Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lucrari de duminica

dany_cta

Postări Recomandate

Am inteles, la mine este minim 0,052mm/rot dar incerc sa ajung la nivel de 2 zecimi si acolo sa tai finalul din 2 taieturi.

Pun un comparator pe sanie si asa ma descurc mult mai bine decit sa citesc vernierul.

Din rotile de schimb cred, ca pot ajunge la 0,026mm/rot dar nu am incercat nici o data.

Turatia insa ma mine`i mai mica, max 1400rpm lucru care nu ma bucura la diametre mici.

Link spre comentariu
Acum 31 minute, Ion_Bumbu a spus:

Am inteles, la mine este minim 0,052mm/rot dar incerc sa ajung la nivel de 2 zecimi si acolo sa tai finalul din 2 taieturi.

Pun un comparator pe sanie si asa ma descurc mult mai bine decit sa citesc vernierul.

Din rotile de schimb cred, ca pot ajunge la 0,026mm/rot dar nu am incercat nici o data.

Turatia insa ma mine`i mai mica, max 1400rpm lucru care nu ma bucura la diametre mici.

Eu am dro (rigle cu afisaj pe axe) pe strung si se descurca binisor. La final tot masurand cu micrometrul fac dar in principiu pot sa ma bazez si pe dro atunci cand sutimea nu este chiar critica, nu mai e nevoie de comparator, imi arata diametrul curent direct pe afisaj nonstop dar pe diametru arata in pasi de 0.02mm.

Problema e ca nu mereu pozitia cutitului corespunde cu diametrul. Daca ai facut o trecere mai adanca e posibil diametrul rezultat sa fie usor diferit din cauza elasticitatii materialelor si a jocurilor.

O turatie de 1400rpm nu m-ar deranja, sincer sa fiu nici nu cred ca am folosit mai mult la proiectul asta, de obicei stau in zona de turatie joasa, urc doar cand vorbim de diametre mai mici de 8-10mm, dar nici acolo nu ar fi o tragedie sa fiu limitat in 1400.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Da, eu n`am DRO si nici nu intentionez sa pun, ma bazez pe alea clasice deoarece nu lucrez mult.

Exact cauza elasticitatii incerc sa o scot impartind in doua taieturi cit mai egale ultimii 2 pasi.

In general mie`mi  iasa mai  bine asa decit sa am taieturi foarte fine la final.

Link spre comentariu

Dar repet: vorbim de sutime. Daca imi iesea sub 14.03 deja declaram piesa rebut. Nu imi permiteam sa risc. Am stricat una singura din 16 si a trebuit sa o refac individual, restul au iesit perfect la 14.04+, sunt multumit de rezultat. E usor sa calculezi teroretic sutimea dar cand incepi sa produci piesa iti dai seama ca matematica de acasa nu se pupa mereu cu aia din atelier, pana si varful cutitului se tot uza si trebuia sa il reascut si sa refac. Materialul e un aliaj destul de dur, nu puteam sa fac 3 ghiduri fara sa ascut varful, deci nu puteam sa ma bazez pe masuratorile de pe utilaj, trebuia sa masor pe piesa. Oricum comparatorul nu imi oferea precizia de care aveam nevoie, iti ofera sutimea pe raza deci 2 sutimi pe diametru si n-am comparator cu miime.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Comparatorul are gradatiile destul de distantate incit sa ma bazez pe el, vezi usor decalajul, totul este ca el sa fie in mintile lui.

Pentru aia tin in rezerva un Mitutoyo nou nout, n`are decit citeva ore de functionare deoarece doar acolo`l folosesc.

Asa am facut cam tot ce am avut nevoie si obtin sutimea de mm in mod repetitiv.

Poti incerca metoda in pofida DRO si vei vedea ca da rezultate bune.

Totul este ca ultimele 2 taieturi sa fie cit mai egale.

In rest, ma rog, fiecare procedeaza cum ii este la indemina, mai tai si cu sania portcutit la 6 grd dar mai bine ma simt cu metoda comparatorului.

Link spre comentariu

Alama CW713R - CuZn37Mn3Al2PbSi

Are avantajul ca are cota de dilatatie mai mica decat bronzul cu aluminiu deci poti sa folosesti jocuri mai mici, eu am folosit jocuri cateva miimi sub minim.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Si este gasibil ! Eu am cautat CW307G dar nici o sansa, mi-a fost oferit asta si am vazut ca pe langa ca e mult mai usor de prelucrat mai este si folosit special la ghiduri de supape, deci poate e chiar mai bun decat ceea ce cautam eu avand in vedere ca asta chiar la asta se foloseste oficial.

M-a speriat doar faptul ca nu e bronz ci alama, dar dupa ce am citit specificatiile mi-am dat seama ca e foarte ok, probabil cea mai buna alegere.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Pentru ca este duminica ... O noua piesa, si o noua problema.

Piesa este un sport de antena CB pentru barele de sus de pe masina. Este versiunea imbunatatita, prima a fost din aluminiu, asta are totul facut din bronz masiv, inclusiv mufa in care se infileteaza antena, facut dintr-o bucata pentru protectie maxima la umezeala, pana si distantierul intre exterior si pinul interior e din poliuretan (cauciuc) si pinul e bagat cu presa, deci relativ etans, actioneaza ca un oring lung. Prima piesa a fost din aluminiu si avea o mufa luata din comert lipita cu loctite dar nu a inspirat destula incredere odata ce puteam mai mult de atat. Capacul este din poliamida neagra si i-am dat formatul asta ca sa integreze suportul de antena putin in "decor", sa nu arate doar ca un cub prins pe barele portbagajului, si totodata sa foloseasca aceeasi garnitura ca si antena, de aia are aceeasi amprenta.

Deci materialul este bronz (nu alama).  Problema ar fi: cum pot sa o innegresc sau sa o vopsesc neagra ? E frumusica asa dar prea atrage atentia si mi-e ca raman fara ea dupa cateva zile de parcare. Ea o sa fie montata permanent pe masina, inclusiv la spalatorie, si am observat ca spuma de spalatorie are obiceiul sa curete bronzul de oxizi, sa il faca lucios.

hfEKfsC.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări