Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistori finali arsi.De ce?

bogdan_eduard_daniel

Postări Recomandate

Nu cred ca are importanta marimea pastilei de siliciu, e posibil ca acelasi tranzistor sa fie fabricat de-a lungul timpului in procese de fabricatie diferite

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 110
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_eduard_daniel

25

• lorin

16

• silmicii

5

• modoran

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Problema era de la jegurile de tranzitori.Am cumparat de la farnell, am pus 540mv intre B-E si merg perfect!

Asa ca degeaba pastila e mare, chinezii au reusit sa treaca si peste acest obstacol...din pacate.

PS: De 3 zile ma chinui sa trimit aici un mesaj.Pur si simplu nu se trimite de cand s-au adus modificari la site.La fel si cu mesajele private.

Link spre comentariu

Valoarea curentului de repaos se afla masurind caderea de tensiune pe rezistentele din emitor de la fiecare tranzistor si calculund curentul (I=U/R).

Link spre comentariu

Am diferente cam mari intre valori.Probabil ca nu sunt imperechiati bine.

Pe prima rez am 3.3mV - a doua 9mv a treia 5.5mv si 4 am 6.5mv.La canalu original am 3.6mv la toti.Rezistentele sunt de 0.33ohm.

Sa il las asa, sau ii dau putin mai mult.Ma gandesc la cea de 3.3mv ca ar fi cam putin.

Editat de lorin
Link spre comentariu

Daca lasi asa, unele tranzistoare vor lucra mai mult decat altele. Ceea ce poate duce la defectarea lor cand curentii vehiculati sunt importanti (putere mare). E bizar sa ai diferente atat de mari. 

Link spre comentariu

Trebuiesc verificate si rezistentele de 0.33R daca au 0.33R, cam mare diferenta intre valori. Cred ca ar trebui verificate si rezistentele din baze

Link spre comentariu

LE-am masurat acum sunt toate OK si in baza si in emitor.In emitor le-am si schimbat.Cred ca e diferenta prea mare intre tranzitori altceva nu are ce sa fie.Mi-e lene sa ii mai scot acum, dar din ce imi amintesc erau diferente si de 50-60 la beta intre ele.O sa las pe primul la 2mv si restu cum pica.Nu am ce sa le fac.

Editat de lorin
Link spre comentariu
Acum 4 ore, Mircea a spus:

Daca lasi asa, unele tranzistoare vor lucra mai mult decat altele. Ceea ce poate duce la defectarea lor cand curentii vehiculati sunt importanti (putere mare). E bizar sa ai diferente atat de mari. 

Niet! La curenti mari, differentele vor fi date de valorile rezistoarelor de emitor.

Link spre comentariu

Sper că reglezi curentul de repaus cu intrarea de semnal pusă la masă, nu cu intrarea în gol...că dacă apare brum accidental pe intrare, poţi supramodula instant etajul final.Sau pot apărea oscilaţii de înaltă frecvenţă prin microfonia dată de unele componente sau cablaje...sunt multe chestii care pot da efecte nedorite.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ca sa verifici exact, noteaza fiecare tranzistor ce cadere are pe rezistenta din emitor, valoarea fiecarui curent.

Apoi schimba rezistentele intre ele si compara. Daca curentii sint asemanatori ca anterior, rezistentele au valori apropiate, daca nu, rezistentele au toleranta mare.

Apoi logic vei realiza unde este problema.

Tips: e mai usor sa schimbi rezistentele intre ele decit finalii.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 2 ore, DjLeco2021 a spus:

Ca sa verifici exact, noteaza fiecare tranzistor ce cadere are pe rezistenta din emitor, valoarea fiecarui curent.

Apoi schimba rezistentele intre ele si compara. Daca curentii sint asemanatori ca anterior, rezistentele au valori apropiate, daca nu, rezistentele au toleranta mare.

Apoi logic vei realiza unde este problema.

Tips: e mai usor sa schimbi rezistentele intre ele decit finalii.

Faina ideea. Sa vedem daca o si aplica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări