul Avalon ,cam toti chitaristii respectabili folosesc amplificatoare cu tuburi. Editat de viobio
Link spre comentariu

VAX @,,Am mari indoieli ca amplificatoarele cu lampi sunt mai breze decat cele cu tranzistoare. Amplificatoarele cu tranzistoare in clasa "A" au distorsiuni la fel de reduse la in cazul tuburilor. Lumea a casunat pe versiunile in clasa "B" pentru ca au randament ridicat si se reduc problemele cu racirea finalilor, dar pentru scule speciale se poate apela cu incredre la schemele in clasa "A". Amplificatoarele in clasa "A" au distorsiuni extrem de mici la semnale de nivel scazut (la cele in clasa "B" este invers) si de asta sunt preferate de chitaristi."

............................

Diferenta dintre AAF cu tuburi si cele cu tranzistori , integrate, etc. nu consta in nivelul distorsiunilor . Toate amplificatoarele distorsioneaza intr-o anumita masura indiferent cu ce sunt construite .Diferenta consta in calitatea sunetului , dinamica , liniaritate, raspuns in frecventa etc.

Link spre comentariu

Dinamica si liniaritate au si amplificatoarele tranzistorizate. Diferenta dintre cele cu tuburi si cele cu tranzistoare este data doar de distorsiunile la semnal mic. Restul tine de legende si traditii, de moda.

 

In domeniul preamplificatoarelor pentru microfoane condensator, circuitele cu 2SK170 sunt cel putin la fel de bune ca cele cu triode. Au zgomot chiar mai mic si nu sunt sensibile la vibratii (microfonie), nu au brum de retea.

 

Si eu sunt pasionat de tuburile electronice, din motive de nostalgie. Pastrez si acum televizorul Rubin 102, la care am vazut filmele din copilarie (Telecinemateca si serialele), cand au coborat americanii pe Luna, etc. Imi face deosebita placere sa lucrez cu lampite 6J1P, in special in RF, cu 6N15P, cu toata de gama de triode, tetrode si pentode (ECC85, ECC189, EF183 (184), 6J38P, 6J43P, ...). Am si tuburi pe soclu octal (6P6S, 6P3S, 6N9S, etc), lampi pe baterii (DL96, rod pentode, etc). Insa sunt doar pentru hobby. Este complicata alimentarea lor, asta ma enerveaza in primul rand.

 

Unii au profitat de moda cu amplificatoarele pe lampi si au facut chiar o mica afacere din asta. Bravo lor ! Eu am inertie mare, nu sunt bun de afaceri si smecherii.

Pe vremuri (anii '80) ma ocupam si cu fotografia alb-negru si color (pe film, diapozitive si pe hartie fotografica). Fotografiam de placere, dar si diverse persoane (rude, cunostinte) pentru amintire. Le duceam pozele cu mare intarziere si un var de-al tatalui meu m-a luat putin la misto : " Ba, tu esti bun de fotograf ! Te cheama cineva sa-i fotografiezi copilul la botez si aduci pozele cand il ia la armata. "

Nu aveam finantare pentru materiale, de asta intarziam mult. Cand am inceput sa le cer bani, sa acopar cheltuielile si sa reiau ciclul "de productie", nu m-a mai solicitat nimeni. Toti ar fi vrut poze moca.

Link spre comentariu

Amplificatoarele cu lampi chiar se aud bine ... dupa parerea mea ,mult mai bine decat orice amplificatoare cu semiconductoare .De asemenea cred ca pretul acestora (AAF cu lampi ) reflecta calitatea si nu mofturile (moda ) . Sper sa nu fiu inteles gresit si considerat subiectiv , dar am avut posibilitatea sa compar diverse AAFuri , atat cu semiconductoare cat si cu tuburi ,construite atat in regim diy cat si industrial si cand spun asta ma refer la branduri serioase si nu la orisice ,,pocnitori " iar concluzia este cea declarata mai sus : In audio , lampile first...

Editat de romicap
Link spre comentariu

Pe ce va bazati cind sustineti ca tuburile fabricate in China "la pret de citva dolari" au o calitate indoielnica ? As vrea ceva argumente ,daca se poate ,ca de batut cimpii sunt cam satul.Stiti de ce vreau argumente ? Pentru ca eu am lucrat si cu tuburi cumparate vrac ,alea "de citiva dolari si calitate indoielnica" ,cit si cu tuburi frumos ambalate ,si sincer nu am "auzit" diferente,in schimb au simtit "diferente" in buzunar cei care au cumparat tuburi in cutie frumoasa.

O spun din proprie experienta ca am luat 12AX7 Shuguang cu $9/buc si din 6buc cumparate 2 aveau brum serios, iar 2 din celelalte 4buc aveau o diferenta mai mare de 50% in curent intre triode la aceeasi polarizare. Oare de ce acelasi tub cumparat de la TAD (doctorul de tuburi din DE) costa aprox. 20e si din 6buc, toate 6 au functionat la fel? Acelasi tub, acelasi anod, aceeasi lampa vazuta din exterior!

Ulterior am testat si Psvane mark2 care vin in cutiuta de catifea, imperecheate si cu pinii auriti la $70-$80/perechea si nu difera dpdv sonor cu nimic fata de celelalte de la TAD mult mai ieftine, iar din exterior tot ca un Shuguang arata avand in plus pinii auriti.

Daca altii au cumparat din cele de cativa dolari si toate (absolut toate) le-au mers ireprosabil, cu performantele din foaia de catalog, nu pot decat sa le urez succes si sa le foloseasca in continuare. Nu ma ocup cu productia de serie sau service asadar nu vad rostul sa iau un bax de tuburi ca sa stau sa le sortez si la final cand trag linie tot la pretul celor din Europa sa ajunga sau chiar mai scumpe + timpul pierdut.

 

Cat despre discutia tuburi vs. siliciu se pot scrie zeci de pagini pe forum. Ma intreb oare de ce nu circula toata lumea cu un VW Lupo sau un Logan, ca si ele te duc din A in B ca orice alta masina mai scumpa ...

Link spre comentariu

Un electronist proaspat se va intalni sigur, in cariera lui, cu tuburile si trebuie sa stie ceva despre ele. Am aruncat multe, mai ales cele de putere, si ma mai joc cu cele miniatura, subminiatura si cu cele la baterie. Un DL mic consuma la filament sau la anod mai putina putere decat un LED de 5 mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări