costi75 Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Salutare tuturor forumistilor si un sincer La multi ani. Neavand ce face zilele acestea, am umblat prin "cutia cu maimute"si am gasit un vechi incarcator de telefon auto, pe care l-am desfacut. Este schema clasica cu MC34063, fara tranzistor aditional,cu care se lauda ca debiteaza 1A. Tot uitandu-ma la placuta minuscula si frumos realizata, mi-am amintit ca am un felinar cu neon caruia i-am schimbat acumulatorul gel de 6V, cu niste 18650, cate doua in serie, trei astfel de grupuri, totalizand, teoretic, 7.4V si 6.6A si care nu are incarcator. Am decis, deci,sa incerc acest modul de incarcat telefoane,si am facut urmatoarele: - am montat un semireglabil de10k in pinul 5,iesire si masa, si am reglat tensiunea la 8.4V si am legat bateria de acumulatoare. integratul se incinge puternic. - am montat un tranzistor suplimentar (BD135) in pinul 2, conform schemei din adresa de mai jos, dar si acesta ia foc in cateva secunde. curentul absorbit de baterie este de 600mA. Probabil trebuie sa modific si bobina dar nu stiu sa o fac, daca puteti sa-mi dati niste sfaturi,.....multumesc .http://www.seekic.com/circuit_diagram/Amplifier_Circuit/The_step_down_converter_large_current_of_MC34063_application_circuit.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Mai pune tranzistori ca sa imparti curentul. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Incearca schema lui Marian http://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/?p=1081786 Link spre comentariu
costi75 Postat Ianuarie 2, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 La o schema cu LM317 ma gandisem si eu, dar acum ma "framanta" aceasta schema si nu-mi explic de ce acest integrat e dat ca debiteaza 1A singur si la mine se incalzeste excesiv la 600mA. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 O fi 1A de scurta durata. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Refa schema initiala si incarca numai un acumulator. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 La o schema cu LM317 ma gandisem si eu, dar acum ma "framanta" aceasta schema si nu-mi explic de ce acest integrat e dat ca debiteaza 1A singur si la mine se incalzeste excesiv la 600mA.Sub cea cu 317 este cea cu 34063. P-aia o indicasem eu. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 MC34063 daca este original este capabil de un curent de varf de pana la 1,5A, setezi varful asta cu ajutorul rezistentei de la pinul 7 care nu trebuie sa fie mai mica de 0R22 daca nu ai tranzistor extern. Maximul curentului mediu pe care il poti trage depinde de valoarea inductantei si timpii de conductie, iar astia depind de alimentare si iesire... Ideea este ca se poate obtine pana la 1A insa cu un pret constand in disipatie mare pe capsula pentru ca varianta simpla fara tranzistor extern presupune un regim de lucru al transitorului intern nesaturat, cu o cadere de peste 1V pe el datorata conexiunii darlington cu "prefinalul" sau, deci cu 1A inseamna peste 1W disipatie pe o capsula DIP8 fara racire suplimentara, evident ca se supraincalzeste rapid si nu rezista, chiar si la aia 0,6A care zici tu ca sunt trasi de acumulatori ( ai masurat tu curentul asta? ) tot este mult. Controlezi disipatia reducand curentul maxim posibil de la regulator, si faci asta marind rezistenta de la pinul 7, poate chiar pana la 1R, incarcarea dureaza mai mult dar integratul va rezista de unul singur. Asta evident daca este unul original, si spun asta deoarece de regula, incarcatoarele auto ieftine n-au integrate originale ( am intalnit destule la care limitarea interna nici macar nu functiona sau era sever decalibrata ), feriti-va de MC-urile de la mivarom, si spun asta pentru ca eu am luat de acolo si am testat, si apoi le-am aruncat... LE: Varianta cu NPN extern este si mai defectuoasa cat priveste regimul termic pentru ca in principiu ai acolo o tripleta darlington, cu o cadere probabila pe el spre 2V, disipatia este cu atat mai mare pentru acelasi curent. Ceea ce este recomandabil este un PNP extern, adica ultima schema pusa de mine in postarea cu nr 7 de aici: http://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/?p=1081786 Astfel PNP-ul lucreaza saturat, si caderea de tensiune pe el este mult mai mica, deci si disipatia. Citeste acolo tot ce am scris in postarea aia, sigur te va ajuta, ca de asta am pus scheme alea, sa va ajute pe voi, nu pe mine, eu deja stiu totul despre toate... Link spre comentariu
costi75 Postat Ianuarie 2, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Asa este domnule thunderer, m-am grabit, aveam niste musafiri si m-am grabit sa raspund, scuze. Domnule miticamy, doresc sa adug acest incarcator in interiorul lampii de mai sus, sa folosesc mufa originala (jack) cu orice alimentator de 12-15V. Se poate sa aiba curent mai mare, voi monitoriza, o perioada mai mare domnule fanelforum. Revin la nelamurirea mea, nu cumva trebuia sa modific si bobina? Am desfacut un alimentator universal auto,reglabil din comutator, (cu mufa de bricheta auto), tot in comutatie, e dat de 3A, si are un tor mult mai mare. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Sa inteleg ca mi-am pierdut timpul degeaba mai sus? Tare Link spre comentariu
costi75 Postat Ianuarie 2, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Nu, nu ti-ai pierdut timpul degeaba, doar ca timpul cat a durat postarea mea a fost mai lung din motive personale ( fiica mea, de doar 3ani, nu intelege de ce "ma joc singur" si ei nu-i dau importanta), si intre timp ai postat tu, scuze, si multumesc. Voi schimba maine tranzistorul cu unul pnp, si ceva mai potent. Ma framanta totusi bobina, pentru ca nu stiu mai nimic despre inductante. As dori sa fac una mai fortoasa, asta mi se pare anemica rau. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Inductanța bobinei depinde în principiu de de frecvența la care se dorește a lucra sursa (între anumite limite date de integrat), dar mărimea ei fizică depinde și de sârma cu care e bobinată, cu cât curentul prin bobină e mai mare, cu atât și miezul trebuie să fie mai mare ca să încapă sârma. Practic se fac niște ajustări astfel ca să se obțină inductanța minim necesară din calcul și să încapă și conductorul care să suporte curentul cerut, dar bobina să aibă niște dimensiuni rezonabile. Un calculator online al elementelor de circuit necesare :http://www.bobtech.ro/tutoriale/componente-electronice/43-calculator-online-mc34063a-mc34063-step-down-step-up-inverter Găsești diverse bobine cu inductanța marcată în clar prin diverse surse în comutație de la DVD-uri sau alte electronice. Te pot ajuta și eu cu diverse bobine dacă nu găsești. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Costi, nu vad ce componente are schema aia din link-ul tau. Plus ca e un site cam obscur (dpdv electronic).Descarca datasheet-ul lui 34063 (sunt exemple), citeste postul lui Marian, apoi fa exact ce e acolo. Daca vrei sa te joci cu valorile: http://www.bobtech.ro/tutoriale/componente-electronice/43-calculator-online-mc34063a-mc34063-step-down-step-up-inverterLE: a pus si Validae acelasi link la calculatorul online. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 (editat) Salut costi75,Cred ca intentia e sortita esecului asa cum e abordata. Incarcatorul ala e de fapt o sursa de tensiune stabilizata de 5V (probabil) la origine. Marind tensiunea la 8.4V si conectand-o direct la acumulatorii descarcati, o pui in scurt circuit. Nu e de mirare ca se incalzesc toate alea. Practic merge permanent in protectie. Singura solutie viabila, dar nepractica, este adaugarea unei bucle de stabilizare de curent, dar asta e complicat pe montajul ala.Telefonul are un circuit intern de incarcare, care tine cont de starea acumulatorului si evolueaza de la curent constant la tensiune constanta, spre sfarsitul incarcarii..Cred ca cea mai simpla varianta, chiar daca nu e optima, este sa lasi incarcatorul ajustat la 8.4V, poate chiar 8.3V ptr siguranta, ca sa nu supraincarci acumulatorii si sa conectezi acumulatorii printr-o rezistenta de cativa ohmi. In felul asta, incarcatorul nu mai vede un scurt circuit si poate functiona in regim de stabilizare a tensiunii. As incerca cu 6.8 sau 5.6 ohmi ptr inceput si as scadea valoarea in functie de timpul de incarcare. rezistenta trebuie sa fie de putere, ptr ca va fi parcursa de curent destul de mare. Desigur, in directia optimizarii, urmeaza variante cu LM si alte montaje propuse pe aici prin topic.Mai e un amanunt care nu a fost mentionat: egalizarea. Nu am o solutie simpla pentru asta. Eu incarc frecvent acumulatori ptr aeromodele si o data la 15-20 de incarcari, verific si egalizez daca e nevoie. Dar trebuie un circuit electronic separat.Bafta! Editat Ianuarie 2, 2017 de cirip Link spre comentariu
costi75 Postat Ianuarie 2, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 (editat) Tocmai asta si doresc de aici, sa-mi spuneti ce anume gresc in aceasta abordare. Doresc o sursa de 8.4 (fie8.3) capabila lejer de 1A (macar), in comutatie, pentru ca spatiul in care va lucra nu e prea mare, si nu permite un radiator mare. La origini e un incarcator de telefon, e adevarat,de 5V, dar pana la urma, e construit in jurul unui integrat, care e folosit intr-o gramada de alte aplicatii, si nu necesita decat 2-3 componente externe. Asa l-am si testat astazi, inseriat cu un rezistor de 2ohmi / 3W, caz in care, curentul scade la aprox. 350mA, si montajul sta relativ caldut, dar pachetul de acumulatori se incarca prea lent. Nu doresc altceva decat sa obtin acel amper cu care se lauda producatorul ca-l livreaza doar integratul in conditii sigure. I-mi amintesc ca acum cateva luni a venit cineva la mine cu o lanterna echipata cu acumulator 18650 si avea exact acest integrat in circ. de incarcare + un tranzistor extern,SMD crapat. L-am inlocuit cu un bc 327sau337, nu mai stiu exact, si merge trasnet si acum, la max. 35 de grade. Editat Ianuarie 2, 2017 de costi75 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum