Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator cu tda 7294 defect

Vizitator claus1985

Postări Recomandate

Vizitator claus1985

Buna.sunt incepator in electronica si am construit un amplif stereo cu tda 7294 dar se aude destul de incet si vocea si bass-ul suna distorsionat.l-am alimentat dintr-o sursa dubla de 13v ca doar asa am avut.poate fi aceasta cauza?multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator claus1985

Buna.am masurat si dupa filtrare am 17v.ma gandeam ca va suna cat de cat la volum mai mic.am sa schimb transformatorul cu unul mai mare.doar am vrut sa il testez sa vad cum suna.se aude ca si cum ceva il blocheaza.l-am verificat si toate componentele sunt bine puse dupa schema si toate traseele sunt curate.am sa incerc sa pun si schema.multumesc pentru ajutor si sarbatori fericite

Link spre comentariu

Vezi sa nu fi dat peste un 7294 contrafacut (cum de altfel sunt multe care le gasesti prin magazinele locale). Asta presupunand ca ai verificat montajul tau si este ok. Cu riscul de a gresi... din ce-mi aduc aminte tda7294 original era stabil si la alimentari gen 2x17v cc. S-ar putea ca problema sa fie din alta parte...

Link spre comentariu
Vizitator claus1985

Am facut mai multe amplificatoare cu tda 2050,stk 4192,ta 8210 si nu am avut probleme.schemele pe care le am sunt foarte clare si e f greu sa gresesc montajul.piesele le-am luat de pe mivarom .tot de la ei iau si nu am avut probleme.am da incerc o sursa mai mare dar nu cred ca aceasta e problema.nu stiu sa pun fisiere pt descarcat ca as vrea sa pun schema ca sa va dati cu parerea.poate ceva condensator taie sunetul la intrare sau la iesire.precizez ca nu se incalzeste nimic doar suna distorsionat f tare.

Link spre comentariu
Vizitator Nelu_Quasaru'

am construit un amplif stereo cu tda 7294 dar se aude destul de incet si vocea si bass-ul suna distorsionat.

l-am alimentat dintr-o sursa dubla de 13v ca doar asa am avut. poate fi aceasta cauza?

Salut,

Depinde de capabilitatea de curent pe care o poate livra sursa ta de alimentare.

Conform foii de catalog pentru TDA7294, pag. 3/17 - Electrical Characteristics, rezulta ca tensiunea minima de alimentare ar putea fi +/-10V (si maximum +/-40V).

Pe de alta parte, la pag.6/17 exista un grafic (primul din coltul de stanga-sus) intitulat "Figure 3: Output Power vs. Supply Voltage", de unde poti vedea ca la +/-12V, poti obtine o putere de aprox. 8W cu THD 0.5% sau de aprox. 11W cu THD 10% . Din experienta, iti pot spune ca personal, incep sa sesizez un semnal distorsionat abia cand THD-ul atinge 3%.

Din cele doua observatii postate de tine ("se aude destul de incet" si "vocea si bass-ul suna distorsionat") se pare ca amplificatorul tau nu iti ofera suficienta putere. S-ar putea ca problema sa se lege de sursa de alimentare, mai ales de transformator. Daca transformatorul tau nu poate asigura puterea necesara, asta ar putea fi un motiv pentru comportamentul explicat de tine.

Te poti convinge de asta masurand tensiunile de alimentare pe ambele ramuri, in gol (cand nu ai semnal la intrarea amplificatorului) si cu semnal aplicat (si sarcina de iesire conectata). Pentru a obtine un semnal de test, poti folosi aplicatia FuncGen pe un telefon mobil cu Android. Daca tensiunile de alimentare sunt diferite pe cele doua ramuri, nu e OK. Daca sunt egale, dar au scazut sensibil fata de situatia in care nu aveai semnal la intrare (sa zicem, de la +/-13V la +/-10V sau mai jos), atunci inseamna ca transformatorul tau nu e capabil sa asigure puterea necesara (in speta, probabil ca are sarma in secundar cu sectiune mica si nu poate livra curent suficient).

Succes si tine-ne la curent!

N.Q.

Am schimbat transformatorul cu unul de 2x16,5 si acum merge.se pare ca era prea mica tensiunea.merge f bine.multumesc tuturor pt ajutor si sarbatori fericite

Acum am vazut ca ai postat si asta.

La +/-16.5V (=33V total) ar trebui sa obtii cam 15W cu THD 0.5% pe o sarcina de 8ohmi, in conditiile in care la intrare aplici un semnal de test cu f=1KHz (vezi graficul de la Fig.3 din foaia de catalog citata in postarea mea anterioara).

Ai putea chiar sa incerci sa te convingi ca obtii asta, dar trebuie sa faci niste masuratori.

In speta, daca ai avea acces la un osciloscop, ar fi perfect. Dar poti si cu mijloace mai modeste, daca vrei. Spre exemplu, daca ai avea un multimetru digital care sa poata masura tensiuni alternative cu frecvente de pana la macar 100KHz (al meu masoara pana la 1MHz), ai putea folosi formula P = U2/R , unde U = tensiunea efectiva (RMS) masurata la bornele sarcinii de la iesire, iar R = valoarea sarcinii de la iesire. In cazul tau, sarcina de la iesire e o incinta acustica sau un difuzor. Multimetrul digital nu-ti masoara direct in valori RMS (cu exceptia celor special concepute in acest sens), dar indicatia oferita e destul de apropiata pentru o estimare suficient de corecta a puterii de iesire.

Practic, ai putea folosi o aplicatie pe telefonul mobil (FuncGen de exemplu) ca sa generezi semnal de 1KHz in intrarea amplificatorului, apoi maresti nivelul pana cand sesizezi "la ureche" distorsiunile (aici ti-ar fi trebuit osciloscopul, de fapt, pentru a observa cand semnalul de la iesire incepe sa fie limitat sau distorsionat). Reduci nivelul de intrare pana la limita disparitiei distorsiunilor (la ureche va fi mai greu de sesizat, evident) si masori tensiunea alternativa la bornele sarcinii de iesire (ai putea sa o masori si pe cea de la intrare, pentru un calcul ulterior). Dupa ce ai masurat, poti estima puterea de iesire cu formula pe care ti-am scris-o mai sus. Daca vrei sa stii si ce castig are amplificatorul in punctul respectiv, poti aplica formula A = Vout / Vin (obtii amplificarea) sau daca vrei sa obtii o valoare exprimata in dB, poti logaritma rezultatul obtinut si apoi il inmultesti cu 20.

Un exemplu aiurea ar fi ca daca masori Vout = 50V si Vin = 0.7V, ar rezulta A = 50V/0.7V = 71.42 .

Daca faci 20*log(71.42) rezulta un castig de 37dB (valori puse din burta, doar pentru exemplificare, ca sa stii ce sa faci).

Poti afla astfel un pic din performantele amplificatorului tau si poti stabili daca partea de alimentare te ajuta sa obtii ceea ce ai nevoie sau nu...

Bafta!

N.Q.

Editat de Nelu_Quasaru'
Link spre comentariu
Vizitator claus1985

ms de raspuns.intradevar scoate cam 15 w dar suna destul de bine.am un transformator de 2x31,5 dar e cam mare si mi-a fost frica sa il pun sa nu il ard.acum am facut si un preamplificator si am sa vad cum suna si am sa fac si niste masuratori.tensiunea pe ambele ramuri e la fel

Link spre comentariu
Vizitator claus1985

Salut.sunt din cluj.am un transformator pe care as putea sa il dau la schimb.este din amplif onkyo de 250w si are o iesire de 12v si 2 de 44v.am vrut sa il desfac sa il micsorez dar tolele au o dunga de sudura si nu il pot desface.are 4kg.cel de 16,5 si 31,5 este dintr-un amplif dual de 2x50w care functioneaza si l-am testat direct din amplif.in proiect spune sa il alimentez cu 29v ca Si de 5 sau 6 A

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări