Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SN74LVC4245 sau 74HCT04

miha_alex

Postări Recomandate

Salut,

Am un microcontroler care merge la 3.3V. El trebuie sa comande un device, care la intrare accepta logica de 5V. Deci am nevoie de un translator de nivel 3.3V -> 5V(unidirectional). In total am 6 pini de comandat. Frecventa este max 20MHz. Sunt multe posibilitati, dintre care mi-au placut 2:

- SN74LVC4245 (nu este o problema ca e mai scump)

- 74HCT04 (nu este o problema ca neaga logica)

Intrebarea este: ar fi vreun dezavantaj sa folosesc unul sau altul? As merge cu 74HCT04(este produs de toti producatori mari), dar poate imi scapa ceva.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miha_alex

4

• Depanatoru

3

• Mircea

2

Top autori în acest subiect

Poate sa mearga perfect invertorul simplu sau nu , depinde de mai multi factori . Imunitatea la zgomot e mult diminuata daca intrarea nu urca pana spre 5V .

E clar ca daca ar merge asa 100% nu se mai faceau circuitele acelea de conversie .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Care e tensiunea minima detectata ca "high" de catre logica de 5V? E foarte posibil ca 3V sa fie peste valoarea minima. Din memorie, 0.8V este maximul pentru "low" si cam 2V minimul pentru "high" in unele logici de 5V.

Link spre comentariu

@Depanatoru:

varianta HCT are pentru 0 logic max 0.8V si pentru 1 logic minim 2 V. In cazul meu pentru 1 logic eu dau 3.3V, deci mult peste cei 2V.

@thunderer:

Partea aceea de 5v este compusa din niste porti logice din seria HC, care nu pot fi comandate de 3.3V. La seria HC pentru 1 logic trebuie sa dai undeva pe la 3.5V minim.

"Din memorie, 0.8V este maximul pentru "low" si cam 2V minimul pentru "high" in unele logici de 5V. " = este valabil pentru seria HCT.

Link spre comentariu

Miha-alex, nu poti alimenta logica de 5V (acel 74HC) la 4.5V? Asa ai putea lucra cu "high" de 3.15V, deci cei 3.3V sunt suficienti. Evident, daca poti face acea adaptare de la 5V la 4.5V.Altfel, poate schimbi HC in HCT, caci tot lucrezi la 5V.Eu am folosit acel SN74LVC4245 in cateva aplicatii. Nu imi place insa ca ocupa loc pe cablaj.

Link spre comentariu

La HCT care e compatibil TTL ma refeream , altfel raspunsul era "nu" .

Chiar daca minimul de 2V pare OK imunitatea la zgomot si perturbatii scade cu cat tensiunea e mai mica ... depinde in ce conditii lucreaza montajul. Daca e ceva nepretentios probabil va merge bine , dar profesionist nu se foloseste TTL la 3,3V intrare .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

@Depanatoru:

Am studiat mai atent datasheet-ul pentru SN74LVC4245. Se pare ca are aceeasi parametri de intrare ca si 74HCT04, adica sub 0.8V pentru 0 logic si peste 2V pentru 1 logic.

Deci ma intorc la intrebarea initiala: ar fi vreun dezavantaj sa folosesc unul sau altul?(nu-mi pun problema de pret sau de faptul ca HCT neaga logica).

Mutumesc.

Link spre comentariu

Nu e chiar asa , SN74LVC4245 are o parte din el alimentata la 3,3V si lucreaza exact ca si microcontrolerul compatibil 100% . Integratele alimentate la 5V oricat e pragul high tot se presupune ca ajunge semnalul macar peste 4,5V . Ca au pragul 2V nu inseamna ca au fost gandite sa mearga oricum

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări