Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaptor 50/75 ohm

d2134

Postări Recomandate

• Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

3

• d2134

3

• MiniTehnicus

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Accepti sa pierzi oleaca din semnal? Daca da, se poate face rezistiv. Ti-l dimensionez eu dupa ce raspunzi si daca te intereseaza.Cirip

Link spre comentariu

@cirip Da, se admite pierdere de semnal, adaptorul e pentru un generator de semnal. Te rog sa ma ajuti.

@MiniTehnicus La transformator ma gindisem si eu dar nu stiu cum se calculeaza si mi se pare mai migalos. In prima faza voi incerca o varianta rezistiva, sa vad e reusesc.

Va multumesc!

Link spre comentariu

Nu prea merge cu transformator, sau, daca merge, traful ala e f greu de construit. Banda e prea larga. Daca il faci sa mearga bine la joase, vor apare rezonante la inalte. Daca merge la inalte, va avea reflectata mare la joase (va fi ca un scurt circuit). Poate ca se poate compensa, dar e multa munca si nu se poate face in baie pe pian. Asa ca accepti atenuare si adaptezi cu rezistente.Uite in poza 3 versiuni de atenuari (6, 8 si 10dB) ptr configuratiile in Pi si in T. Rezistentele le-am pus asa cum au iesit din calcul. Le "tragi" tu pe valorile standardizate. Unele valori sunt nepractice, dar... ai o idee. Ai de unde sa alegi. Atentie la constructie. Fire scurte, rezistente neinductive... etc.Spor!Cirip

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am simulat, in EWB, versiunea in T cu atenuare de 6dB din figura de mai sus. Valorile sunt foarte exacte. Rezultatele (pe sarcina Z = 75ohm rezistiva): Ui=1V, Ii=20mA, Uo=613.8mV, Io=8.185mA. Mai apoi am modificat valorile dupa cum urmeaza: R1=0, R2=0 si R3=150 ohm (asta gindind ca 150ohm paralel cu 75ohm rezulta 50ohm) si am obtinut rezultatele: Ui=1V, Ii=20mA, Uo=1V, Io=13.33mA deci o atenuare de 1.76dB. Aceasta atenuare se gaseste si in cartea tehnica de la generatorul E0503, pentru lucrul cu adaptor 50/75ohm.Cred ca nu am gresit in rationamentul de mai sus; daca da va rog sa ma corectati!

Link spre comentariu

De la 20mA la 13.33mA, atenuarea este de 3.52dB. Decibelii se calculeaza cu 20*log ptr tensiuni si curenti si cu 10*log ptr puteri.Care e intrebarea de fapt?Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări