Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere maxima retea monofazata


spik

Postări Recomandate

Salut,

Am deschis acest topic pentru a afla ce putere maxima pot lua de la reteaua monofazica.

Ce conductor poate alimenta un cuptor electric de 3500 W?

Pot folosi concomitent cuptorul si invertorul de sudura (5.5 kw)?!

Sarbatori fericite!

Editat de spik
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu pt ca ar trebui ca in loc de siguranta sa fie pus un cui iar inaitnte de a incepe sa sudezi trebuie sunat mai intii la pompieri.

 

In 99% din cazuri puterea maxima instalata este de 5500W sau 6000W. Numai alimentind invertorul de sudura te apropii de limita maxima de putere instalata.

Deci, ori sudezi ori faci prajituri, niciodata simultan.

Link spre comentariu

2.5mm2 ar trebui sa fie suficient.

Eu, din ceea ce am citit, stiu ca 4-5A sunt suportati de Cu pe mmp fara a se incalzi.Conform P=UI, am pus conductor de 4mmp la alimentarea cuptorului. Lungimea conductorului este de 2×11 m, iar siguranta este de 20A.Din ceea ce am mai citit am dedus ca o rezistenta este mult mai "blanda" decat un consumator inductiv, iar invertorul "papa" in functie de setarile amperajului.Acum ce sa mai spun, alimentarea la tabloul de afara vine pe Al de 16mmp, sig. 32A, de la contor la tabloul cu sigurante este Cu 10mmp, iar alimentarea garajului unde sudez este cu 6mmp Cu.Ar mai fi ceva, cum se "pupa" faptul ca prizele casnice suporta 16A, iar un invertor la 230 are consum maxim declarat de 5 kw?!
Link spre comentariu

din cite imi amintesc pentru un consumator rezistiv la proectarea instalatiei electricese foloseste coeficient de cerere 1,la un invertor avem doar virfuri de curent functie de electrodul folosit si pe durata sudarii dci coeficient de cerere 0,7 , cred asa s-ar putea explica dece un invertor are curent maxim 30a /230v si dotat cu stecher 16a

Link spre comentariu

Ehee, am folosit vreo 7 ani trafu' de sudura alimentat prin cabluri gasite, 5-6 ml de "plin" de 1,5 mmp, 5-6 m de litat de 1,5 mmp si 12 ml de litat de 2,5 mmp!Am confectionat porti si grilaje la greu dupa orele de serviciu si nu au fost probleme deloc!Dupa schimbarea cablurilor respective cu conductori de Cu de 6 mmp am avut "probleme" cu trafu', era prea puternic si am fost nevoit sa pun o spira din nichelina de 6 la iesirea din secundar.Se pare ca rezistenta cuprului este mai ridicata decat in teorie!Oricum in afara de acea data nu am facut rabat de la teorie!Nefiint in bransa nu prea inteleg si nici nu am intalnit pe cineva care sa aiba rabdarea si disponibilitatea de a explica babeste cum se calculeaza dimensiunea conductorilor in functie de consum si consumator.

Link spre comentariu

Pentru instalatii electrice exista normative. Pe vremea cand am cautat eu in ele, conductorul de 2.5 mm2 era considerat suficient pt 16A. Ce vorbiti dvs de 4 A/mm2 e valabil la alte chestii (poate transformatoare). Luati informatia sub rezerva ca nu sunt electrician. Dar normativul (I 17, parca) se gaseste pe net.

Link spre comentariu

I7 il cheama si prezinta curentul maxim admisibil in diferite situatii de pozare a conductorului. E gros cat biblia.PS: cand spunem " conductorul de 2,5 mmp e suficient pt 16 A" nu oferim o informatie completa. Un material conduce mai mult sau mai putin curentul electric. E o proprietate intrinseca. E bine sa specificam si materialul. Daca va dau un fir de fludor si unul de cupru de aceiasi sectiune si punem un consumator mai nesatul, care credeti ca cedeaza primul si de ce? Daca repetam testul de 1000 de ori poate vom constata 1000 de rezultate identice.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări