Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Izolare conductori fara acces la capete

Vizitator Adr1an

Postări Recomandate

Vizitator Adr1an

O problema de care m-am tot lovit de-a lungurl timpului si la care n-am gasit un raspuns satisfacator: cum izolezi cu o solutie gen varnis termocontractil un conductor caruia i s-a stricat din varii motive izolatia si la ale carui capete nu ai acces (sau ai acces dar au mintate pe ele mufe groase si care nu se pot demonta)? Exista ceva de genul unui izolir band termocontractil, care dupa infasurare si incalzire sa se stranga bine pe fir?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

1

• elmar

1

• Ion_Bumbu

1

• M.Adrian

1

Top autori în acest subiect

Banda izolatoare face exact acest lucru. O banda izolatoare de calitate realizeaza o izolare buna si tine foarte mult timp.

Exista o banda care dupa ce faci cateva infasurari, straturile se unesc intre ele si ramane ca si cum ar fi fost "topite" impreuna.

https://en.wikipedia.org/wiki/Self-amalgamating_tape

http://tubintegral.ro/cabluri/lapp-group/tbta-banda-auto-amalgamanta-25758

Daca insa te gandesti la cabluri de foarte joasa tensiune si ultra-joasa, gen cablu USB, atunci solutia ar fi taierea cablului, introducerea varnisului si apoi lipirea si tragerea varnisului peste lipitura.

Editat de one
Link spre comentariu
Vizitator Adr1an

Multumesc, la ceva de genul asta ma gandeam. Doar ca nu stiam cum se cheama :)

Speram sa existe ceva de genul asta care sa se si contracte daca este incalzita, facand treaba mai usoara in locurile in care e greu sa-ti iasa o infasurare stransa.

Editat de Adr1an
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mai este un tip de izolator, care in traducere directa se numeste "banda izolatoare lichida" . Practic, are consistenta de smoala, se aplica cu peria aia de pe capac pe cablu si se intareste dupa, http://www.plasti-dip.ro/produse/izolatie-lichida-plasti-dip/

Eu o cumpar de la un depozit din oras (o au destul de rar pe stoc, dar la cata folosesc eu ajunge)

https://www.google.ro/search?q=banda+izolatoare+lichida&biw=1280&bih=845&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwinpoyvipzRAhXqBsAKHSM4CgkQ_AUIBigB#tbm=isch&q=liquid+electrical+tape

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

O problema de care m-am tot lovit de-a lungurl timpului si la care n-am gasit un raspuns satisfacator: cum izolezi cu o solutie gen varnis termocontractil un conductor caruia i s-a stricat din varii motive izolatia si la ale carui capete nu ai acces (sau ai acces dar au mintate pe ele mufe groase si care nu se pot demonta)? Exista ceva de genul unui izolir band termocontractil, care dupa infasurare si incalzire sa se stranga bine pe fir?

Foarte simplu,se inlocuieste bucata de conductor respectiva,sau daca s-a rupt conductorul la nivelul unui conector,se demonteaza conectorul,se scoate bucata rupta in contact si se cositoreste alt conductor.Alte solutii cu "prinde firicelu"si da-i bine cu banda sunt carpeli ca in reclama cu "tati si siguranta" :ras:

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Exista pentru cabluri de forta kit pentru reparatie si nu este necesara taierea cablului este vorba de un manson termocontractabil care se prinde prin metoda fermoar dupa care se incalzeste si se contracta asigurand protectia la umezeala si UV.

Link spre comentariu

Cand vorbim de cabluri de JT nu prea merita efortul cu bandajarea cablului. Dar nici nu se poate spune ca-i carpeala, cata vreme se foloseste un produs dedicat.La MT si IT se fac carpelile pentru ca costul inlocuirii (material + munca) este mult mai ridicat decat cel al "bandajului". In plus, e posibil ca respectivul cablu sa nu fie disponibil la achizitie inainte de cateva saptamani/luni (daca nu exista rezerva in depozit). De regula, la fiecare instalare de cabluri, se procura si o lungime de cablu + 2 splice-uri. E regula de baza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări