Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lucrari de duminica

dany_cta

Postări Recomandate

Daca s-a indoit varful ala subtire in loc sa se rupa, nu este un otel chiar rasarit.

@MifTy sau iti iei un burghiu de 6mm cu codita lunga, ceva mai rasarit, un cobalt, poate de la triton, tai elicile si il ascuti.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

"nu mă-nnebuni, Nea Nicu?" :d

auzi, 76 de lei pentru o bucăţică de oţel al cărei unic scop în viaţă e să lase o urmă cât o gămălie de ac... da' ce, m-am prostit?
ce, e din mithril, vorba unuia? :)

(pentru cine nu ştie ce e aia: e un metal imaginar, de găsit în poveştile fantasy şi heroic-fantasy, şi cel mai dur şi mai greu de prelucrat din toate "fiarele" posibile prin lumile alea... DAR are un "călcâi al lui Ahile"... e sensibil la magie! :) adică există o anumită incantaţie care îl transformă în lemn...
acum imaginaţi-vă scena: un Conan imens şi plin de muşchi se repede urlând sălbatic şi fioros, cu o sabie cât toate zilele în mâini, la un moş cu scufie ţuguiată, toiag mai înalt ca el şi barbă albă, lungă până în pământ (imaginea tipică a magului din poveştile astea), iar ăla, deloc impresionat, mormăie ceva, şi sabia aia uriaşă, sclipitoare şi ascuţită se transformă într-o sabie din lemn de brad... numai bună să se joace nepoţelul "de-a Conan"! :wretre iar barbarul se uită căpiat la mâinile personale, unde sabia lungă, rea, ameninţătoare şi sclipitoare de acum un minuţel s-a transformat în lemn de foc! :rade: )

în concluzie, mai bine cumpăr un piron mai grosuţ, şi caut să văd cum se poate căli cât de cât ok la aragaz, vorba ta, că altceva n-am, şi mai vedem...

am încercat cu burghiu, mi se pare mai nasol decât cu cuiul, deşi e mai gros... tot cu pironul cred că am să mă descurc... văd eu!

Link spre comentariu

76 lei ti se pare mult ? Cam de acolo in sus incep preturile la frezele de carbura mai serioase :rade: si se duc muuuuuult in sus.

Daca mithrilul ala este cel mai tare, cu ce il prelucreaza ?

Ce daca il transforma in lemn, e mic, 3mm diametru, poti sa il folosesti ca scobitoare.

Link spre comentariu

e mult prea mult ca să-l cumpăr doar ca să-l folosesc ca punctator, ce nu e clar? :rade:
dacă-l cumpăram să-l folosesc pentru ce a fost făcut, mai treacă-meargă... dar numai pentru un "cui" mai răsărit, e exagerat rău! :)

cum se prelucra mithrilul?
păi, cred că prin topire! :)
e plin de fierari maeştri prin poveştile alea care făceau săbii din el... deşi nu chiar toţi cunoşteau "secretul oţelului"! şi oricum, nu se insista asupra detaliilor ăstora... :)

şi apropo de topit şi fiare... mi-ai dat a înţelege că ai jucat wow...
ei, "lanţul" prin care învăţai să prelucrezi metale din ce în ce mai dure e conform cu realitatea, până la cobalt, că ăla din wow seamănă doar cu numele cu cobaltul din realitate... iar cele care-i urmează sunt metale absolut fanteziste, preluate din D&D, adică din literatura fantasy...
şi mă mai amuz şi acum la culme când îmi amintesc cum căutau unii disperaţi prin tot jocul "mine de bronz"!!! :rade:

şi apropo de burghie: am un burghiu care a scăpat de coş, "pentru beton", cică, dar care s-a îndoit de cum a dat de beton, cu coada suficient de lungă şi îndeajuns de gros ca să fie un punctator acceptabil...
o să-l caut, o să-l tai, o să-l ascut, şi mai văd eu dacă-mi mai trebuie... punctator de 76 de lei!!!

Link spre comentariu

Dar nu este mithril !

Am auzit ca acele de cusut ar fi extrem de tari :). Nu cred ca ar fi mare lucru sa gasesti niste ace babane si sa cumperi o duzina pentru ca pretul pe bucata e probabil in jur de 50bani.

Daca mai si cunosti pe vre-unul sa iti faca un corp frumos in care sa bagi acul si doar capatul sa stea afara, prins frumos cu surubel din lateral asfel incat sa il poti schimba oricand s-a uzat/rupt varful, stricat, etc .... In felul asta nici nu iti mai bati capul cu ascutit si asa zici ca nu prea ai dotari.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

vezi, Universalule, că se poate? :d

şi tu mă pui să iau freze de carbură, un fel de echivalent real-life de mithril... minus faza cu magia! =))

ace de cusut?

nici alea nu mai sunt ce-au fost, vorba aia... dar dacă mai găsesc din alea de maşină de cusut mecanică, nu zici prea rău, neamurile din partea mamei au fost mai toţi croitori, şi am avut ocazia să văd cu ochiul personal cum sunt alea... solide, unele destul de groase, şi care, într-adevăr nu rugineau de nici un fel şi nici o culoare...

pe de partea ailaltă, nici nu am nevoie de vârfuri aşa ascuţite, că vreau să punctez, nu să cos cablaje! :wretre

(a ieşit de comă toată discuţia... şi cel puţin, io n-am băut şi n-am fumat nimic în afară de nes şi tutun!)

Link spre comentariu

Eu ma gandeam doar la o solutie practica de schimbat capul, ca oricat de tare este, la un momendat tot o sa il ciobesti.

Nu trebuie ace ascutite, se gasesc tot felul de ace prin comert si la majoritatea duritatea este extrema. Sunt ieftine, cumperi o cutie intreaga, s-a uzat, il schimbi si gata.

http://margelutamea.ro/web_continut/poze/mari/ac-de-cusut-brodat-cu-gaura-mare-si-varf-usor-ascutit-5-2cm-lungime-1buc-1431-1.jpg

Ceva de genul asta dar bagat mai mult in interior, sa nu fie flexibil, si nu lipit, cu surubel pe lateral. Desfaci surubul - schimbi acul.

Punctatorul ala prezentat mai sus nu sti cat o sa reziste, si stai sa ascuti mereu la el ? Tu oricum vrei pentru pcb, ceva fin.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

... nu cred că există ace de cusut aşa de groase ca ăla din filmuleţ... cele mai groase ace de cusut pe care le ştiu eu sunt cele "pentru plăpumi", dar şi alea sunt destul de subţiri, plus că sunt în formă de jumătate de cerc... mai stai şi să le dezdoi...
poate acele de cusut de cismărie, dar din moment ce nu prea mai există cismari... văd că chinezoii vând şi nişte seturi "de cismărie", "for hobby", dar la meseria asta chiar sunt praf şi pulbere, nu ştiu cu ce se mănâncă şi ce fel de scule se folosesc, şi habar n-am dacă ce vând ei acolo merită să dai banul au ba... ştiu doar că bunica mea avea în trusa ei de ace o "sulă de cizmar" pe care o folosea când trebuia să facă pe vremea lui Ceaşcă curele d-alea juma din piele, juma din pânză, pentru rochiile mai de fiţe... atât.
ştiu că era un oţel destul de groscior şi care era imposibil de îndoit cu mâna (cu patentu' n-am încercat! :) ) şi vârful se menţinea destul de frumos, chit că cel mai dur material pe care era folosit era pielea...

las-o baltă, până la urmă, ce-a indicat Ion_Bumbu e cea mai... Goldilocks soluţie: rezonabil de ieftină şi rezonabil de folosibilă.
mai rămâne, eventual, să dau o raită la praktikerele, dedemannurile şi bricostore-urile locale, să văd ce găsesc şi la ce preţ... şi dacă nu sunt de găsit, iau de unde-a spus el... nu e superieftin, dar e acceptabil, totuşi... cam 20 de lei cu tot cu transport, şi am rezolvat problema pentru multă vreme...

Link spre comentariu

Sunt ace de cusut si de 3mm diametru...cu varf lance sau normal...

In metale "obisnuite" mere f. bine si coada de freza, altfel poti folosi ace de rulment...

Daca vreti ace de cusut, va pot ajuta.

Editat de spik
Link spre comentariu

El a zis ca a incercat coada de burghiu, poate de-ala ruso-chinezesc care se indoaie. Eu direct din asta as fi facut. Chiar am o coada de 10mm de burghiu nemtesc ruko cobalt de-ala tare, nu cred ca nu ar fi tinut o viata intreaga.

Nu stiu ce sa zic de punctatoarele de 6lei din comert in pcb, 1. are nevoie de varf foarte fin in pcb ceea ce punctatorul respectiv nu are, nu vorbim de prelucrari metalice, si 2. nu stiu ce rezistenta o sa aiba varful ala fin ca otelul ieftin chinezesc dupa ce il ascuti, am vazut oteluri chinezesti si daca burghiul (fie el si chinezesc) nu a rezistat, ma indoiesc ca punctatorul are otel macar la fel de tare.

Acul de cusut era tipla, eu chiar mi-am cumparat acum ceva timp din Constanta de la magazin ace mari exact pentru proiectul asta, alea chiar sunt tari si interschimbabile nici nu merita sa le ascuti, dar unii oameni prefera sa cumpere gata facut.

Eu mereu prefer solutii de calitate, nu chinezaria gata facuta.

Legat de punctatoarele automate ieftine:

Un prieten mi-a dat pe pm un link cu un punctator automat in care apare exact problema de care povesteam:

Asta ca sa intelegeti ca nu conteaza materialul in care punctezi, daca el nu pocneste, nu merge orice material ar fi, si punctatoarele ieftine chinezesti pocnesc rar, foarte rar, mai ales dupa ce au mers cateva zile bine si s-au uzat marginile componentelor, si bineinteles ca varful e otel de 2lei, daca il ascuti se rupe si ajunge sa se rotunjeasca singur din uzura de la batai.

La minutul 2:15 se vede, pana la urma face gaura impingand in arc, dar ma doare pe mine mana doar cand ma uit....... poate ar trebui sa ii zica cineva: "dude, you doing it wrong!"

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Eu dadeam gaura pe centru si lipeam piesa cu loctite pe un ax strunjit prins in universal si in cherner, cel mai simplu si practic si tot asa bagam si cutitul si scobeam interiorul. Deci aproape cum a facut el doar ca axul il treceam dintr-o parte in ala si scobeam pe langa el.

Dar daca esti cu sudura, probabil taiai si batiul strungului si sania ca sa incapa bacurile, si le sudai inapoi dupa aia.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări