Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce trebuie sa facem daca explodeaza un electrolitic ?


Blacksmith

Postări Recomandate

Aseara am avut onoarea sa mi se intample si mie pentru prima data in viata. Sursa mea de laborator facuta de mine in mileniul trecut a pocnit din senin si a inceput sa iasa fum din ea. Nu era in sarcina mare, alimenta un generator de semnal. Inca nu am desfacut-o dar cred ca un condensator a pocnit.

Acum, eu as vrea sa va intreb daca este toxic fumul ala. Eu am deschis geamul si am plecat imediat din camera. Am lasat sa se aeriseasca vreo 20 min. dar tot mai mirosea.

Apoi, cand voi desface sursa sa o repar banuiesc ca o sa fie tot electrolitul ala imprastiat pe acolo pe toate celelalte componente. Cred ca nu am cum sa curat chiar tot, deci daca ramane pe acolo are ceva, corodeaza ?

Stiu ca poate pare penibil ce va intreb dar chiar nu am idee despre ce se afla intr-un electrolitic.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Blacksmith

    6

  • lrai

    5

  • Mircea

    3

  • cipri_mury

    3

Zile populare

Nu corodează, că nu-i acid în el, dar e bine că ai aerisit fiindcă gazul emanat nu e bun pentru sănătate.Oricum e bine să cureți placa prin pulverizare cu alcool izopropilic concentrat, dai cu o pensulă pe unde poți și apoi o usuci cu uscătorul de păr, fiindcă e greu de crezut că poți băga o cârpă printre piese.

Link spre comentariu

Pai d-asta ziceam si eu, ca e imposibil sa stergi toate piesele cu carpa.

Am doar alcool izopropilic, merge ?

Dar cand o curat tre sa-mi pun manusi ceva sau e ok doar daca ma spal pe maini bine pe urma ?

Link spre comentariu

Nu e chiar atat de strict dar daca ai manusi si/sau alte metode de a te proteja nu strica sa folosesti. Cat despre curatat DACA ai aer comprimat te-ar ajuta dupa ce stergi ce poti cu izorpopilic.

Link spre comentariu

E foarte bun izopropilicul si nu e neaparat sa ai manusi dar cam usuca pielea. Ultima placa spalata cu izopropilic a fost a unui sistem Home cinema, am stat mult timp cu mana in alcool si nu mi-a cazut pielea.

Cred ca alcoolul izopropilic e foarte higroscopic, atunci cand las alcoolul pe placa mai mult timp dupa evaporare raman urma de apa. Daca curat placa imediat dupa ce am dat cu alcool nu mai raman urme de apa.

Link spre comentariu

Este toxic, dar esti in siguranta:) Il poti spala si cu apa de la robinet. dar nu este necesara spalarea, este ulei mineral. mirosul persista cateva zile.La primul pcb cu componente smd lucrat de mine am incercat un flow in cuptor, am folosit termocupla dar nu am montat-o la nimic... rezultatul a fost carbonizare completa a pcb-ului. mirosul a persistat mai bine de o luna... asa ca daca condesatorul ala a pocnit in casa ... o sa te obisnuiesti cu el :)). spor!

Link spre comentariu

Am lasat sa se aeriseasca vreo 20 min. dar tot mai mirosea.

 

 

Ai facut foarte bine dar cand mesteresti la asa ceva ai mare grija sa nu-ti explodeze in fata si/sau sa nu produca vreun incendiu.Banuiesc ca scoti electronicele si alte aparate din priza cand pleci de acasa pentru mai mult timp.Imi amintesc un caz cand unui vecin de al meu i-a luat foc tv-ul din cauza unor condensatori electrolitici si a iesit pe fereastra un fum negru de creadeam ca va lua foc tot blocul.

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

Pomenea colegul de uscat mainile. Eu pun adeseori manusi chirurgicale cand lucrez. Poate nu sunt mereu necesare, dar rau nu pot face. Pretul e minor. Nu folosesc din cele de latex, ca sa le pot scoate si reutiliza mai usor.Am pocnit o singura data un condensator, acum vreo 30 de ani... puţea, e drept. Facusem un redresor in aer, si era conectat invers :ras:.Ar trebui sa investighezi un pic, nu e normal sa pocneasca asa din senin. O fi fost la limita tensiunii lui?

Link spre comentariu

Cipri_mury,

Da, cand plec de acasa pt timp mai lung trag toate alea din priza iar cand lucrez pt prima data la montaje noi intotdeauna folosesc ochelari de protectie la teste si masuratori.

 

Thunderer,

Pai a functionat foarte bine timp de peste 10 ani... Eu cred ca de batran a cedat, nustiu... O sa desfac zilele astea sa vad ce e pe acolo.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

<code>... pt timp mai lung trag toate alea din priza ... cand lucrez pt prima data la montaje noi intotdeauna folosesc ochelari de protectie la teste si masuratori.</code>Bravo tie! Eu deconectez mereu totul de la priza. Nu am 100% incredere in orice switch chinezesc.

Link spre comentariu

Am desfacut-o si intr-adevar, a explodat un cond (10.000uF/50V Rubycon). Am pus altul si am masurat tensiunea si era 52V, adica un pic peste cat erau ei. Probabil din cauza ca sursa a fost calculata pt priza de 220V iar acum s-a trecut la 230V.

Am avut noroc ca in partea unde erau conzii nu erau si alte placi iar ei erau indreptati in jos, spre carcasa. A curs putin lichid pe acolo dar am sters cu o carpa, elegant, cat de cat...

 

Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

Nu e chiar atat de strict dar daca ai manusi si/sau alte metode de a te proteja nu strica sa folosesti. Cat despre curatat DACA ai aer comprimat te-ar ajuta dupa ce stergi ce poti cu izorpopilic.

 

GRESIT ! Mare atentie cand folositi alcool izopropilic si substante toxice, alcoolul izopropilic dizolva substantele toxice si se absoarbe usor prin piele.

Alcoolul izopropilic se absoarbe prin piele si odata cu el toate substantele dizolvate de acesta !

 

ATENTIE LA CONDENSATORII VECHI care pot contine dielectric PCP (https://en.wikipedia.org/wiki/Polychlorinated_biphenyl) - puternic cancerigen.

Editat de lrai
Link spre comentariu

1. De unde sa stiu eu ce tip de dielectric are ?

 

2. Dar daca ma atinge alcoolul izopropilic pe mana, simplu fara sa fie combinat cu altceva, are ceva ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări