Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Led intrerupator 220V

Vizitator condensator

Postări Recomandate

E utilizabilă și varianta asta cu becuri incandescente, am văzut-o pe la toți electricienii, dar are un neajuns....dacă îți cade pe jos, se scutură filamentul la becuri.Cu leduri nu mai ai problema asta....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

13

• UDAR

7

• elmar

2

• kinderu56

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu toate becurile suporta un curent mic prin ele. Multe becuri cu LED clipesc enervant cand intrerupatorul are tub cu neon. Trebuie verificat cu o simpla rezistenta de 100 k inainte de a face cumparaturi.

Link spre comentariu

Dar sunt si in comert intrerupatoare cap scara cu neon, da' intrucat nu am stiut, eu am luat fara si acuma am intrat aici sa vad daca mai am ce sa fac.

Or fi , dar eu sincer nu văd cum se leagă . Poate cu fire în plus ....

PS Eu înțeleg că acele indicatoare sunt stinse la ambele capete cînd lumina e aprinsă si aprinse când lumina e stinsă , tot la ambele capete .

post-176515-0-19415000-1482241314_thumb.jpg

EDIT În una din doze - cea de unde pleacă becul , se poate . În cealaltă - după cum văd eu - doar cu un fir în plus .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Se poate monta și la cap scară led sau bec indicator, doar că vor trebui montate câte două becuri sau leduri la fiecare comutator.Când ambele comutatoare sunt pe poziția ,,Oprit,, atunci la fiecare comutator se va aprinde câte un bec, diferit în funcție de poziția actuală a comutatorului....

Becurile indicatoare se vor lega între borna comună și celelalte două borne ale fiecărui comutator, împreună cu rezistorii de limitare înseriați.

Link spre comentariu
Vizitator condensator

Nu te mai complica cu beculeț Neon, cumpără leduri albe sau albastre de 3 sau 5mm după dorință și rezistențe de 100k și gata.Cu banii pe care-i dai numai la curier ca să comanzi de la mivarom, faci leduri indicatoare pentru toată casa.... și lampă de control.

Eu nici nu stiam despre neon, aici am aflat ca acela e un neon si nu un led; imi e indiferent ce este.

Si ledurile astea sunt toate la fel, cumpar orice; asa am din alea de la brad, sunt bune?

Le iei pe astea, le legi in serie, le izolezi pe cotor (dulie si tot ce e metal expus), le bagi intr-un tub de-asta, scoti 2 fire si le dai cu fludor pe cap ca sa nu se desire daca sunt litate si cam aia e. Nu testezi mai mult de 3-5 secunde ca topesti plasticul poate. Ai pus, ai vazut, ai luat decizia care se cuvine, nu stai sa faci lumina in sat cu lampa de control.

PS: si iti merge si la 380 v.

Multumesc si pentru aceste informatii insa, asa am si eu, dar acuma vazand ce lampa minuscula (de buzunar) iese dintr-un montaj ca cel de la intrerupator, ma gandesc sa imi fac si una "la purtator".

Editat de condensator
Link spre comentariu

Poți cumpăra leduri ordinare ,,no name,, de culoare albă sau albastră de unde găsești mai ieftin, fiindcă oricum le utilizezi la un curent foarte foarte mic și vor ține poate mai mult decât vei trăi, eu am leduri montate în întrerupătoarele din ,,casa bătrânească,, încă din școala generală și tot mai luminează....

Link spre comentariu
Vizitator condensator

Nu toate becurile suporta un curent mic prin ele. Multe becuri cu LED clipesc enervant cand intrerupatorul are tub cu neon. Trebuie verificat cu o simpla rezistenta de 100 k inainte de a face cumparaturi.

Pe scara am becuri obisnuite, stiu sigur ca nu "clipesc" daca pun interupator cu led/neon/sau ce-o fi el.

Ce e acela bec cu led? Becul tip spot?

Or fi , dar eu sincer nu văd cum se leagă . Poate cu fire în plus ....

PS Eu înțeleg că acele indicatoare sunt stinse la ambele capete cînd lumina e aprinsă si aprinse când lumina e stinsă , tot la ambele capete .

EDIT În una din doze - cea de unde pleacă becul , se poate . În cealaltă - după cum văd eu - doar cu un fir în plus .

Asa e, dar imi este suficient sa pun numai la intrerupatorul de jos (sa il vad cand e bezna afara), intrerupatoru de sus il vad daca am aprins lumina de jos si in plus sus am un bec afara care se aprinde de la alt intrerupator.

Credem ca pot sa cumpar ceva ca in imaginea atasata in deschiderea topicului; ceva simplu si extrem de eficien (sta aprins aproape non-stop fara sa se incalzeasca sau sa se arda); se pare insa ca nu se stie exact ce neon e acela (daca e neon) si ce rezistenta.

Link spre comentariu

Becul cu Neon (din șurubelnițele ,,creion de fază,, sau din fiarele de călcat ori boilere) are o rezistență de limitare cu valoare necritică, uzual peste 100kOhmi, dar nu mai mare de 1 MOhm, fiindcă la valori mici se evaporă în scurt timp electrozii și se înnegrește sticla tubului, iar la valori prea mari ale rezistenței poate fi prea puțin vizibil. O valoare mai des utilizată prin indicatoare ar fi între 470 - 560 kOhmi. Rezistența mare duce la consumuri mici ale tubului și o lumină mai palidă, o rezistență mică duce la un consum mai mare dar și la uzura rapidă în câțiva ani a tubului. Oricum ar fi, consumul unui tub cu Neon este extrem de mic, dacă ai avea zece astfel de becuri indicatoare simultan aprinse în casă, contorul nici nu poate să le înregistreze consumul...

Aveți mai jos o poză cu trei modele de bec indicator cu Neon, se observă că cel din mijloc e mai întunecat din cauza depunerii de metal pe sticlă..

post-179973-0-46186800-1482248344_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator condensator

Poți cumpăra leduri ordinare ,,no name,, de culoare albă sau albastră de unde găsești mai ieftin, fiindcă oricum le utilizezi la un curent foarte foarte mic și vor ține poate mai mult decât vei trăi, eu am leduri montate în întrerupătoarele din ,,casa bătrânească,, încă din școala generală și tot mai luminează....

Da? Ok multumesc; sa vad daca gasesc pe acasa ceva, daca nu o sa imi fac drum in zona unde sunt cateva magazine de profil.

Am inteles.

Am cautat pe net codul culorilor; daca pe rezistenta mea prima culoare e maro (se considera cifra 1), a doua e negru (se considera cifra 0) si a treia galben (se considera cifra 4), inseamna ca rezistenta din intrerupatorul cu neon este de 104k?

Editat de condensator
Link spre comentariu

Acel cod înseamnă 10 (maro negru) urmat de patru zerouri (galben), deci 100kOhmi. E cam mică valoarea, la limită, eu aș pune cel puțin 220k/0,25W, dacă nu chiar 470k/0,25W fiindcă va fi mai mult decât suficient de luminos.Beculețul seamănă cu ce am pus eu în poză ?

Link spre comentariu

Se poate monta și la cap scară led sau bec indicator, doar că vor trebui montate câte două becuri sau leduri la fiecare comutator.Când ambele comutatoare sunt pe poziția ,,Oprit,, atunci la fiecare comutator se va aprinde câte un bec, diferit în funcție de poziția actuală a comutatorului....

Becurile indicatoare se vor lega între borna comună și celelalte două borne ale fiecărui comutator, împreună cu rezistorii de limitare înseriați.

Asta înseamnă că unul va lumina în orice situație ...

În fine , nu e foarte important .

Link spre comentariu

Păi scopul indicatoarelor e să indice locul comutatorului și starea becului comandat.Asta se și întâmplă, fiindcă în momentul aprinderii becului, ambii indicatori de la ambele comutatoare sunt stinși, iar când becul este stins, la ambele comutatoare e aprins un indicator.

Link spre comentariu

Când becul de pe scară e aprins , la fiecare capăt arde câte un indicator - cele neșuntate sunt în serie deci se aprind , discutabil dacă se observă că mai slab .

EDIT . Scuze , nu se aprind , sunt șuntate așa în serie fiind ( poate de la influențe capacitive , dar nu discutăm asta ) . Deci Vali are dreptate .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări