Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

protectie la suprasarcina motor


catax4u

Postări Recomandate

Salut si Sarbatori Fericite. Vreau sa pun protectie la suprasarcina la un motor de hidrofor. Este suficient sa pun o siguranta automata bipolara?... despre care am citit ca ralizeaza si protectia asta. Din cate stiu eu motorul consuma de 7-8 ori curentul nominal la pornire si atunci pot sa pun o sig. aut. de maxim 10 A sau mai putin in functie de curentul nominal al motorului. Este corect rationamentul sau protectia asta este mai complexa si mai trebuie o protectie termica?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • catax4u

    11

  • wally_gatter

    6

  • iop95

    3

  • cristi_ozana

    2

Top autori în acest subiect

Protectia la suprasarcina detecteaza depasirea curentului nominal peste un anumit prag, o perioada minima de timp.

Adica se detecteaza regimul de suprasarcina si daca acesta persisita (nu e ceva accidental/ de scurta durata/ regim de acceleratie impus de sarcina) se opreste alimentarea motorului.

De regula se foloseste protectia termica (cu bimetal), e cea mai simpla si mai ieftina.

Siguranta asigura protectia la scurt-circuit... deci e nevoie de un releu termic. De regula se regleaza sa declanseze la 5-20% peste curentul nominal.

Link spre comentariu

Cea mai buna protectie pentru un electromotor este disjunctorul magneto-termic tip GV2-M de la Schneider, PKZM de la Moeller sau orice alta firma. Acesta se alege in functie de puterea electromotorului.

Link spre comentariu

Da. Automata bipolara e ok. Va asigura protectie la suprasarcina si scurtcircuit. La motoare se aleg cele de clasa D. O cauti sa scrie pe ea D10 daca iti trebuie de 10A. Daca scrie C10 va fi mai rapida decat trebuie si se poate pacali si la porniri sa creada ca e suprasarcina.

Link spre comentariu

Da. Automata bipolara e ok. Va asigura protectie......

Ba nu este deloc ok protecția cu siguranță automata. Se folosește protecția magnetotermica,cum a zis colegul Cristi Ozana. Uitați.va la automatizările industriale cum se face corect această protecție......
Link spre comentariu

Ce curent nominal are motorul? De aici se pleaca. Se regleaza protectia termica la 1.05-1.3 x In. Siguranta nu ofera reglajul curentului de suprasarcina... chiar daca are inclusa o protectie termica si totul e cu referinta la curentul ei nominal si nu la curentul nominal al aparatului pe care vreau sa-l protejez.

Link spre comentariu

Frigiderul este un caz aparte, deoarece:

1-la momentul t=0 este cuplata la retea, doar bobina de lucru (I=U/R);

2-ulterior este cuplata bobina auxiliara, care da sensul si motorul incepe sa se roteasca;

3-motorul porneste in sarcina (compresor).

Ac. motor nu are decat releu termic (ca protectie) si la nenumaratele porniri intr-o zi (an) nu crapa.

 

La multi ani !

Editat de vera
Link spre comentariu

Si hidroforul porneste in sarcina, e mereu amorsat si cand golesti apa, basica simte si pompeaza o apa noua pana la suprafata. Eu am luciul apei la 17-20 m dub pamant. Nu stiu cum e aici.

Link spre comentariu

Motoarele asincrone monofazate pornesc (vorbim de motoare de putere mica, care echipeaza aparatura electrocasnica):

1-cu releu de curent (la t=0, I=U/Rlucru));

2- cu releu centrifugal (la t=0, I=U/Rlucru paralel cu Rpornire);

3-cu condensator (la t=0, I=U/Rlucru paralel cu Rpornire, deoarece Xc=0);

4-cu spire in scurtcircuit (la t=0, I=U/Rpornire +Iscc).

Link spre comentariu

Sigurantele automate au si protectie termica. cum spune si fanelforum cititi schema electrica desenata pe ea !! Curbele de raspuns la sigurantele automate care se folosesc pentru motoare electrice sunt C si D . De regula se folosesc cele cu curba de raspuns C.. curba de raspuns D se foloseste doar pentru regim de pornire in sarcina maxima.

Link spre comentariu

Colegul este singurul care poate decide ce protectie va pune la acel electromotor. Daca electromotorul are o putere de circa 400-500w (un maxim de 2,7-3A) as fi curios cum va realiza protectia cu o siguranta automata de 10A. Aceasta va declansa in momentul cand curentul va depasi 10A, ceea ce va insemna ca ori electromotorul va avea o bobina in scurt sau va fi blocat mecanic si atunci protectia va functiona dar nu stiu daca va mai proteja electromotorul. Rolul disjunctorului magneto-termic este tocmai acela de a proteja electromotoarele deoarece in functie de curentul absorbit de acestea (vezi placa de timbru a electromotorului) pot fi reglate si sunt fabricate pentru diverse puteri, pe cand rolul sigurantei automate este de a proteja consumatorii din aval dar numai la depasirea curentului de protectie al acesteia. Un aspect ce nu pate fi neglijat este si pretul de achizitie o siguranta automata costa circa 20-25 lei pe cand un disjunctor magneto-termic costa circa 120-130 lei.

Link spre comentariu

Salut. In cazul meu, motorul porneste in sarcina tot timpul si are 1.5 KW(cel putin asa scrie pe el). Nu stiu ce curent nominal are, insa cred ca mai tot timpul acest curent va fi depasit deoarece porneste in sarcina si pt scurt timp. Este un motor care vine odata cu pompa pt hidrofor daca va intrebati daca este facut sa lucreze pt intervale mai scurte de timp. M-am gandit sa inseriez un multimetru ca sa masor curentul absorbit dar e posibil sa depasesc cei 10 A suportati de aparat. La puterea aceasta ce sig. automata(varianta mai ieftina de protectie la suprasarcina) imi recomandati? Ce valoare adica? 1500/220=6.81 A teoretic, este corect? Insa cu sarcina tot timpul e posibil sa fie mai mare. Dar acesti 1500 W reprezinta puterea activa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări