Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare referitoare la LM7805

Postări Recomandate

Salutare. Dupa ceva cautari pe google & youtube nu am reusit sa ma lamuresc intr-o privinta. Mai pe scurt, am un modul ce functioneaza exact la 5v iar pe el are integrat un lm7805 (varianta smd) lipit pe placa (racire proasta, incapabilitatea atasarii unui radiator decent). Daca alimentez jucaria cu 12v, dupa aproximativ 10-15min de folosire se incinge destul de sesizabil acel lm (deci inclusiv cablajul) ceea ce nu prea imi place. E exclus sa umblu pe acea placa, ma refer sa dezlipesc acel lm si sa folosesc altul separat montat pe radiator. Ideea ar fi sa il folosesc la o tensiune mai joasa - 9v, in speranta ca va lucra la o temperatura decenta si "in siguranta". Stiu ca lm intra in actiune de la 7.5v insa, ceea ce nu am gasit pe nicaieri: ce s-ar intampla daca as alimenta cu 5v? Am facut un test si montajul functioneaza ok insa nu a deschis nimeni acest subiect pe nicaieri. Ar fi in regula?

Editat de MysteriousBoy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Tensiunea de iesire va fi mai mica de 5 V(in jur de 3 volti) si nu va fi stabilizata,asta e ceea ce se intampla cand alimentezi un asemenea integrat cu o tensiune mai mica decat cea minima.Faptul ca functioneaza acel modul(cat de bine?)iti arata ca merge si la o tensiune mai mica decat cea nominala,posibil cei 5 V asigurati de LM7805 fiind mai degraba o limita superioara si nu o necesitate.

Link spre comentariu

Daca montajul se incalzeste asa de rau, este posibil sa aiba ceva defect (consum anormal de mare), chiar daca functioneaza. Nu cred ca a fost asa de rau proiectat, desi de la chinezareli te poti astepta la orice (am un laptop Lenovo cu probleme de racire la cipul grafic).

Link spre comentariu

Acel regulator se va încălzi oricum în lipsa unui radiator rezonabil, să luăm un consum de 500 mA de exemplu. La 12V intrare şi 0,5A consum, regulatorul disipă 3,5W şi în lipsa unui radiator (doar circuitul imprimat ca radiator) placa de circuit pe care se află se va încinge puternic. Soluţia este fie alimentarea cu o tensiune iniţială de maxim 7V fie alimentarea modulului dintr-o sursă externă de 5V.

Link spre comentariu

Daca tot ai sursa stabilizata de 5V poti sa alimentezi din aia si chiar sa elimini LM-ul de pe placa (sau nu), altfel alta solutie e alimentarea la o tensiune mai mica pentru a reduce disipatia. Poti monta cum au zis colegii un LM7808 extern pe radiator pe care il alimentezi de la sursa ta initiala de 12V.

Link spre comentariu

Am inteles. Cred ca asa voi face. Cum modulul il voi monta intr-o carcasa (este vorba de un modul audio mp3: usb, card sd..) am sa folosesc un 7808 si il voi alimenta cu 12v. Cu toate ca suna prostesc, coborarea tensiunii de 2 ori, dar era mai ok daca acel lm era "in aer" si ma puteam "lipi" de el cu un radiator. Nu se incinge anormal. De exemplu cand consumul este slabut, adica folosesc radio pe acel modul sta caldut lm-ul (12v) dar cand ii bag un stick (creste consumul) treptat se incalzeste si neavand radiator, disipa caldura direct pe placa, unde prin apropierea lui fiind si alte componente ma gandesc sa nu afecteze in timp, la folosire de lunga durata. Eu am pus intrebarea caci ma gandeam ca daca e alimentat sub 7.5v nu ar intra in functiune dar acum m-am lamurit. Sincer, ma gandeam dinainte sa ii pun alt regulator "extern" dar acum am confirmarea voastra. Va multumesc mult! Si sarbatori fericite tuturor!

Link spre comentariu

Ai incercat sa pui un mic radiator pe integrat, face minuni si mai poti face ceva, pune doua diode redresoare de 1A in serie cu cei 12v si vei avea caderea de tensiune necesara pentru a nu ajunge la limita superioara de alimentare a integratului. Sunt doua optiuni ieftine si la indemana. :scarpin

Link spre comentariu

Unii zic 40V, TI spune 35V dar totul se reduce la curentul care circula prin integrat, daca ai un curent de cativa mA merge si la 35 dar daca capsula se incalzeste la 12V si fara radiator inseamna ca pe acolo circula un curent sanatos asa ca daca observi un data sheet de 7805 ai sa vezi toate testele date la sub 15w asa ca pune mana mataluta pe un calculator si vezi (calculeaza) tensiunea maxima de intrare reala dom-le Anonimus. :rade:

date.pdf

Editat de Dan57
Link spre comentariu

............editat............Ți-aș recomanda sa citești mai cu atenție:

este vorba de un modul audio mp3: usb, card sd..

Nu se incinge anormal. De exemplu cand consumul este slabut, adica folosesc radio pe acel modul sta caldut lm-ul (12v) dar cand ii bag un stick (creste consumul) treptat se incalzeste si neavand radiator, disipa caldura direct pe placa, unde prin apropierea lui fiind si alte componente ma gandesc sa nu afecteze in timp, la folosire de lunga durata.

Deci să-ți mai explic încă o data: este vorba de acel modul care se găsește în boxele chinezești cu LED-uri în difuzoare ce au radio, cititor de microSD, USB, care consuma max 150mA (verificat personal când mi-au venit pocnitori d-alea la reparat)

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări