Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scoala romaneasca in anii 1940

Postări Recomandate

• Răspunsuri 105
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

E lasă că nu se ştie unde ajungeam dacă alegeam drumul celalt...cred că ajungeam undeva sub Grecia din ziua de azi...să nu te gândeşti că eram motorul europei! :rade:

Şi chestia cu morţii de foame e pură propagandă capitalistă...

Aşa i se arată muncitorului nemulţumit din capitalism...”babaul cel negru” (corean)!De fapt ar trebui să ştii că această societate se bazează pe astfel manipulare...şi chiar ”ţine” ...pentru mulţi!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Îmi pare rău, dar nu am nici un motiv să înţeleg ceva ce nu e de înţeles!E absurd să faci astfel de comparaţii ...cu Suedia !

Românii nu vor fi niciodată ca suedezii...nu au aceleaşi valori ...poţi face comparaţie cu grecii,turcii...nu cu popoarele vestice...

Uită-te la firea românului de zi cu zi ...şi spune-mi că putem fi comparaţi cu suedezii!?La noi toţi vor să fure pe toţi!Mă rog ...vorbesc de cei care vor să aibă o situţie priviligiată faţă de majoritate!

Nimeni nu vrea să facă ceva care să se bazeze pe principii corecte pentru toţi!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Păi ei (suedezii) au ajuns deja sus...şi creşterea nu mai e posibilă!La noi e creştere ...care se vede doar în buzunarele unora!

Asta nu e dreptate...

Şi eu prevăd(sper să nu fie aşa...) că în 10-15 ani prăpastia dintre săraci şi bogaţi va fi şi mai mare ...în nici un caz nivelul de trai a populaţiei majoritare nu va creşte!

Cine ar fi prost să dea vrabia din mână pe cea de pe gard!?Cei care ar trebui să facă viaţa mai bună tuturor românilor...sunt cei care nu ştiu cum să ajungă cât mai sus în topul milionarilor...interesele lor nu sunt pentru a propăşi naţiunea română, ci doar pentru propăşirea personală...un interes mic pentru un om mic!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Exact cum spuneam: indoctrinati 100%. Nici o sansa...

Vedeti ca indoctrinarea e din ambele parti!

Strabunicii mei din partea mamei aveau vreo 20Ha de pamint in Ardeal.

Pe fratele bunicului, baiatul cel mare, l`au trimis la scoala si a facut liceul economic, pentru asta au vindut cred ca vreo 5Ha de pamint.

Bunicul meu a plecat ucenic.

Sora lor cea mica a ramas acasa.

Nu se pune in discutie ca se facea scoala mai bine ca azi, si pe vremea mea se punea accent pe invatatura si daca nu invatai nu faceai nici 8 clase.

Problema era cit de scumpa era scoala, pe fratele bunicului nu ar fi fost in stare sa`l trimita la invatamint superior nici daca vindeau tot ce aveau

agonisit si mai aveau de strins inca de citeva ori tot ce obtineau din pamint.

Asta era situatia pe vremea aia.

Dupa `47 au inceput sa aiba acces si copii saraci, destepti si cu dorinta de invatatura la educatie.

Din pacate s`a ajuns la situatia in care s`a crezut necesar ca fiecare sa termine 10 clase, ori invata ori nu.

Urmarea este asta din zilele noastre, zile in care e si mai rau, ori stii, ori nu, daca ai de unde bani termini o institutie de invatamint superior.

Ce stii dupa aia, nu mai conteaza, daca tot te`ai descurcat sa o termini pe aia te descurci in continuare avind deja abilitati in acest domeniu.

Aia care s`au ocupat de invatat , din parti, n`au aceste abilitati si prin urmare daca au noroc se angajeaza, dau cu capul de primii si dupa ce isi

fac "mina" in 1,2, sau 3 ani pleaca sa lucreze pe dincolo.

Unii mai au in plan sa revina, altii nu.

Noi raminem insa cu "descurcaretii", aia se descurca dar treaba...

Si uite asa ne plingem de mila si ne miram unde am ajuns cu invatamintul.

Cinstit, deschiderea sanselor la invatamint tuturor copiilor a fost un mare, mare + pentru regimul de dupa 47 insa

"fortarea" ca toti sa aiba macar 10 clase in modul in care s`a facut la noi a dat rezultatele din ziua de azi.

S`a pus piciorul in prag acum citiva ani prin inasprirea verificarilor examenelor de bac dar singurul rezultat a

fost ca unele institutii de invatamint superior private au acceptat studenti fara diploma de bacalaureat, de, banul conteaza in economia capitalista, rezultatul e pentru fraieri.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

De multe ori am discutat cu tata(nascut in anul 1928),cum era la scoala pe vremea cind era el elev. Mi-a spus ca se facea scoala destul de serioasa. Cind mergeai la scoala nepregatit si aveai ''bafta'' sa fii ascultat,o luai ''pe coaja'' si bonus, ramineai inchis in scoala pina recuperai ce nu ai invatat. Erau obligatorii patru clase. Daca nu mergeai la scoala aveai parte de ''vizita'' invatatorului, care-i lua la intrebari pe parinti. Daca se ''recidiva'', aveai parte de vizita jandarmilor unguri,care-i amendau pe parinti. Copiii buni la invatatura primeau manualele gratuit.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

unele institutii de invatamint superior private au acceptat studenti fara diploma de bacalaureat, de, banul conteaza in economia capitalista, rezultatul e pentru fraieri.

Un student cu bursa de stat povestea ca la examene unele colege copiau la greu si erau lasate sa faca asta.Se temea ca acestea ar fi putut sa-si mareasca mult mediile,sa-l excluda,sa nu mai poata primi pe merit bursa de stat.Profii respectivi motivau ca stiu ce poate fiecare student si vor fi notati corespunzator, dar ca facultatea are nevoie si de bani ca sa functioneze!

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Ma amuza teribil cand citesc despre cat de grozava era Romania in 1938/40, ce crestere economica avea si cat de bun era invatamantul pe vremea aceea.

In realitate era o tara eminamente agrara, cu industrie aproape inexistenta si saracie lucie la nivelul maselor populare.

La studii (in special cele superioare) nu aveau acces decat cei cu bani, adica odraslele elitelor interbelice.

Capitala inspira un aer medieval, strazi cu noroi si colibe insalubre. Doar in centru erau cateva strazi mai rasarite (asa-zis "Micul Paris") unde-si tocau banii bogatasii vremii.

Niste realitati crunte pe care unii le considera azi "indoctrinare si propaganda".

Desigur, fiecare crede ce doreste.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări