Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Led intrerupator 220V

Vizitator condensator

Postări Recomandate

Vizitator condensator

Am cumparat doua intrerupatoare, "cap scara" cred ca se numesc.
Intentionez sa le utilizez pentru aplicele pe care le am pe scara astfel incat sa pot aprinde sau stinge becurile lor indiferent daca ma aflu sus sau jos.
Problema este insa alta, intrerupatoarele nu au "led", din acelea care stau aprinse atunci cand lumina este stinsa/oprita.
De curiozitate am demontat un alt intrerupator care are acel led (sau ce este el) si atasez imaginea lui; este inseriat cu o rezistenta.

1 - Pot procura de undeva un asemenea "led" minuscul si o rezistenta potrivita astfel incat sa le conectez direct la 220V la intrerupatorul cap scara (asa cum e la intrerupatorul care a venit cu ele din fabricatie)?
2 - Ce tip de led si rezistenta sunt necesare?
3 - Cum trebuie procedat, cum se lega in circuit?

4 - In alta ordine de idei, pot utiliza un asemenea circuit (led-rezistenta) ca lampa de control pentru a verifica daca am curent in prize (deci nu ca si creion de tensiune)? Ledul si rezistenta se pot monta oricum?

post-237838-0-48941300-1482203955_thumb.jpg

Editat de condensator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

13

• UDAR

7

• elmar

2

• kinderu56

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Il poti procura dintr-un alt intrerupator.Nu stiu daca iti este util la montajul cap scara. Acela e un mic neon din cate stiu eu. La intrerupatoarele simple se leaga peste contact si permite trecerea unui mic curentel, suficient pt neon, insesizabil pt. bec. Practic nu deschizi circuitul niciodata cand apesi pe buton. Doar inseriezi sau scurtcircuitezi micul neon. Daca scoti becul din lustra o sa vezi ca nu mai merge nici neonul. Poti sa le utilizezi ca lampa de control cu 2 fire conectate. Se pot monta oricum. Trebuie izolate bine sa nu atingi pe unde nu trebuie si sa nu cumva sa la folosesti ca si creion de tensiune. S-sr putea sa nu apuci sa vezi lumina lui.

Link spre comentariu

Dacă acel bec cu Neon (acesta e numele gazului din el) se înseriază cu o rezistență de circa 470k-1MOhm, nu e nicio problemă în a fi folosit (și) ca indicator de fază.Curentul prin el este foarte mic, deci nu va exista niciun pericol câtă vreme mânerele vârfurilor de test sunt bine izolate.Dar e mai util să folosești două leduri în antiparalel înseriate cu o rezistență de circa 100-220k, pe post de lampă de control.Dacă unul e alb și unul albastru, poți folosi lampa și ca indicator de polaritate, dacă lucrezi și în curent continuu, de exemplu la instalații de tramvaie și locomotive. Eu am mereu o astfel de lampă de control în buzunar la serviciu, e mică și nu mă deranjează dac-o uit pe undeva, fac alta în cinci minute.... iar ledurile (alb și albastru)se aprind vizibil și la tensiuni de 12-24V până la 230V cu o rezistență de minim 47k/1W.

post-179973-0-65605500-1482214273_thumb.jpg

Link spre comentariu

Si daca rezistenta face pe dracu ghem si nu mai are valoarea mare? O garanteaza cineva ca va avea acea valoare safety? Daca din intamplare ii cade un ciocan pe ea si nu o sparge, o freaca putin, sau o calca si o lasa ca merge si asa, si ii uneste spirele? Eu nu am curaj sa fac pe pielea mea desi stiu ca teoria e valabila. Daca atunci trazneste in linie cand te apuca dorul si in loc de 230 ai cativa kv ? Eu am renuntat la creionul de tensiune. Folosesc indicatoare non contact, lampa cu 2 fire, aparat de masura, tester cu 2 fire. Eu nu recomand sa iti pui viata intr-un rezistor de 3 mm. Sper sa nu se supere Validae pentru care am un respect deosebit desi nu l-am cunoscut, dar nu sunt de acord cu recomandarea dumnealui.

Link spre comentariu

Eu montez acea rezistență și ledurile într-o capsulă izolată de plastic și de obicei folosesc acest mic montaj la tensiuni între 12V-170Vc.c. la instalațiile de locomotive.Am pus două leduri ca să pot identifica polaritatea tensiunilor, dar în curent alternativ un singur led alb sau albastru e suficient. Am ales ledurile albe și albastre fiind foarte eficiente luminos și sensibile, se aprind vizibil și la curenți extrem de mici.De fapt am găsit odată (prin sortare) un led roșu, mai bine zis un soi de vișiniu deschis, care se aprindea foarte vizibil chiar și la 100uA măsurat cu aparatul.....dar a fost un caz extrem de rar, de atunci nu am mai găsit alt led roșu așa sensibil și am trecut la cele albe și albastre. Lampa nu trebuie alimentată prea mult, fiindcă la tensiune mare rezistența disipă cam mult și se încălzește supărător.Am făcut pentru acest tip de tester și sursă de curent constant cu două tranzistoare BUT11AF, dar era mult prea voluminoasă comparativ cu o rezistență de 1W.....

Revenind la problema inițială a colegului nostru, montarea unui beculeț Neon în întrerupătoarele ,,cap de scară,, este posibilă, cu un rezistor de minim 470k înseriat, dar e mai ușor de găsit un led alb sau albastru, cu o rezistență între 100- 220k sau mai bine cu un condensator de 47nF/400Vc.a. și o punte de diode. Varianta cu condensatorul nu disipă căldură și e de preferat la indicatoarele de rețea, care stau alimentate continuu. Dar trebuie să știe că dacă va folosi becuri ,,economice,, sau cu leduri la iluminat, acestea vor pâlpâi supărător din cauza ledurilor sau becurilor neon, care închid circuitul continuu prin becuri, dar se remediază montând la dulia fiecărui bec de iluminat un condensator de 220-470nF/400Vc.a. ce va șunta practic tensiunea parazită ce tinde să aprindă becul economic sau cu leduri...

post-179973-0-84431300-1482214935_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator condensator

Il poti procura dintr-un alt intrerupator.Nu stiu daca iti este util la montajul cap scara. Acela e un mic neon din cate stiu eu. La intrerupatoarele simple se leaga peste contact si permite trecerea unui mic curentel, suficient pt neon, insesizabil pt. bec. Practic nu deschizi circuitul niciodata cand apesi pe buton. Doar inseriezi sau scurtcircuitezi micul neon. Daca scoti becul din lustra o sa vezi ca nu mai merge nici neonul. Poti sa le utilizezi ca lampa de control cu 2 fire conectate. Se pot monta oricum. Trebuie izolate bine sa nu atingi pe unde nu trebuie si sa nu cumva sa la folosesti ca si creion de tensiune. S-sr putea sa nu apuci sa vezi lumina lui.

Nu am de unde, cel pe care l-am demontat face parte din instalatia electrica a casei; tocmai asta era ideea, sa cumpar un led si o rezistena asa cum sunt cele din imaginea atasata si sa le montez in intrerupatorul cap scara (daca sistemul electric al acestora permite asa ceva).

Daca le pot utiliza ca lampa de control, cumpar inca un set si pentru o lampa; problema e, ce sa cumpar?

Editat de condensator
Link spre comentariu
Vizitator condensator

Dacă acel bec cu Neon (acesta e numele gazului din el) se înseriază cu o rezistență de circa 470k-1MOhm, nu e nicio problemă în a fi folosit (și) ca indicator de fază.Curentul prin el este foarte mic, deci nu va exista niciun pericol câtă vreme mânerele vârfurilor de test sunt bine izolate.Dar e mai util să folosești două leduri în antiparalel înseriate cu o rezistență de circa 100-220k, pe post de lampă de control.Dacă unul e alb și unul albastru, poți folosi lampa și ca indicator de polaritate, dacă lucrezi și în curent continuu, de exemplu la instalații de tramvaie și locomotive. Eu am mereu o astfel de lampă de control în buzunar la serviciu, e mică și nu mă deranjează dac-o uit pe undeva, fac alta în cinci minute.... iar ledurile (alb și albastru)se aprind vizibil și la tensiuni de 12-24V până la 230V cu o rezistență de minim 47k/1W.

-Tocmai, vreau sa utilizez un asemenea montaj (asa cum e cel din imaginea atasata) ca lampa de control, nu ca indicator de faza; daca merge la intrerupator, de ce nu ar merge si ca lampa?

-Problema era ca vreau sa cumpar un neon si o rezistenta si sa fac un montaj similar cu cel prezentat. Nu stiu insa ce tip de neon si ce rezistenta sunt cele din imagine atasata de mine.

-Nu sunt sigur ca am inteles deci, ca sa fac o lampa de control pentru curent alternativ 220V, imi e necesar un led inseriat cu o rezistenta de 100-220k? Ce tip de led (neon)? Exista in comert aprox. asa micute ca cel din imaginea atasata de mine (are cam 10mm lungime si 5 diametrul)?

Multumesc si pentru informatiile din a doua interventie.

Credeam ca este un montaj clasic pe care il stie toata lumea in afara de mine; fabricantii intrerupatorelor utilizaza numai neon si rezistenta si functioneaza ani de zile fara sa se incinga sau sa e arda ceva.

Editat de condensator
Link spre comentariu
Vizitator condensator

Bune schemele, mersi; cea de la intrerupator e insa fara dioda, e mai simpla si de aceea as opta pentru ea, insa nu stiu ce tip de led sa utilizez (si nici codul culorilor de pe rezistenta nu il cunosc; ca sa nu mai spun ca nu imi e clar ce culori sunt).

Se găseşte un tester de tensiune cu astfel de becuri cu neon...la miv.rom.

Ce este acesta, un magazin de profil sau ce?

Link spre comentariu
Vizitator condensator

Nu prea văd cum ai putea adapta ideea la aceste întrerupătoare ele neavând o poziție unic determinată de On sau Off - depind și de poziția celuilalt.

Dar sunt si in comert intrerupatoare cap scara cu neon, da' intrucat nu am stiut, eu am luat fara si acuma am intrat aici sa vad daca mai am ce sa fac.

Sper să nu se considere reclamă

Am inteles, multumesc.

Editat de condensator
Link spre comentariu

Nu te mai complica cu beculeț Neon, cumpără leduri albe sau albastre de 3 sau 5mm după dorință și rezistențe de 100k și gata.Cu banii pe care-i dai numai la curier ca să comanzi de la mivarom, faci leduri indicatoare pentru toată casa.... și lampă de control.

Link spre comentariu

Le iei pe astea, le legi in serie, le izolezi pe cotor (dulie si tot ce e metal expus), le bagi intr-un tub de-asta, scoti 2 fire si le dai cu fludor pe cap ca sa nu se desire daca sunt litate si cam aia e. Nu testezi mai mult de 3-5 secunde ca topesti plasticul poate. Ai pus, ai vazut, ai luat decizia care se cuvine, nu stai sa faci lumina in sat cu lampa de control.

PS: si iti merge si la 380 v.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări