Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tehnoton A01 2x25w DISCO SM 2202

enderman

Postări Recomandate

Am tras de rezistente pana am dat de R706 si s-a potolit, avea cablajul copt sub lipitura unui terminal.

Multumesc de pont!

Cu aceasta ocazie am aflat ca ard la degete rezistentele R605/705. Sa pun de putere mai mare? (cred ca sunt de 250mW momentan)

LE am corectat numerele rezistentei

Pe schema acestea apar de 12k si in realitate sunt de 4k7, oare nu din aceasta cauza se incalzesc?

post-193700-0-39797400-1484183748_thumb.jpg

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Rezistentele romanesti de 1/4W erau niste mizerii, se rupeau extrem de usor si aveau terminalele f subtiri; se foloseau pt ca erau ieftine (si mici, unde asta conta). Pune de 1/2W.

Link spre comentariu

Va dau dreptate in legatura cu rezistentele ca sunt de proasta calitate. Oricum acolo trebuie schimbate cu alta valoare de aproape 3 ori mai mare, deoarece pe schema sunt de 12k si pe cablaj au pus de 4k7, ceea inseamna un curent mai mare prin ele.

LE

In amplificatoare audio ce fel de rezistente se preteaza la etaje finale sau preamp./corector: carbon sau metalizate?

In partea de preamp./corector merg bine cele de 1/4W sau e mai bine sa fie tot de 1/2 ca si la etajele finale?

Candva va trebui sa verific unde sunt diferente intre canale ca sa le aduc in parametri.

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Cred ca poti linistit sa maresti valoarea la sa zicem 10K dar nu mai mult pt ca banuiesc ca totusi au avut ei un motiv de le-au micsorat fata de proiectul initial. Faptul ca au pus ce au avut prin cutii nu tine pt ca pe placa sigur sint si rezistente mai apropiate de valoarea calculata initial.

Pune de 0.5W si ai putea sa mai pui si un condesator de 0.1uF din baza tranzistorului spre masa in puncul unde unde este legat rezistorul de 820Ω din reactie. chiar nu inteleg de ce nu au decuplat ei din start punctul ala.

Pt audio si in principal pt orice gen de proiect unde conteaza sa fie de zgomot mic (nu neaparat zgomot audio), se preteaza mai bine rezistentele cu pelicula metalica iar ca putere ...ar fi bine sa lucreze cit mai reci ca sa se reduca zgomotul termic dar asta nu inseamna sa folosim de 2W de exemplu, e suficient numai sa nu se incalzeasca semnificativ.

Gindeste-te ca acum multe proiecte sint facute cu SMD-uri iar un rezistor SMD in capsula 0805 are maximum disipat 0.125W pt a nu se infierbinta semnificativ.

Ma bucur ca am putut sa te ajut.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

M-am uitat peste celelalte 2 exemplare si acolo aceste rezistoare sunt de 12k ca si in schema... cel putin unul dintre aceste 2 exemplare e produs mai tarziu decat acesta care e in lucru (dupa data de pe componente), deci tot mai ramane in calcul si varianta de eroare umana.

Condensatorul de 0,1uF se pune in paralel cu rezistenta R606/706 de 820 ohmi?

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Nu, ca in poza si poti folosi si valori mai mari (ai zis ca ai luat de plastic de 22uF? 0.1uF...22uF poliester) dar ar fi de preferat sa fie plastic:

Posted Image

Nu stiu daca o sa se simta la auditie dar ar trebui sa imbunatateasca sunetul.

Link spre comentariu

Am in plus electrolitici nepolarizati de 10uF cei de tip audio nichion gold NICHICON UFW2A100MED, sau Wima de 0,15uF MKP2-150N/63-R.

Eventual pot cumpara ceva in jur de 1-2uF poliester ca sa fie si de plastic si sa nu fie scump.

Multumesc pentru poza!

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Pune Wima.

Important este si sa-ti vina bine la distantele intre pini si sa-ti si incapa sub placa.

Vezi capatul dinspre masa sa fie cit mai aproape de punctul de lipire al rezistentei din reactie.

Il vei pune cred ca pe spatele placii ....

Link spre comentariu

Sau pot cumpara de poliester Wima de 1uF sau SR Passives de 2,2, eventual cate 2 in paralel pe o ramura, daca trebuie capacitate mai mare...

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Fiindca tot am nevoie de tranzistoare pentru a repara celelalte statii am facut o lista cu tranzistoarele lantului audio ca sa fac o statie cu tranzistoare noi, daca aveti rabdare m-as bucura sa-mi scrieti cu ce pot inlocui acestea pentru calitatea suntetului: banda de frecventa reprodusa buna si zgomot de fond redus. Ideal ar fi sa le si gasesc pe TME ca ceilalti au curierul foarte scump.

Va multumesc pentru intelegere.

T101 BC413B NPN

T102 BC413B NPN

T103 BC413B NPN

T104 BC173A NPN

T105 BC253A PNP

T401 BC172C NPN

AO BM301A

T106 BC172C NPN

T601 BC253B PNP

T602 BC253B PNP

T603 BC252B PNP

T604 BC337-25 NPN - BD137, 139 (viobio)

T605 BD135 NPN

T606 BC517 NPN

T607 BC516 PNP

T608 BD137L NPN

T609 BD138L PNP

T610 2N3055/8 NPN

T611 2N3055/8 NPN

LE - am primit 20% bonus astazi la TME dupa ce le-am completat un chestionar, bonus valabil pana la ora 24...

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Eu personal nu as schimba alti tranzistori inafara de BD-uri poate decit daca am identificat probleme la ei.

Daca te gindesti ca la un moment dat sa faci un upgrade cu alimentare la tensiune mai mare poate atunci ar trebui sa cauti si ceva finali de tensiune mai mare dar pt tensiunea asta de alimentare nu-i necesar.

Link spre comentariu

Ia și o carte de gramatică.

Tot pentru upgrade!

io apreciez ca omul invata sa faca ceva , deci are o vointa.. acu si corectarea greselilor e necesara.. asa ca sa nu va suparati nci unul... tu ca ai sarit pe el ptr o amaraat de cratima pusa exact unde nu trebui , si el sa nu se supere ca a fost corectat. sper ca am aplanat din fasa un posibil sir de comentarii acide ce ar fi urmat .. spor la mesterit ..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări