mac01 Postat Decembrie 30, 2016 Partajează Postat Decembrie 30, 2016 Off....cand folosesti invertorul ii spui doamnei sa nu gateasca la cuptor. Link spre comentariu
adydep Postat Decembrie 30, 2016 Partajează Postat Decembrie 30, 2016 "Folosește-le pe rând"=se referă la utilajele pe care le aveți,să nu le conectați simultan la rețea. "Dacă pui 380 este mai scump kw-ul"=da,sunt diferențe de tarif între minofazic și trifazic.Na că am postat simultan Link spre comentariu
wally_gatter Postat Decembrie 30, 2016 Partajează Postat Decembrie 30, 2016 uitati-va si acilea putin: http://www.elforum.info/topic/32526-kwh-trifazic-vs-kwh-monofazic/ Si un COPY/PASTE de pe ceva sait: Unul dintre aspectele de care trebuie să se ţină cont atunci când se face racordarea locuinţelor noi la reţeaua publică de electricitate este acela al alegerii modului de branşare, curent monofazat sau curent trifazat. Dacă imobilul va fi utilat cu aparate care vor solicita din plin reţeaua, precum instalaţii de climatizare, centrale pe curent electric, saună, aparate electrice de încălzire a apei calde, mai multe televizoare, computere, aragazuri electrice, la care se adaugă frigiderul, maşina de spălat, aspiratorul, maşina de călcat etc, va fi nevoie de un racord trifazat, mai scump, dar mult mai eficient energetic. Pentru a obţine avizul tehnic de racordare de la operatorul de reţea, proprietarul locuinţei noi va trebui să declare toţi consumatorii pe care îi deţine, pentru a i se calcula puterea maximă de absorbţie. Dacă rezultatul este peste 6 kW va nevoie de racord trifazat. Până la acel nivel, se recurge la un branşament monofazat. Reprezentanţii companiilor de distribuţie de electricitate spun că la solicitarea puterii trebuie să se ţină cont şi de eventualele aparate sau instalaţii, mari consumatoare de curent, ce vor fi achiziţionate în timp. Punerea în funcţiune a cât mai multor astfel de aparate şi instalaţii va duce la supraîncărcarea reţelei şi în final la căderile de curent, dacă puterea maximă de absorbţie este depăşită. Paşii care trebuie parcurşi pentru branşare Acţiunea de racordare a unei case noi la electricitate presupune mai mulţi paşi. Primul dintre aceşti paşi îl reprezintă drumul la distribuitorul de electricitate din raza unde există amplasată construcţia. În România există în acest moment 8 companii de distribuţie de electricitate, 4 aflate în proprietatea statului (filialele Electrica – Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud şi, pentru încă foarte puţină vreme, Muntenia Sud) şi 4 cu acţionari străini (Enel Banat, Enel Dobrogea, CEZ Oltenia şi E.ON Moldova). Viitorul consumator va face o cerere de emitere a avizului tehnic de racordare, adică solicită o putere în funcţie de consumatorii pe care îi declară. Avizul tehnic de racordare pentru un utilizator nou având putere maximă cerută până la 8 kW costă 42 de lei, pentru o putere cuprinsă între 8 şi 40 kW se plătesc 85,6 lei, iar pentru una mai mare de 40 kW – 128,6 lei. Emiterea avizului se face în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii. Dacă beneficiarul solicită elaborarea avizului în mai puţin de 5 zile, se percepe un tarif majorat cu 50%. Documentele necesare obţinerii avizului sunt avizul de amplasament, în copie, studiul de soluţie pentru racordarea la reţeaua electrică, avizat de operatorul de reţea, certificatul de urbanism, în copie şi original, care se restituie ulterior, datele tehnice şi energetice caracteristice utilizatorilor, o schiţă de amplasament, cu coordonatele care să rezulte precis poziţia locului de consum, actele de proprietate ale imobilului. Ce taxe trebuie plătite După primirea avizului, beneficiarul va solicita furnizorului de energie încheierea contractului de racordare. Pentru un consumator racordat prin branşament monofazat tariful specific este de 15,52 lei/kW, pentru un branşament trifazat de până la 12 kW tariful este de 38,8 lei/kW, iar pentru unul de peste 12 kW tariful este de 77,6 lei/kW. Preţurile sunt calculate fără TVA. Pentru orice stâlp nou se scoate din buzunar suma de 120 lei. Beneficiarul va trebui să plătească în maximum 5 zile de la încheierea contractului. Urmează executarea lucrărilor de racordare fie de către compania de distribuţie, fie de către firme atestate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Efectuarea lucrărilor se face în baza unui deviz şi a negocierii dintre beneficiar şi prestator. Preţurile pot varia semnificativ de la 1.000 de lei şi pot ajunge la 4.000 de lei. Ultimul pas care trebuie făcut este acela de recepţie a lucrărilor şi de punere sub tensiune a instalaţiei de utilizare. Recepţia unui branşament monofazat costă 71,7 lei, cea a unui branşament trifazat de până la 8 kW 78,5 lei, iar un branşament trifazat între 8 şi 40 kW costă 101,2 lei. Peste 40 kW, beneficiarul plăteşte în momentul recepţiei 120,9 lei. Link spre comentariu
loleksibolek Postat Decembrie 30, 2016 Partajează Postat Decembrie 30, 2016 La monofazat vezi curentul maxim admis de contor.Scrie pe el.Daca poti pune bransament trifazat ,fa-o.Merita,gasesti motoare trifazate la mana a doua mai usor(si mai ieftin) decat monofazate ,ciordite de prin fabrici si uzine...Oricum ciorditorii nu au ce face cu ele,le tin degeaba. Link spre comentariu
spik Postat Decembrie 30, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2016 Am 380 V pana la contor...o sa vorbesc cu cei de la Digi, ca tot ma "bombardeaza" cu ofertele lor! Link spre comentariu
wally_gatter Postat Decembrie 30, 2016 Partajează Postat Decembrie 30, 2016 ptr trifazat atentie la energia reactiva. veti avea contor inclusiv pentru energia reactiva Link spre comentariu
mihaighe Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 ptr trifazat atentie la energia reactiva. veti avea contor inclusiv pentru energia reactiva Acum mai nou au contoare inteligente ,unul masoara tot. Link spre comentariu
silcos Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Din experienta proprie, sunt situatii in care un racord trifazat te ajuta mai putin decat unul monofazat. La mine, ca doar asa s-a putut, am trifazat 10KW. Asta inseamna 3.3 kw pe faza. Asta inseamna ca nu as putea folosi un aparat de sudura monofazic mai fortos. La fel, un instant de apa. Stiu, exista posibilitatea sa folosesc aparate trifazate ori sa cer marirea puterii disponibile. Dar ambele situatii implica alte costuri. Link spre comentariu
dan_b11 Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Pretul energiei electrice din cate stiu eu, nu difera decat dupa tipul consumatorului, casnic sau agent comercial. La agent este mai mare. In ceea ce priveste energia reactiva, ea nu se plateste decat de catre agenti si de catre casnici cu putere aprobata mai mare de 30 kW, indifferent ce contor va monteaza. Costul de realizare al bransamentului este evident mai mare la trifazat, insa restul costurilor dupa receptie si montarea contorului ar trebui sa fie la fel(daca se face contract pe casnic si putere aprobata prin atr este mai mica de 30 kW). Link spre comentariu
gsabac Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 In Bucuresti, la magazinele de electrocasnice sunt de vinzare aragazuri combinate, pe gaz si electrice. Electric este cuptorul iar dimensiunile sunt ca al unui aragaz normal pe gaze. Nu este deci vorba despre ceva incorporabil.Am vrut sa cumpar unul, am intrebat vinzatorii si am constatat ca nu stiau nimic despre puterea electrica maxima consumata.Am descifrat prospectele si am vazut ca toate modelele au o putere la cuptor peste 6,5KW, cu alimentare la 230V monofazic.Oare pentru ce consumatori sunt destinate aceste aragazuri si ce fel de instalatii electrice, deoarece sunt la limita de putere monofazica cu instalatii modificate si nu se mai poate folosi nici un alt consummator suplimentar in timp ce merge cuptorul. Vezi si #33.PS. In comert sunt multe modele de cuptoare electrice cu preturi de 150lei , 225lei, 450lei sau mai mult. Puterea electrica consumata la aceste cuptoare nu depaseste 1800W, in ele se pot coace si 3 cozonaci simultan si sunt compatibile cu instalatia electrica din blocurile de locuinte. @gsabac Link spre comentariu
marius75 Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 (editat) Cum ramane cu cei 16A pe siguranta/priza din normative? Cred ca faceti o confuzie...de fapt si cuptorul este tot pe gaz, iar puterea exprimata a arzatorului este 6,5KW, nicidecum o rezistenta electrica de 6,5KW. Cuptorul are intr-adevar si un fir pentru 220V, care alimenteza un bec de cateva zeci de Watti din interiorul cuptorului, sa vada bucatarul sef daca s-a rumenit friptura. Editat Decembrie 31, 2016 de marius75 Link spre comentariu
wally_gatter Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 In Bucuresti, la magazinele de electrocasnice sunt de vinzare aragazuri combinate, pe gaz si electrice. Electric este cuptorul iar dimensiunile sunt ca al unui aragaz normal pe gaze. Nu este deci vorba despre ceva incorporabil.Am vrut sa cumpar unul, am intrebat vinzatorii si am constatat ca nu stiau nimic despre puterea electrica maxima consumata.Am descifrat prospectele si am vazut ca toate modelele au o putere la cuptor peste 6,5KW, cu alimentare la 230V monofazic.Oare pentru ce consumatori sunt destinate aceste aragazuri si ce fel de instalatii electrice, deoarece sunt la limita de putere monofazica cu instalatii modificate si nu se mai poate folosi nici un alt consummator suplimentar in timp ce merge cuptorul. Vezi si #33.PS. In comert sunt multe modele de cuptoare electrice cu preturi de 150lei , 225lei, 450lei sau mai mult. Puterea electrica consumata la aceste cuptoare nu depaseste 1800W, in ele se pot coace si 3 cozonaci simultan si sunt compatibile cu instalatia electrica din blocurile de locuinte. @gsabac deci , eu lucrez ca electrician in Marea Britanie , aici la bucatarie exista un circuit ptr cooker , acesta fiind exact cuptorul ala pe care l-ai vazut tu , eu il cablez cu fir de 10 mm patrati. Bransamentul monofazat in Marea Britanie este limitat la 100A !!!!! prin liberul comert au ajuns si la noi asemenea cuptoare , dar nu prea se potrivesc cand intr-adevar la noi puterea este limitata in jurul a 6kW .. Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Salut, Cuptoarele electrice la care faceti referire sunt cuptoare cu alimentare trifazata.Ca se pot lega monofazat,asta-i alta discutie.Referitor la normativele si limitele de consum din Anglia.........nu comentez afirmatiile colegului wally_gatter ,dar mi se pare total ineficienta solutia,din punct de vedere a incarcarii retelei si a costurilor.Un lucru este cert.Normativul I7/2011 limiteaza la 3000W puterea pe un circuit de priza.Priza care are curentul maxim de 16A. Alex Link spre comentariu
spik Postat Decembrie 31, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Inseamna ca acel cuptor incorporabil(Gorenje. 3500 W), pe care il am, incalca normativul?! Producatorii nu trebuie, nu sunt obligati sa respecte astfel de normative?! Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 31, 2016 Partajează Postat Decembrie 31, 2016 Normativul tu il incalci sau nu cand construiesti reteaua. E dimensionata la 16A si stii asta, bagi in priza ceva mai mare, iti asumi riscul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum