Vizitator mesterika Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Salve, nu inteleg unde este problema, la ce am scris eu ? Link spre comentariu
elm Postat Septembrie 16, 2017 Partajează Postat Septembrie 16, 2017 Da, am înlocuit bc253 în preamp cu eft343 (singurul din colectia mea care rezista la tensiunea de acolo). Interpretarea sunetului este cert o chestiune de gust, dar mie mi se pare ca sună bestial acum. Eu am două A01, ultimul se aude mult mai bine, fara modificari, primul însă a avut cel mai sec și prost sunet pe care l-am auzit. I-am redus reacțiile negative cît mai mult posibil, am inlocuit operationalii cu audiofili, degeaba. Plăcîndu-mi sunetul de Bucur, ia sa bag un germaniu pe calea de semnal - diferență de la cer la pămînt, am pus sare in bucate... Distorsiunile sint mult mai mari, evident, vizibile pe osciloscop, o să fac niște oscilograme și le postez. O treabă interesantă, voi verifica: înlocuind doar tranzistorul sunetul e cel mai bun, distorsiunile sint similare cu cele ale amplifului pe lămpi (al meu, cel puțin), dar se ambalează termic eft-ul pînă intră în saturație. Am redus cu mici modificări ale schemei curentul prin eft, (unele) nu se mai ambalează. Sunetul e mai puțin (dar tot) bun, oricum peste sunetul cu bc253 - distorsiunea e altfel acum, sinusoida este aproape aplatizată între pi/2 și 3pi/2 (linie oarecum dreaptă), antisimetrică față de pi. Ps: cum vi se pare etajul repetor de intrare cu bc43ceva? Și bc-ul mai ales? La mine stă rău cu inaltele (fără să mai ajung la chestii subiective) Link spre comentariu
winstyle Postat Septembrie 16, 2017 Partajează Postat Septembrie 16, 2017 EFT-ul este cu germaniu . Nu pot să cred că nu găsești un PNP cu siliciu , bun , cu beta potrivit și zgomot redus ... Link spre comentariu
elm Postat Septembrie 17, 2017 Partajează Postat Septembrie 17, 2017 Păi asta este și ideea, să fie cu germaniu (îmi place cum sună), celelalte etaje, cu siliciu, pot sa amplifice cu fidelitate distorsiunea produsă de efeteu... Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Septembrie 17, 2017 Partajează Postat Septembrie 17, 2017 (editat) Păi și de ce n-ai spus omule așa de la început? Că-ți puneam la dispoziție o schemă de distors pentru chitară, il făceai stereo și-l plasai la intrare. Bașca că puteai să reglezi distorsiuni cât vrea sufletu' matale. Cât despre ...Înlocuisem pe T105/205 cu BC251 (din-acelea verzi) și băgau alea niste uruieli de joasă frecvență de nu puteai să stai în fața boxelor (se comporta de parcă erau condensatorii de filtraj devalorizați - și sigur nu erau că fără tranzistorii verzi nu avea pic de brum). .. s-a mai enunțat undeva, pe acest forum, o idee conform căreia colorantul verde din plasticul acelor tranzistori afecta în timp joncțiunile. Puteai încerca ceva pe negru până să ajungi la germaniu. Editat Septembrie 17, 2017 de Real Minitehnicus 2 Link spre comentariu
elm Postat Septembrie 18, 2017 Partajează Postat Septembrie 18, 2017 Nu stiu, eu am două Bucure, cu verzi în preamplif (pnp-ul) și merg f bine si acum. O să caut discuția, că acum sînt curios. Eu sint acum surprins da calitatea superioară a sunetului la repetorul cu 155nu70 - germaniu, fT mic, dar se aude mult peste bc4ceva din intrarea lui A01. Ar putea fi un secret, voi construi etajele pe breadboard sa verific: etajul cu 155nu70 se alimentează 0-9V, fără Rb1 (rezistența din bază, sus). Psf-ul stă cuminte la locul lui doar prin curentul invers colector-bază. Link spre comentariu
ex.escu Postat Septembrie 18, 2017 Partajează Postat Septembrie 18, 2017 La transistoarele cu germaniu caracteristica Ic=f(Ube),la deschidere ,e mai putin abrupta ,armonicile care apar sunt in numar mai mic,comparativ cu transistorii cu siliciu. Sunt destui cei care resuscitand amplificatoare vechi cu transistori cu germaniu constata ca ,la puteri mici ,acestea asigura o calitate buna a sunetului. 1 Link spre comentariu
Vizitator Cristy Cristy Postat Ianuarie 20, 2018 Partajează Postat Ianuarie 20, 2018 Va multumesc pentru informatii, e bine de stiut ca acest amplificator seamana cu asiaticele vintage. Doresc sa schimb macar condensatoarele, la electrolitice Nichicon am inteles ca e mai bun si la cele sub 1uF polipropilena (in general Wima e laudat). Daca aveti sugestii referitor la schema sau componente va rog sa ma ajutati. Multa stima! Deasemenea daca nu va rog prea mult, pe dumneavoastra sau pe colegii dumneavoastra, m-ar ajuta foarte mult sa-mi confirmati/infirmati daca rationamentul de mai jos referitor la reglaje este bun: - Legat de reglajul mersul in gol, daca stiu bine, se face fara sarcina cu volumul la minim. Pe schema se specifica 30mA, dupa calculele mele tensiunea pe rezistenta de pe emitor e 7,2mA (Ure=R*I=0,24*0,03). Sau reglajul dupa tensiunea pe BE e o metoda mai buna? In general am inteles ca se regleaza la 500-550mV dar nu stiu sa calculez valoarea la 2N3055/8 pentru 30mA... - Echilibrarea se realizeaza in aceleasi conditi de mai sus ca si mersul in gol? In mod normal trebuie sa am perfect 0v sau nu e un reglaj asa de fin? Masuratoarea o fac intre masa si iesire difuzor sau inainte de bobina de pe iesire? Va multumesc. Salut, am si eu un amplificator dinasta dar e defect si vreau sa-l repar eu desi nu ma pricep asa de bine la amplificatoare dar stiu in mare ce rol au componentele din ele.Sunt doua tipuri de diode in amplificatoru asta,unele care sunt mai mari si negre si celelalte sunt mici si de culoare galbena, sti cumva sa-mi zici te rog ce tip de diode sunt sau altele care sunt similare ca sa le pot inlocui? Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Noiembrie 17, 2018 Partajează Postat Noiembrie 17, 2018 Va salut colegi,am rasfoit pagina cu pagina acest topic in ideea de a da de schema acestui amplif pentru ca detin si eu unul achizitionat de curand si vreau sa ma apuc sa-l reconditionez,va rog sa ma ajutati si pe mine cu schema acestuia,va multumesc anticipat. Link spre comentariu
dan-a2 Postat Noiembrie 18, 2018 Partajează Postat Noiembrie 18, 2018 Acum 1 oră, Giorgi tv a spus: Va multumesc enorm pentru schema oferita si pentru promptitudinea cu,care ati facuto,nu am cuvinteo sa tratez situatia cu aceeasi masura. Schema este pe TEHNOTON SM2202 Service Manual download, schematics, eeprom, repair info for electronics experts dar se vede cam prost !! Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Noiembrie 18, 2018 Partajează Postat Noiembrie 18, 2018 Multumesc dar nu mai imi trebuie,am luato tot de pe un alt site de electronica. Link spre comentariu
enderman Postat Noiembrie 21, 2018 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2018 (editat) On 5/20/2017 at 2:57 PM, ALEKS said: Ai mai reusit sa scapi de brum? Eu am intampinat la un moment-dat o problema similara cu A350. Transformatorul bazaia mecanic si se propaga prin tot lantul electroacustic. Am scapat, partial de problema,strangand toate suruburile de strangere a tolelor. De ce spun partial? Fiindca unul din suruburi are filetul defect (din fabrica din pacate) si nu il pot strange sau scoate. PS: Am citit cu placere tot topicul, imi place ce ai facut. Mi-au placut interventiile lui Sesebe si a lui Victor. Nu mi-au placut paginile alea de insulte si cuvinte aruncate aiurea. Multumesc mult pentru aprecieri, sper sa vezi acest mesaj de la mine! Imi cer scuze ca nu am mai raspuns, nu am mai vizitat acest topic fiindca nu am mai lucrat nimic de cand ai postat, eu fiind ocupat cu renovatul avand sotia gravida. Acum baietelul are un an si doua luni dar nu cred ca ma mai pot apuca serios de electronica fiindca toata casa o invarte pe dos deja Legat de amplificator, mergea bine, imi place cum se aude, l-am folosit exclusiv pe el toata vara 2017 dar l-am lasat deoparte fiindca nu sunt echilibrate potentiometrele intre canale, cel de volum e cel mai suparator fiindca face balans intre canale, la volum mic favorizeaza un canal si la volum mare celalalt. Asa fac toate potentiometrele defapt si am hotarat sa le schimb toate, aici astept recomandari ce pot adapta, eu m-am uitat pe TME de cateva ori si nu gasisem ceva cu axul lung. Deci cine are idee il rog sa ma ajute! Nu mai tin minte in ce masura am scapat de brum, stiu ca nu era sesizabil, poate doar cu urechea pe boxe, oricum am in plan sa externalizez trafu fiindca mi se pare ca asa am scapat si de zgomotul de fond si se aude muuult mai clar, am deja si traful mai potent si ca tensiune si ca putere. Ampliful e pregatit deja pentru upgrade tensiune fiindca l-am renovat dupa schema upgrade a userului ex-Dudikoff caruia ii multumesc pe aceasta cale, deasemnea multumesc si domnului "Zal" ce mi-a trimis o schema upgrade care poate o implementez candva pe celelalte ramasite de Tehnoton A01. Binenteles ca trebuie sa multumesc si userilor: sesebe, Shambala, viobio, DjLeco, hpavictor aka ex-Victor, mac01, validae, moderatorului wally_gatter si altora care probabil mi-au scapat. Asa se auzea dupa restaurare si upgrade: https://www.youtube.com/watch?v=e3gIByFyYnU Schema de upgrade: https://postimg.cc/5YPhWKB3 Poze cu obiectul in lucru: https://postimg.cc/CBc8hv5R https://postimg.cc/zbxrF63J https://postimg.cc/mzdwg06P Galerie foto dupa un an de hibernare: https://postimg.cc/gallery/1epl0ky3e/ Editat Noiembrie 21, 2018 de danciusergiu84 1 Link spre comentariu
elm Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 Am și eu o întrebare, înainte de a opera modificarea: în ce măsură este benefică upgradarea tranzistoarelor finale, în sensul strict al cuvântului, doar 2N3055, păstrând restul schemei nemodificate? Eu, ca?colecționar sînt interesat doar de îmbunătățirea amplificatorului, nu de transformarea lui, adică aș vrea să se audă mai bine (referința și obiectivul de cum "să sune" fiind A-350), dar cu modificări minime (puterea nominală tot aia, etc) în componente , care și ele să fie pe cît posibil românești. Pasul firesc ar fi înlocuirea 2N3055-urilor cu SDT9207, modificare care sigur aduce ceva, dar ce? A mai făcut cineva doar atât? Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 (editat) Ca A-350 nu are cum sa sune. Diferenta majora intre 2N3055 si SDT9207 este Uce (in sensul ca SDT-urile suporta tensiuni mai mari), in rest parametrii sunt cam la fel. In functie de lot este posibil sa gasiti SDT-uri cu Ft ceva mai mare decat 2N3055 , dar nu aveti cum sa masurati asta. Merita insa masurata beta. Asa ca inlocuindu-i in acel amplif mare diferenta de calitate nu va fi. Poate va suna usor diferit (daca urechea dvs este extrem de antrenata si va percepe asta) dar nu neaparat mai bine, doar diferit. Componentele pasive romanesti folosite in amplifuri erau de proasta calitate asa ca daca doriti sa pastrati specificul national puteti doar sa le impereciati "la sange" (imperechierea este valabila si pt tranzistori). Ma indoiesc ca veti gasi condensatori electrolitici romanesti (NOS) in stare buna... erau destuld e prosti si cand erau noi-nouti, in anii 70-80. Editat Noiembrie 22, 2018 de Shambala Link spre comentariu
elm Postat Noiembrie 22, 2018 Partajează Postat Noiembrie 22, 2018 Ba da, am găsit: am schimbat acum cca 4 ani filtrajul principal în două Bucure cu electrolitici românești și merg și acum (după ce la primul schimbasem deja două rînduri de chinezești în 2 ani). În ceea ce privește finalii, după urechea mea, tehnotonul stă sensibil mai slab cu înaltele (de altfel și specificațiile tehnice o spun) și mă întreb cîtă influență are frecvența de tăiere a finalilor în asta (0.2 Mhz 2N3055 față de 0.8 MHz SDT9207) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum