Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum dam gauri filetate in radiatoare

Marian

Postări Recomandate

.....................................................

Referitor la gaurire si filetare ( vorbesc despre radiatoare de aluminiu ), eu ma folosesc de o bormasina din aia cu reglaj la cuplu precum cele cu acumulator, dar alimentata direct la priza, are turatie reglabila din buton si este destul de mica dar are cuplu suficient chiar si la turatie mica. Lubrifiant folosesc si pentru burghiu si pentru tarot ulei de motor, si merge brici, gaura o dau intai cu un burghiu mic, apoi largesc la diamentrul ce ma intereseaza, las turatia mica si merge struna atat gaurirea cat si filetarea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

6

• daniels

5

• Marian

4

• zsjkuki

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asa fac si eu... dau prima data o gaura mai mica si pe urma pe cea mare. Am si ulei pt mecanisme fine. Dar problema este ca talpa radiatorului are 5mm (adica destul de groasa) si ca sa nimeresti gaura dreapta cu o bormasina pe care o tii in mana... e un joc de noroc. Eh, le dau eu pana la urma... doar ca mi-e frica, ca am mai rupt si burghie si taroduri asa. Se intampla sa mai ai cate o zi proasta...

Edit:

Eu dau cu 2mm prima data, pe urma largesc cu 2,5mm si fac filet cu tarod de 3mm.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

De asemenea gasiti foarte multe informatii utile despre filetarea gaurilor din radiatoare in topicul "SARA-amplificator de inalta performanta" si anume de la mesajul nr. 525 pagina 35 http://www.elforum.info/topic/65319-sara-amplificator-de-inalta-performanta/?p=734609 pana la mesajul nr. 585 pagina 39 http://www.elforum.info/topic/65319-sara-amplificator-de-inalta-performanta/?p=739283

Link spre comentariu

Referitor la gaurire si filetare ( vorbesc despre radiatoare de aluminiu ), eu ma folosesc de o bormasina din aia cu reglaj la cuplu precum cele cu acumulator, dar alimentata direct la priza, are turatie reglabila din buton si este destul de mica dar are cuplu suficient chiar si la turatie mica. Lubrifiant folosesc si pentru burghiu si pentru tarot ulei de motor, si merge brici, gaura o dau intai cu un burghiu mic, apoi largesc la diamentrul ce ma intereseaza, las turatia mica si merge struna atat gaurirea cat si filetarea.

Filetarea corecta e asa cum a spus mai sus Zal. Se invarte tarodul o rotatie inainte (sau dupa cum simte fiecare la mana) dupa care obligatoriu 1/2, 1/4 rotatii inapoi. Rotirea inapoi are scopul de a fragmenta aschiile care se formeaza. Daca nu se da tarodul inapoi si se merge numai inaite (fara a fragmenta aschiile) e posibil sa se rupa material din filet sau sa apara fisuri. La strangerea surubului este posibil ca filetul sa cedeze (se striveste).

Editat de daniels
Link spre comentariu

Da trebuie dat inapoi, ai sa simti la mana cand se rup aschiile. El merge usor inainte pentru ca Al este moale, dar fililetul este afectat.

Editat de daniels
Link spre comentariu

Daca ziceai "recomandabil" te-as fi crezut si poate as fi fost de acord cu tine, dar cand spui "obligatoriu" permite-mi sa nu te cred, eu nu dau niciodata inapoi si niciodata nu ratez filetarea... Adica NU, chiar nu este obligatoriu, si n-ai cum sa-mi schimbi parerea pentru ca vorbesc din proprie experienta.

Link spre comentariu

Ai tarozii foarte buni,de aceea nu trebuie să dai înapoi.Cu tarozii mai proști,care nu taie bine trebuie să dai și înapoi(mai ales la aluminiu),că altfel iese o glumă de filet șters.

Link spre comentariu

Daca ziceai "recomandabil" te-as fi crezut si poate as fi fost de acord cu tine, dar cand spui "obligatoriu" permite-mi sa nu te cred, eu nu dau niciodata inapoi si niciodata nu ratez filetarea... Adica NU, chiar nu este obligatoriu, si n-ai cum sa-mi schimbi parerea pentru ca vorbesc din proprie experienta.

Nu eu am inventat filetarea cu tarozi, s-a inventat demult,

Succes!

Link spre comentariu

Daniels "obligatoriu" inseamna neaparat intr-un singur fel indiferent de circumstante, altfel garantat 100% esuezi, ori eu sunt dovada ca nu esuezi. Adica ai pus o catalogare exagerata, si-mi pare rau daca nu vezi asta dar asta e adevarul, ca este recomandabil e alta treaba, dar se poate si fara a da inapoi. Apoi daca folosesti o bormasina asa cum fac eu atunci un control descris de tine la zecimi de rotatie mi se pare daca nu imposibil, oricum foarte putin probabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări