spik Postat Decembrie 29, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Pai, daca priza e buna, mai conteaza firul?!Glumesc, dar nu cred ca mai foloseste cineva altceva decat cupru la instalatia electrica casnica! Link spre comentariu
silcos Postat Decembrie 29, 2016 Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Clar ca era vorba de cupru. Se zicea si in unul din posturi ca instalatia e pe cupru. Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 29, 2016 Partajează Postat Decembrie 29, 2016 (editat) La bransamentele noi se foloseste cablu coaxial .....masa este din aluminiu si faza este din cupru.... sau in totalitate din aluminiu. Inca se mai foloseste aluminiu. Editat Decembrie 29, 2016 de mac01 Link spre comentariu
wally_gatter Postat Decembrie 29, 2016 Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Conform normativului I7 , puterea instalata a unui bransament/ locatie se calculeaza dupa anumite criterii. Cel mai des intalnit este bransamentul limitat la 32A . Deoarece este limitata puterea in jurul a 6kW pentru monofazat, daca vrei mai mult treci pe trifazat , cu incarcarea egala a fazelor . Acesta e un alt aspect , dar se tine cont de el cand e vorba de puteri mari pentru a nu crea dezechilibre intre faze. In cazul consumatorilor gen motoare , transformatoare , aparate de sudura , se folosesc toate cele 3 faze , iar cand e vorba de iluminat se folosesc una din faze , dar cum spuneam se vor incarca fazele in mod cat mai egal cazul in care se folosesc mai multe corpuri/consumatori de iluminat. Alta Marie cu alta palarie.. daca doriti va pot face niste printscreenuri ale normativului , eu dupa el am studiat pentru examene (e oleaca mai gros decat biblia pocaitilor , oricum este denumit biblia electricianului).. Link spre comentariu
spik Postat Decembrie 29, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Sa zicem ca pt. atelier am nevoie de 6-7 kw, iar pentru casa tot 6-7kw.As opta pentru doua faze in atelier si o faza pentru casa unde extrem de rar pot atinge acest consum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 29, 2016 Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Daca ai consumatori trifazati in atelier o sa ai nevoie de toate fazele si acolo. Daca folosesti numai consumatori monofazici e ok ce spui. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 29, 2016 Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Ar trebui totusi sa te gindesti serios la trifazat in atelier chiar daca poate acum nu ai nevoie. Orice motor mai serios are nevoie de trifazat ca sa se desfasoare cum stie el mai bine. Link spre comentariu
spik Postat Decembrie 29, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Uff...ma descurc excelent cu utilajele de 230V, numai ca nu am suficienta putere, asa ca ma gandesc serios la trei faze! Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 29, 2016 Partajează Postat Decembrie 29, 2016 (editat) Foloseste-le pe rand. Daca pui 380v este mai scump kw-ul. Editat Decembrie 29, 2016 de mac01 Link spre comentariu
spik Postat Decembrie 29, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Cum adica?! Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 29, 2016 Partajează Postat Decembrie 29, 2016 (editat) Eu asa stiu....ca la trifazic kilowatt-ul este cu 10-20 bani mai scump...sunt altfel de taxe. Poate ma insel..... ar fi bine sa te interesezi inainte. Editat Decembrie 29, 2016 de mac01 Link spre comentariu
spik Postat Decembrie 29, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Nu, nu...adica fac bransament trifazic si daca il exploatez doar la 230V are alt tarif fata de folosirea unor consumatori la 380V?! Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 29, 2016 Partajează Postat Decembrie 29, 2016 (editat) Nu conteaza cum il exploatezi....asta nu-i intereseaza pe distribuitorii de energie...ca folosesti doar doua faze din cele trei sau ca folosesti doar una. Stiu doar ca este taxat mai scump kilowatul care-l vei consuma. La ei vei figura cu bransament trifazic...iar taxele la trifazic sunt diferite....repet...cel putin eu asa stiu. Mergi la enel si pune o intrebare inainte de toate. Intereseaza-te de toate cele..sa nu te trezesti cu surprize neplacute. Editat Decembrie 29, 2016 de mac01 Link spre comentariu
danpin Postat Decembrie 29, 2016 Partajează Postat Decembrie 29, 2016 Nu, nu...adica fac bransament trifazic si daca il exploatez doar la 230V are alt tarif fata de folosirea unor consumatori la 380V?!Pai de ce nu intri pe site-ul furnizorului tau sa te uiti la tarife?Eu nu cred ca exista diferente de tarif intre monofazic si trifazic. Link spre comentariu
spik Postat Decembrie 30, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2016 Foloseste-le pe rand.Daca pui 380v este mai scump kw-ul.Nu am inteles! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum