sesebe Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Merci Victor! Daca spuneam eu asta sigur se continua polemica. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Socoteala e simpla : care este raportul semnal / zgomot total ( de la mufa de intrare la bornele de conectare a incintelor acustice ) si care este raportul semnal / zgomot al etajului final , scăzând zgomotul produs de joncțiunile folosite ca referință in generatorul de curent constant ...Din punct de vedere tehnic , raportul semnal / zgomot va fi mai bun cu acel condensator , dar etajele de preamplificare / corecție de ton / selecție a sursei au la amplificatoarele economice întotdeauna un raport semnal / zgomot mai prost decât cel al etajelor finale .La amplificatoarele de înaltă fidelitate cu pretenții , treaba se schimbă , acel condensator are importanța lui și devine strict necesar . Datorita surselor de semnal mare , mult mai performante din prezent , etajele de semnal mic nu mai sunt necesare si devine important doar raportul semnal / zgomot propriu etajului final .De aia unele amplificatoare pot ocoli corectoarele de ton etc , folosind un comutator special in cazul ascultării surselor digitale gen CD , DAC etc . Link spre comentariu
anonimus Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 (editat) Din punct de vedere tehnic , raportul semnal / zgomot va fi mai bun cu acel condensator , dar etajele de preamplificare / corecție de ton / selecție a sursei au la amplificatoarele economice întotdeauna un raport semnal / zgomot mai prost decât cel al etajelor finale .La amplificatoarele de înaltă fidelitate cu pretenții , treaba se schimbă , acel condensator are importanța lui și devine strict necesar . Ei da, acum sunt perfect de acord. Chiar vream să remarc pe marginea postării domnului Victor că aici se discută despre Tehnoton A01 DISCO SM 2202, nu despre altceva, și nu "Din motive pur economice , nu s-a montat acel condesator de decuplare ." Cât costa la preț de fabrică? Editat Ianuarie 13, 2017 de anonimus Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Cu siguranță se discută despre Tehnoton A01 DISCO SM2202 , de aia nu există în schemă acel condensator buclucaș . Link spre comentariu
enderman Postat Ianuarie 13, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 (editat) Multumesc pentru explicatii.Daca va rog imi spuneti cum pun condensatorul buclucas? Daca am inteles bine nu spre masa ci in paralel cu dioda 601? Conteaza daca il pun direct pe dioda sau exista alte puncte de legare mai bune? (terminalul tranzistorului si grila +) Editat Ianuarie 13, 2017 de danciusergiu84 Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 E bine direct pe dioda dar sa nu te astepti la o imbunatatire substantiala a sunetului, e posibil nici sa nu fie detectabila modificarea. Link spre comentariu
enderman Postat Ianuarie 13, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Ok. Multumesc. Poate imi pica vre-o sa fac ceva cu zgomotul provenit de la etajele anterioare dar pana atunci voi vedea daca zgomotul de fond e deranjant pe boxe, partea "buna" e ca nu am boxe cu SPL mare. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Schimbi toate rezistentele din etajele de semnal mic cu rezistente cu pelicula metalica iar cele care se incalzesc cu altele se putere mai mare ca sa lucreze reci (cele din preuri nu din etalele finale). Condesatoarele cred ca deja le-ai schimbat. Tranzistoarele (mai ales cele din preuri) cu altele de zgomot cit mai mic (ca tip sa te ajute colegii pt ca eu nu le cunosc prea bine). Poate si optimizarea anumitor zone din cablaj ar putea aduce imbunatatiri, unele chiar semnificative, ale sunetului. Din pacate nu am timp sa studiez cu atentie cablajul ca sa vad daca sint intradevar probleme serioase. Mai trebuie verificat daca potentiometrele sint in toate mintile si nu introduc si ele zgomot, in mod static nu numai cind se intervine asupra lor. Link spre comentariu
enderman Postat Ianuarie 13, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Asa e, condensatoarele le-am schimbat. Rezistentele sunt comandate cu pelicula metalica in general de 0,6w si cateva de 0,4w. Pentru curiozitatea mea cele originale de care sunt? Despre tranzistoare ma gandesc ca poate am mai mult succes sa intreb pe aria "Componente electronice". Potentiometrele sunt servisate, ar trebui sa fie in regula, ar cam trebui la unele sa le reimperechez placutele rezistive sa fie mai apropiate ca valoare. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 13, 2017 Partajează Postat Ianuarie 13, 2017 Cele originale sint cu pelicula de carbon si au si tolerante mai mari decit cele actuale. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 17, 2017 Partajează Postat Ianuarie 17, 2017 In ideea de a-l ajuta pe colegul nostru sa faca upgrade-ul tensiunii de alimentare la 41V, am simulat schema. Cand sa masor curentii de polarizare am observat o chestie ciudata pe care nu o inteleg. Curentul pe care il da sursa de curent constant este de 1,4mA. Dar acest curent nu e impartit egal intre cele 2 tranzistoare din diferential. Prin cel de pe intrare trec 0,4mA si pe cel din reactie 1mA. Ba chiar mai mult, oricat as modifica curentul sursei constante, prin tranzistorul de pe intrare circula tot 0,4mA. E normal ? Si daca da, de ce se intampla asa ceva ? Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 17, 2017 Partajează Postat Ianuarie 17, 2017 Curentul prin Q2 determina (ca si cel prin Q3 - indirect) PSF-ul schemei, determinind curentul prin Q4. Schema fiind in bucla inchisa si pe DC, tranzistorul Q3 prea din curentul sursei de curent in asa fel incit sa se pastreze 0.volti la iesire. Daca ar fi sa schimb ceva la schema asta - primii ar fi trazistorii finali cu o pereche complementara, in rest n-as schimba prea multe.... PS: nasol sa n-ai locatie........... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 17, 2017 Partajează Postat Ianuarie 17, 2017 Pfffff ce prost sint. Acum mi-am dat seama ca semireglabilul R4 regleaza offsetul. L-am reglat pentru offset zero si acum am curenti egali prin diferential: 0,7mA prin fiecare. Dar totusi nu e cam mic ? Stiu ca de obicei se foloseste 1mA... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 19, 2017 Partajează Postat Ianuarie 19, 2017 Uite Sergiu, simularile pentru varianta cu alimentare la 41V cum ai cerut si cu finali complementari. Dupa cum se vede schema e chiar buna si nu sint diferente mari intre cele 2 (cel putin nu in simulator). Link spre comentariu
enderman Postat Ianuarie 19, 2017 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2017 Multumesc mult! Ma apuc sa le "studiez" pe ce varianta merg Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum