mecaboy Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Asa da multumesc frumos,acum am inteles. Link spre comentariu
mecaboy Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 Buna seara domnilor.Am nevoie de un sfat, sper sa nu fiu foarte offtopic, daca se impune rog un moderator sa mute postul. Vreau sa construiesc o antena J-POL pentru 2m si as dori un sfat in legatura cu cablul pe care sa-l folosesc. Stau la etajul 10 si vreau sa montez pe bloc antena, eu dispun de un cablu RG-213 pe care ar trebui sa-l mufez cu un BNC ( folosesc portabila). Stiu ca RG 213 este net superior lui RG 58 dar si rigiditatea izolatiei este mai mare si nu as vrea sa fortez mufa din transceiver, mai ales ca este in 2m si nu alta banda pe care sa o utilizez foarte des. Deci...ce parere aveti, sa utilizez rg213, rg58? sau o combinatie rg213 cu 30 cm de rg58 urmata de transceiver?Va multumesc. Link spre comentariu
YO9IBC Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 Daca distanta pana la antena e mai mica de 10m punde direct RG58, daca nu, folosesti solutia a doua. Link spre comentariu
Flor Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 Acuma daca pui doar 30-50 cm de RG58 nu pierzi mare branza..Eu am mers cam un an cu 40m de RG58, pana cand am putut sa il schimb cu ceva mai bun (H1000)..Da, pierdeam cam 12dB/145MHz, dar asa am redebutat...Si cand am pus cablul nou, statia mea si corespondentii cu care eram obisnuit, parca a(u) inviat..Habar n-ai tu cat m-am bucurat atunci..Dar nu poti gasi o solutie constructiva prin care sa fixezi cablul cumva, astfel incat sa nu atarne prea greu si sa nu forteze mufa BNC? Un "cui" in perete, de care se "spanzuri " o spira din cele multe ale 213-ele? Oricum BAFTA Link spre comentariu
mecaboy Postat Septembrie 27, 2012 Partajează Postat Septembrie 27, 2012 Distanta este mai mica de 10m, estimez aproximativ 6m. Flor ma gandeam si eu sa gasesc o solutie in care sa nu solicit mecanic mufa statiei si sa-i construiesc un handsfree. O intrebare legata de acest tip de antena, am vazut in unele scheme ca se face cablul colac la baza antenei ( o spira), acest lucru o ajuta la acordare, un fel de balun?Multumesc pentru raspunsuri. Link spre comentariu
mecaboy Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 Ma intereseaza daca influienteaza cu ceva scurtarea sectiunii de ~ 20 " http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=9284 asa antena va avea vre-o 2 m .Ma gandeam ca sa o mintez pe peretele exterior, dar presupun ca nu voi avea "vedere" (sau slaba) din partea dinspre perete...corect? Link spre comentariu
Flor Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 Corect, daca este ecranata de un perete, semnalul care va sosi din acea directie va fi spre nul.Asa ca scoate antena si pune-o pe un acoperis, sa aiba "aer sa respire si sa vada undele..", hi, hi..Da, stiu, e foarte simplu de zis..Despre spira aia.. Ce sa zic, la ce lungime are cablul, inductanta acelei spire mi se pare ca va fi extrem de mica. Asa ca va avea efect doara ca sa nu "efortioneze" mufa ..Si ca sa poti misca nitel tranciverul pe masa, mai la stanga/dreapta, cat sa iti fie comod in utilizare.. Link spre comentariu
mecaboy Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 Multumesc. Ma intereseaza daca pot scurta sectiunea incercuita din imagine, fara a modifica parametrii antenei. Link spre comentariu
Flor Postat Septembrie 28, 2012 Partajează Postat Septembrie 28, 2012 Sti de ce consider ca radio/electronica poate fi considerata uneori superioara medicinei? Sau arhitecturii? Sau constructiilor?Pt ca daca ard un tranzistor sau tai un stalp de antena mai scurt ca sa vad ce se intampla, nu desfigurez/omor pe nimeni. Da, imi "ard" nitel buuznarul, dar hai sa fim seriosi, hoby-ul asta nu e unul pe care sa si-l permita cei care traiesc din ajutorul de somaj. Pt ca nefericitii aia se zbat sa isi castige paine de zi cu zi, nu stau sa f ta antene..Asa ca pune mana, fa antena, vezi cum se comporta in faza initiala, adica exact cum a dat-o cel care a inventat-o. Apoi taie-o imprejur, hi, hi, dar cu cate cativa (5) cm. Dupa aia vezi, masori, ce se intampla..Oricum un stalpul ala nu costa foarte mult, eu zic sub 20 lei, asa ca daca renunti la cateva sticle de bere..Oricum succes si BAFTA Link spre comentariu
mecaboy Postat Martie 3, 2013 Partajează Postat Martie 3, 2013 Buna ziua.Vreau sa fac un dipol pentru banda de 80m pe care sa-l folosesc doar pentru receptie (pe un sdr), intrebarea mea ar fi daca pot utiliza 10 m de rg58 de la dipol pana in casa? Nu as vrea sa cumpar un cablu scump tinand cont ca vreau doar sa receptionez.Multumesc. Link spre comentariu
Flor Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 La 3.5MHz si 10m de cablu pierderile vor fi extrem de sunt reduse. Eu am emis/receptionat cam un an la 145 MHz cu 40m de RG5, de, nu aveam bani..Evident ca dupa ce l-am inlocuit cu un H1000m, s-a schimbat calimera..Dar, repet, in cazul dumitale, chiar nu ai ce de sa iti faci probleme..RG 58 merge pana la 50MHz..Dupa, asta e.. Link spre comentariu
mecaboy Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 Multumesc frumos. Am sa fac un dipol multiband. Link spre comentariu
Vizitator andumarx Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Un sfat despre ultima din acest clip pt o portabila VHF .. Un desen si o lista cu ce este necesar pt Diamond RH 205 ??? http://www.diamond-ant.co.jp/english/am ... hand1.html Link spre comentariu
one Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 (editat) Salutare, scriu aici deoarece nu stiu la ce s-ar incadra iar despre antene nu prea am cunostinte. Ma intereseaza o antena suficient de mica pentru frecventa de 77.5kHz. Pe aceasta frecventa se transmite semnalul de sincronizare pentru ceasuri de la Mainflingen. Ceasurile radiocontrolate au la receptie un circuit acordat cu o antena de ferita. Eu as dori sa fac un emitator care sa citeasca timpul de pe internet si sa il transmita in casa pentru a sincroniza eventualele ceasuri. Bineinteles, se moduleazarespectand protocolul, etc. Ma intereseaza o antena nu foarte directionala, caci as dori sa acopere un unghi cat mai aproape de 180°, daca e mai mare e perfect.. As vrea sa stiu daca in afara de ferita, mai sunt si alte solutii. Am vazut niste imagini pe internet cu ceva de genul unei cutii de bere dar nu imi este clar daca era o antena sau doar o sarcina rezistiva pentru probe. Docamdata nu mi-am pus probleme pentru oscilator si modularea in amplitudine caci as dori sa plec de la antena ca sa inteleg daca este posibil. Nu am idee despre puterea necesara dar cred ca ar fi cateva zeci de miliwatt corectati-ma daca gresesc. Editat August 31, 2018 de one Link spre comentariu
ndor Postat August 31, 2018 Partajează Postat August 31, 2018 Ce inteleg eu ca vrei sa faci , ar fi un repetor pentru 77.5 kHz. Antena se poate face pe o bara de ferita , mai mica de atat nu cred ca se poate pentru frecventa aia . S-a mai discutat pe aici subiectul asta . Sau poti sa-ti faci propriul generator . Un proiect pentru asa ceva poti gasi aici https://www.changpuak.ch/electronics/DCF77.php sau aici https://www.changpuak.ch/electronics/Arduino-DCF77.php Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum