Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistori finali arsi.De ce?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Facaturi mizerabile...

Foloseste dublet clasic format din 4 tranzistori, eu evit intotdeauna folosirea darlington in audio.

Au beta mare dar cedeaza usor in audio, am patit de nenumarate ori pe vremea cind china era -1 la contrafaceri de piese, aveam BDX66-67C, Philips, si tot crapau si la +/- 45V...

Cam asa arata o "aschie" de siliciu darlington de calitate (tranzistor bun) jertfit in slujba ElForum:

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Barbu Paul, asa este pe la 11V, am socotit invers. In principal nu este vorba de calcule, ci de faptul ca protectia ar trebui sa intre in functiune pe la 6-7A

si ca asa cum este schema pentru 8 ohmi, nu este protejata decit la curenti de peste 11A, care nu se pot obtine pe 8 ohmi.

Am semnalat doar ca protectia este realizata incorect si pentru 4 ohmi si pentru 8 ohmi si nu actioneaza niciodata.

In plus pentru 4 ohmi maninca si 20% din putere.

@gsabac

Link spre comentariu

Faptul ca mor tranzistorii NU este de la protectie, buba este (sint) stifturile de finali si o schema slabuta.

Facem pariu ca daca pune 2N3055 si 2N2955 condusi de o pereche de BD237-238, si acel BC639 inlocuit cu un BD139, asemeni trz superdioda, BD139 montat pe radiatorul finalilor, izolat electric insa in buna conditie de transfer termic, nu mai crapa?

Conditia este ca tranzistorii enumerati mai sus sa fie originali si un bias de 50-60mA.

Excludem racire/izolatie radioator adecvate, se subintelege ca trebuie acestea trebuie sa fie flawless.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Confirm si eu ce spune Leco, vis-a-vis de faptul ca trz facaturi vor ceda inainte sa intre protectia (chiar de e bine pusa la punct).

Asa am patit eu intr-un amplif rusesc (cu protectia bine pusa la punct), am inlocuit finalii originali (buni ) cu niste facaturi doar de amorul artei, iar facaturile au cedat dupa aproximativ 5 minute de volum la limita protectiei. Facaturile (MJ15003/MJ15004) aveau parametrii superiori celor originali rusesti (KT 818/KT 819). Daca era originali acei trz MJ, nu se ardeau.

Am montat la loc trz originali, dar am invatat ceva...facaturile sunt pentru teste/incepatori, la volum mic...in caz de vreo greseala in schema/cablaj sa nu fie dauna prea mare. :)

.................

Pentru initiatorul topicului: Un tranzistor NU e musai sa se incinga pentru a se arde, daca se depaseste curentul admis, ala e, poate sa fie rece sloi, tot se arde...

In cazul de fata, fiind facatura, a cedat la un curent relativ mic (fata de acelasi tip de trz, dar original).

Am intrebat daca se incalzesc trz, sa-mi dau seama daca radiatorul disipa caldura eficient si daca este un contact bun intre trz si radiator (daca s-a folosit pasta siliconica).

Poti incerca si alte facaturi (tot la 4 lei/buc) daca ai pe acasa deja cumparati....2sa1943/2sc5200 cate doi in paralel, rezista la +-47V pe sarcina de 8 ohmi...nu e neaparat nevoie sa mergi pe capsula T03 ...

Editat de marius75
Link spre comentariu

....2sa1943/2sc5200 cate doi in paralel, rezista la +-47V pe sarcina de 8 ohmi..

2sa1943/2sc5200 de la adelectro folosesc eu la amplificatorul leach ,la +/-80V in sarcina ,deci cu volumul la maxim ,pe boxe de 8R/600W si vad ca n-au dat coltul pana acum ,dupa mai multe chefuri

cel de aici http://www.elforum.info/topic/113098-amplificator-leach/

Si cu tranzistori de la tme am avut aceleasi rezultate,nu a cedat niciunul.In schimb ,de la miva ...erau cu litere albe pe capsula...ce sa mai zic?

Editat de nel65
Link spre comentariu

2sa1943/2sc5200 de la adelectro folosesc eu la amplificatorul leach ,la +/-80V in sarcina ,deci cu volumul la maxim ,pe boxe de 8R/600W si vad ca n-au dat coltul pana acum ,dupa mai multe chefuri

cel de aici http://www.elforum.info/topic/113098-amplificator-leach/

Si cu tranzistori de la tme am avut aceleasi rezultate,nu a cedat niciunul.In schimb ,de la miva ...erau cu litere albe pe capsula...ce sa mai zic?

Eu m-am referit la facaturi de 4 lei, cei originali stiu ca rezista...

Scuze de off-topic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări