alex77 Postat Decembrie 25, 2016 Partajează Postat Decembrie 25, 2016 (editat) Spuneti-mi si mie ce era asa de grozav la scoala de atunci si mai groaznic la scoala din zilele noastre?Profesorii erau mai blanzi cu tine,existau mai multe materiale pedagogice in acea vreme,toata lumea te considera un intelectual daca absolveai liceul? Am citit pe un topic o fraza in care scria ca in anii 40 se facea carte si dupa ce absolveai liceul erai cel mai cult de pe strada. Nu stiu cata parte din asta e adevarata dar stiu ca existau mai multe licee militare decat tehnologice(nu cred ca existau licee teoretice). Stiu ca la 18 ani erai obligat sa fi recrutat de catre armata dar nu stiam ca poti sa scapi de armata urmand o facultate. Am vazut multe carti scrise in acea vreme dar nu stiam ca aceste carti erau subiecte de bac.Si mai stiu ca situatia economica sporea. Am fost curios de la toate enunturile dumneavoastra despre comunism si scoala din cateva topicuri unul dintre el fiind scoala romaneasca pe cale de disparitie. Editat Decembrie 25, 2016 de alex77 Link spre comentariu
elmar Postat Decembrie 25, 2016 Partajează Postat Decembrie 25, 2016 Nu cred că se diferea mult învăţământul de atunci ...faţă de acum!Mă refer la ce carte le intra în cap elevilor...sigur ,pe atunci bătaia era ruptă din rai!Şi nu aveai şanse să te iei cu ”proful” la taclale! Îţi sugerez să citeşti ”Lanţul slăbiciunilor” de I.L.Caragiale...el ştie foarte bine să descrie exact cum stătea treaba atunci,în perioada aceea! Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 25, 2016 Partajează Postat Decembrie 25, 2016 E deajuns sa cititi "Romanul adolescentului miop" a lui Mircea Eliade, ca sa intelegeti cam ce scoala se facea in interbelic...profesori obtuzi, pedanti, rautaciosi-la moda(ca si cum) erau materiile predate in stil scolastic, arhaic, fara finalitate si fara posibilitatea de analiza si corectie a unor axiome trasate arbitrar, de sistemul de invatamant cartezian din sec XIX. Daca i-ai fi spus unui profesor de matematica din anii `40 ca drumul cel mai scurt dintre doua puncte nu e o linie dreapta, ci una curba(fiindca asa vrea relativismul einsteinian...) ti-ar fi dat nota 1. Link spre comentariu
alex77 Postat Decembrie 25, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 25, 2016 (editat) Daca i-ai fi spus unui profesor de matematica din anii `40 ca drumul cel mai scurt dintre doua puncte nu e o linie dreapta, ci una curba(fiindca asa vrea relativismul einsteinian...) ti-ar fi dat nota 1. Matematica in perioada aceea era normala sau era impartita cum este acum pe grupe (M1,M2,M3)?Aveau manuale diferentiate cum sunt acum sau erau innoite cu ce era la moda? Editat Decembrie 25, 2016 de alex77 Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 25, 2016 Partajează Postat Decembrie 25, 2016 Nu cred că se diferea mult învăţământul de atunci ...faţă de acum! Ce le mai stii tu pe toate...ma si mir ce rost mai au altii in afara de a ''te citi''si a baga la tartacuta. Iti multumim ca existi. Link spre comentariu
elmar Postat Decembrie 25, 2016 Partajează Postat Decembrie 25, 2016 Iti multumim ca existi. Da?!...cu multă plăcere! Off câtă invidie există în lumea asta meschină!!! Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 (editat) In regimul burghezo-mosieresc putini copii aveau acces la studii. Era obligatoriu doar ciclul primar, dar nici ala nu se facea. La tara profesorii erau corupti de parinti (analfabeti) sa ii scuteasca pe copii (sa le puna note din burta), ca sa se foloseasca de ei la munci (cu caprele si oile pe deal). Analfabetismul in mediul rural depasea 90% din populatie. Bunicii mei, dupa tata, nu stiau sa citeasca, dar bunicul dupa mama a urmat liceul comercial. Nu a terminat clasa a 11-a pentru ca a murit tatal lui pe front (primul razboi mondial) si nu a mai avut bani sa plateasca taxele. Am impresia ca tatal bunicului era putin evreu (probabil de asta l-a dat la comert si pe bunicul il chema Iacob - in familie ii ziceau Iacov). Am fost in relatii contondente cu mama (suferea de nevroza - cred ca de la o meningita netratata in copilarie - nu existau antibiotice) si m-am indepartat si de rudele ei, asa ca nu stiu multe detalii in legatura cu originea bunicului ei. Tata (de la care am mostenit inteligenta, peste medie - zic eu) a fugit de acasa dupa clasa a 8-a, pentru ca bunicii voiau sa-l faca cioban. A lucrat la Petrosani in mina (sambata si duminica se platea dublu) si a reusit sa termine o scoala tehnica. Cred ca acolo a invatat ceva contabilitate, pentru ca ulterior cu asta s-a ocupat. A facut liceul la seral si ulterior Fac. de Drept si a ajuns avocat. Majoritatea verilor mei dupa tata sunt cu studii superioare. Mama a terminat liceul comercial, ceea ce la vremea aia (anii '50) nu era rau. Majoritatea romanilor care au performat in domeniul ingineriei, sau in alte domenii, erau cu scoli prin strainatate (mai mult pe la Paris). La noi s-a inceput scolarizarea in masa in perioada stalinista (copiii "burghejilor" erau "scutiti"). Am avut cativa profesori exceptionali (in special la matematica) in timpul facultatii, scolarizati in perioada aia. Un prof. mi-a povestit ca provenea din Moldova si erau noua frati. El a fost bun la carte si a beneficiat de burse (inclusiv republicana - era mare, cat salariul mediu). Mi-a facut cadou (cu autograf) cateva carti de matematica primite la concursuri (olimpiade). Invatamantul s-a tampit dupa ce s-a bagat Leana (lu' Ceasca) sa conduca, sa dea "indicatii pretioase" (fitilita de un amant care fusese racolat de CIA in anii '60). Atunci s-a inceput cu "cincinalu' in patru ani si jumatate" si in domeniul educatiei, cu raportari false, nu se mai lasau repetenti. S-a trecut la invatamant obligatoriu de zece clase si ii bagau in clasa a noua (treapta I-a de liceu) cu medii sub cinci (doi si ceva la matematica). Admiterea la facultate se "standardizase", se intra numai pe baza de probleme rezolvate, fara cunostinte si de practica. Era epoca meditatiilor. Dupa "lovilutie" invatamantul a luat-o rau in jos cand s-a renuntat la examenele de admitere (ministru era Andrei Marga - pe timpul Conventiei Democrate - 1996-2000). Incepusera sa puna in aplicare planul de inchidere (demolare) a fabricilor si nu mai aveau unde sa-i angajeze pe absolventii de liceu, asa ca au deschis multe facultati noi (au marit cifra de scolarizare si la cele existente) si au dat cu ei acolo. Calitate canci, analfabeti cu diploma (si aere) de studii superioare. La facultati s-a vazut clar scaderea calitatii studentilor dupa anul 2001. Cred ca perioada buna a invatamantului romanesc a fost in anii '60-'70. Ma refer la exigenta, la selectia candidatilor si la notare. In unele domenii nu erau profesori bine pregatiti (din cauza inapoierii generale). Matematica s-a facut bine. Editat Decembrie 26, 2016 de VAX Link spre comentariu
nationalistu Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 Cata dreptate aveti...ma lovesc la servici de asemenea toroape cu diplome de ingineri zilnic.De obicei problemele de natura tehnica care apar sunt destul de complexe...si atunci respectivii cand vad ca sunt depasiti,ori o sterg de acolo pe sestache,ceea ce e bine pentu mine asa am timp sa rezolv problema in liniste,sau mai rau se pun pe urlat...hai ba nu e gata...ce sunteti cofetari ?,dar nu vin cu o solutie de a rezolva problema.Inginerii buni,au plecat afara acolo unde iese banul cu adevarat...au ramas uscaturile. Link spre comentariu
lukeme Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 (editat) Realitatea este ca in 1938 PIB-ul Romaniei era egal cu cel al Suediei, si era mai mare decat cel al Austriei sau al Elvetiei... Nici invatamantul nu putea fi chiar atat de prost. Unii inca mai sunt inselati de 4o de ani de propaganda comunista. Deschideti ochii baieti! Treziti-va... Editat Decembrie 26, 2016 de lukeme Link spre comentariu
elmar Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 (editat) Totuşi să nu ne îmbătăm cu apă chioară... Pe vremea aia, făcea scoală dar cei cu bani...Nu exista protecţie socială şi alte chestii de astea!Se ştie că fii de boieri şi burghezi ajungeau să studieze la Paris... Restul oamenilor nu aveau nici după ce bea apă...dar să mai facă ”şcoli înalte”! Drepturile astea cu învăţământul obligatoriu şi gratis..au fost posibile după mari sacrficii din partea oamenilor! Nu uitaţi că atunci au fost cele mai sângeroase revolte populare....şi nu au fost revolte de bine ce le era...toţi erau săraci...iar burgezii şi moşierii vremii voiau sclavi nu oameni învăţati !Cei învăţati trebuia să fie doar din rândul lor! Editat Decembrie 26, 2016 de elmar Link spre comentariu
lukeme Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 Exact cum spuneam: indoctrinati 100%. Nici o sansa... Link spre comentariu
marius75 Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 (editat) Multi tarani locuiau in bordee pe vremea aia, electrificare din parti...Cred ca la scoala cel mai mult se invata despre "bataia doare" si eventual alfabetul, sa scrie, sa faca o socoteala pe degete, etc. Se punea un mai mare accent pe invatarea unei meserii, in scolile de ucenici. Vorbesc de majoritate. Editat Decembrie 26, 2016 de marius75 Link spre comentariu
elmar Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 (editat) Exact cum spuneam: indoctrinati 100%. Nici o sansa... Păi spune tu că a fost altfel...dă exemple! Spunem că grevele şi răscoalele din acei ani era doar născociri comuniste! Editat Decembrie 26, 2016 de elmar Link spre comentariu
lukeme Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 (editat) Rezultatele economice de atunci sunt raspunsul. Iar intre timp am patit si noi ceea ce au patit cubanezii, care in 1950 erau mai bogati decat Italia, Spania sau chiar Japonia, iar acum sunt rupti in fund, mult mai rau decat noi. Oare ce s-a intamplat intre timp? Cine au fost sau inca sunt cei de la putere? Restul e doar propaganda sau lipsa de informatie... Editat Decembrie 26, 2016 de lukeme Link spre comentariu
elmar Postat Decembrie 26, 2016 Partajează Postat Decembrie 26, 2016 Şi nu vrei să-ţi pui nici măcar aşa un pic problema că rezultatele economice nu avea nici o treabă cu nivelul de trai a marii majorităţi a oamenilor!? Aşa cum se întâmplă şi acum ...unii(puţini) trăia ”ca boierii” iar alţii(majoritatea) erau săraci! Nu crezi că o fi fost o cauză ca să se poată instaura o altă orânduire(sperau ei...mai bună)?! Sau crezi că deoadtă românii s-au hotărât să devină comunişti ...ajutaţi bineînţeles de bolşevici!Ştiu că asta e o ideie des invocată de cei din foasta clasă conducătoare(interbelică)...în speranţa că aşa vor ascunde ororile/nedreptăţile care se petreceau atunci... Link spre comentariu
Postări Recomandate