Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La noi totul se face cu simt de raspundere - lasa ca merge si asa

Postări Recomandate

Pentru ca nu stie nimeni ca merge cu intentie pe pierdere (de fapt el nu merge cu intentie in pierdere, el merge in propriul lui castig, si al celorlalti din administratie, maxim cat se poate) si nici nu este treaba cuiva sa stie. Regiile autonome se conduc de directori si de consiliile de administratie, nu de ministere. Pe ei nu ii intereseaza ce se intampla acolo, nu este grija lor administratia interna. Fiecare e cu functia lui.

http://www.scritub.com/administratie/REGIILE-AUTONOME-SOCIETATILE-S44446.php

Dragilor, putine fabrici sau asemenea au fost inchise brusc si dintr-odata! Majoritatea au fost subventionate la greu -aici de fapt s-au risipit resurse aiurea- si au produs pe stoc, unele chiar ani buni, fara a le mai cumpara cineva produsele. La majoritatea gemeau magaziile, dar lumea deja observase ca mai exista si alte produse. Si fie vorba intre noi, mai bune si mai ieftine. Am lucrat in domeniu electronicii profesionale, cum credeti ca puteam refuza componentele de buna calitate si la un sfert din pretul iprs? Si tot ieftine au fost in deceniile urmatoare, deci nu a fost vorba de dumping. Mai ales ca aceste le aduceau firmele pina la usa laboratorului, nu trebuia sa mergem cu caciula in mina si plasa plina de atentii la serviciul desfacere de la baneasa. Am avut chiar un control destul de dur la un moment dat pe motiv ca "ingrasam privatii", dar dupa ce au comparat preturile au renuntat la orice control si ne-au dat dreptate! Trebuie luat in calcul si faptul ca evenimentele politice din acei ani, au lipsit tara de o mare parte din petrolul si mai ales minereurile pe care se bazau marile combinate!

Iar acum, asa cum stim cu totii, exportam in 3 luni cit s-a exportat in toti cei 10 ani de foame. Deci se produce mai mult, mult mai mult! ma uit pe geam, de la o amarita de parcare tot timpul aproape goala, acuma fiecare metru posibil este plin de masini care mai de care. Aeroporturile sint full, circula lumea continuu, deja si din provincie sint zeci de zborurui externe, ceea ce era de neconceput inainte si nu toti merg la lucru. Se face turism in draci, gasim romani in cele mai exotice locuri de pe glob. Si nu unul-doi ci avioane intregi de turisti bintuie globul.

Intr-adevar, cei in virsta care inca sint in activitate, poate s-au obisnuit mai greu cu vremurile noi, dar sintem obisnuiti cu greutatile si ne adaptam.

Sincer, sint taaare curios sa aflu ce virsta au cei care combat cu atita indirjire, indiferent de partea cui se afla!

Iar daca vedem cite pagini s-au scris astazi aici ne putem gindi ca cei care au umplut atiea pagini intr-o zi de luni, ori au un job lejer ori nu au servici, in ambele variante nufiind chiar cei mai in masura sa comenteze!

Gresesti, nu sunt nici pe departe nici liberal, ai fi uimit sa sti preferintele mele politice dar nu o sa dezbatem asta aici.

Eu sunt doar deranjat de calitatea slaba pe care o faceam in orice, calitate pe care o vad la tot pasul, trebuie sa fi orb sa nu vezi toate defectele si bataia de joc pe care o facea industria romaneasca.

Inca de la inceputul topicului a explicat clar omul cum se bobinau motoarele pe o masina elvetiana veche ! nici macar nu am fost in stare sa facem noi masina aia ? dar eram cei mai tari din univers in motoare facute pe o masina straina veche ?? Cum taiau banda la mijlocul bobinei ca sa o sudeze ?? cele mai tari motoare din univers erau dezechilibrate ?

Da, eram foarte tari, normal ca la fier vechi au ajuns motoarele alea, eu nu as accepta asa ceva in utilajul meu.

Draga, am lucrat si eu in uzina respectiva si amintirile mele sint altele, nu crede toate povestile, sau poate iti convin. Asa cum am spus inca sint zeci de mii de echipamente produse in electroputere, toate statiile de transformare de mare putere folosesc asemenea echipamenete de citeva decenii, modernizarile nu prea au ajuns pina la inlocuirea echipamenetelor foarte scumpe. Desigur la lucrarile noi, sint echipamente noi, ca electroputere in mare parte e mall. Desi acum ceva timp aflasem ca exact fabrica aia de inadea bobine (adic MER -masini electrice rotative) ar mai produce exact motoare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 284
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Am citit toate cele 17 pagini scrise pana acum, intre timp ma temeam ca se va inchide topicul inainte de a ajunde la sfarsit.

Parerea mea este ca mentalitatea nu naste nici in comunism nici in capitalism.

Mentalitatea "merge si asa" este veche si noua si se poate observa in absolut toate regimurile si in toate timpurile, desi in comunism avea toate conditiile sa se dezvolte.

Nu doresc sa intru in discutia despre comunism vs. capitalism dar am remarcat si atunci si acum exact aceleasi principii: exista cativa oameni pasionati care fac lucrurile bine si incearca sa imbunatateasca mereu. Exista, de asemenea, o mare masa de oameni care fac minimul necesar pentru a atinge un rezultat. As putea sa imi imaginez o partida de fotbal, unde jucatorii se multumesc cu 1-0 si apoi trag de timp pana la sfarsitul partidei. Va ganditi la ce ma gandesc si eu ?

Mai toate companiile urmaresc profitul pe termen scurt si umflarea cat mai rapida a buzunarelor investitorilor, nu neaparat crearea unui produs de calitate. Mentalitatea nu este "ce am putea sa imbunatatim", ci "ce promotie am putea sa mai lansam" ca sa mai vindem.

Romania a fost invinsa in razboi si trebuie sa intelegem ca posibilitatile nu erau multe. Desi nu sunt un sustinator al comunismului, imi dau seama ca unele lucruri au fost facute cu putine resurse, in timp ce astazi unul s-ar plange "n-am aia n-am ailalta".

Sa nu uitam ca o mare parte din cresterea econonica si a calitatii vietii este in paralel cu cresterea datoriei externe ceea ce nu stiu daca este un lucru pozitiv sau negativ.

Si mie mi-a parut rau sa vad aceeasi Dacia pentru atat de multi ani si mai ales costa foarte mult considerand puterea de cumparare de atunci, daca ar fi costat mai putin de jumatate pentru omul de rand si nu ar fi fost vanduta ca o prajitura dupa ani de asteptare poate am fi fost mai putin critici. Jucariile din import erau la mare cautare, pana si guma de mestecat era mai buna. Cine a prins vremurile stie ca orice lucru din import era automat asociat cu o calitate superioara, cred ca sunt putine contraexemple.

Insa exista si o legatura intre regimul comunist si calitatea slaba. Atunci cand omul are un lucru al lui, are grija mai mare, iar cand este comun nu prea ii pasa, si in comunism cam totul era comun. Sa ne gandim numai la incalzirea centralizata, fara repartizarea costurilor. Nu avea nici un sens sa faci economie la apa calda, ai fi consumat tu mai putin dar vecinul la fel, deci ai fi fost fraier. Daca ai o firma care face conserve, ai tot interesul sa iasa bine, dar daca fabrica e "de stat", bune sau rele, produsele se vor vinde la fel, caci nu mai sunt altele concurente.

Oricum, parerea mea este ca intr-adevar produsele erau mai proaste dar sta in puterea nostra sa schimbam ceva acum.

JFK spunea "nu va intrebati ce poate face tara pt. dvs. ce puteti face dvs. pt. tara".

Editat de one
Link spre comentariu

Interesant este ca in orasele unde incalzirea centralizata nu a fost distrusa, din ce in ce mai multa lume renunta la repartitoare si se intoarce la comun, adica asa cum au fost proiectate si calculate blocurile. la mine in oras CET-ul este inca in picioare, cred ca sigurul cet de orasel care mai functioneaza iar repartitoare nu au existat niciodata si nici nu pare sa le doreasca cineva. Iar in Craiova tot mai multe blocuri si asociatii renunta la acesta smecherie!

Link spre comentariu

Aici se renunta la cet complet. Oamenii deja si-au montat centrale in apartament si au zburat caloriferele. Doar cei care primesc subventii le-au pastrat si chiar creeaza scandal situatia asta, cei care nu mai vor fiind obligati sa plateasca pierderea pana in calorimetru si ei nu mai vor sa treaca tevile pe la ei. E complicata situatia. Nu am vazut pe nimeni sa vrea sa renunte la calorimetru, ar plati de l-ar usca pierderea pe scara.

Link spre comentariu

Păi da....dar şi aia e tot un fel de calorifer ...ascuns în podea!Probabil că @dany_cta a vrut să spună altceva şi se referea la aerul condiţionat care nu are calorifere ...nu, în sensul(forma) celor care se foloseşte la centralele termice de apartament pe gaz natural!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Eu consider ca romanii au plecat prea de jos, din saracie si analfabetism (si naravuri proaste), cum era in mediul rural. S-a facut industrializare fortata utilizand tarani, obisnuiti cu improvizatii (casa din pamant, pamant si pe jos, gardul din surcele, etc). A fost si consecinta sutelor de ani de saracie provocata de turci (ciuma pentru tarile din Balcani).

Un coleg de liceu s-a angajat pe timpul vacantei de vara la o intreprindere de reparatii auto (IRA-8), unde lucra tatal lui, ca muncitor. Mi-a povestit cat de primitiv se lucra. Faceau reparatie capitala la autocamioane si dupa o suta de kilometri se intorceau inapoi. Muncitorii erau majoritar tarani si printre ei si tigani, toti cu calificare minima. Se tineau de betii la serviciu, impreuna cu maistrii si sefii de echipa. Casunau cu baroasele pe motoare, nu respectau niste reguli de baza. Colegul meu a fost prima persoana de la IRA-8 care a utilizat cheie dinamometrica la strangerea suruburilor de la chiulasa motorului. Magazionerul a fost foarte mirat ca ceruse asa ceva. Suruburile trebuia sa fie stranse de la centru spre capetele chiulasei, in spirala, sa nu faca cute garnitura din azbest si sa iasa gaze de ardere pe acolo. Ceilalti muncitori nu respectau aceasta regula. Cand au vazut ca de la colegul meu nu erau retururi dupa reparatia capitala, s-au dus toti la magazie sa ia chei dinamometrice.

Taranism am vazut si la subalternii mei de la serviciu (tehnicieni). Faceau niste lipituri mizerabile (reci si inestetice) cand ii puneam sa construiasca un montaj, desi aveau peste 30 de ani vechime. Erau brutali cu aparatele de finete (Tektonix, Keithley, etc).

Pe de alta parte am avut un vecin, baiat de 16 ani pasionat de muzica, care s-a apucat sa-si faca un mixer audio dupa o schema din Tehnium si care de prima data a lucrat foarte frumos si ingrijit, Avea si ureche muzicala, canta la chitara. Adica cine e venit din padure nu poate sa lucreze de capul lui (fara constrangeri) chestii de precizie si care cer finete.

In legatura cu falimentarea industriei, puteti si singuri sa constatati ca s-a facut in toata Europa de Est, la ordin si pe baza unui plan. Fabricile care lucrau pe baza unei planificari de stat au fost lasate brusc de capul lor, sa lucreze dezorganizat, ca musca fara cap, sa produca pe stoc. S-a creat intentionat inflatie si ciclul de recirculare a capitalului a fost perturbat.

Link spre comentariu

Bineintele cu "ajutorul dezinteresat" al capitalistilor din vest care acum fac profituri de miliarde cu produsele lor care altadata erau produse in tarile din est.

Si au contribuit din plin (si acum contribuie din plin - stiti voi care parte a spectrului politic) cozile de topor din Romania, inca nepuse pe foc.

Punct.

Link spre comentariu

Iar daca vedem cite pagini s-au scris astazi aici ne putem gindi ca cei care au umplut atiea pagini intr-o zi de luni, ori au un job lejer ori nu au servici, in ambele variante nufiind chiar cei mai in masura sa comenteze!

Tov Marele Savant,raportez,

Azi am fost nevoit sa lucrez dupa amiaza si pe cale de consecinta mi-am permis cateva postari pe forum in prima parte a zilei.

Pe toata perioada programului m-am achitat de toate sarcinile de serviciu conform fisei postului,n-am fumat nici o tigara(de fapt nu mai fumez de cativa ani buni), n-am baut cafea(m-am lasat odata cu fumatul)si m-am kkt acasa,ca sa nu irosesc timpul si apa firmei.

Daca tot te fote o grija de cum isi permit altii sa posteze pe forum cand tu faci naiba stie ce(chiar nu ma intereseaza),te informez ca nu lucrez la plantat de nasturi la norma,si nici in strung ca sa am nr de repere de realizat intr-un timp dat.As putea sa-ti spun ce fac in mod normal la servici,dar daca ma gandesc mai bine,nu esti nevasta-mea sa le stii pe toate(nici ei nu-i spun chiar tot).In rest ce sa-ti mai spun,multa sanatate si nu uita,cainele moare de drum lung...daca esti savant,sigur stii urmarea.

Ca sunt in masura sa comentez sau nu,asta chiar ca nu e treaba ta,si in general,nu uita treaba cu cainele.

Sa fii iubit.

PS- ai uitat in analiza ta de politruc sa iei in considerare pe cei in concedii de odihna,medicale sau la pensie.Poate pe viitor te va ajuta asta,cand vei mai emite astfel de analize savante,doar sa nu uiti sa le ceri adeverinte.

Link spre comentariu

Cum au zburat caloriferele!? Ce să înţeleg, că există centrale de apartament fără calorifere!? :rade:

Pe CET se foloseau calorifere de fonta, alea erau cele mai rentabile. Pe centrale de apartament lumea si-a pus calorifere de aluminiu. Nu isi pune nimeni centrala noua si pastreaza vechile calorifere de fonta.

Asa au zburat caloriferele. Toata vara si toamna au carat oamenii la elementi de fonta in fata blocului, care mai de care mai multi.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

va rog sa ma iertati ca intrerup acest Parlament. dar ce produce Romania atat de interesant incat sa mai conteze raspunderea aia despre care se tot face referire ? am spus Romania. nu in Romania ca si pozitie Geografica. hmm ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

si daca e asa, atunci de ce se pune problema "la noi" inseamna pur si simplu ca acel Patron poate fi Rus, African sau American. Daca produsul lui se vinde asa ok, daca nu o sa-l faca mai de calitate. dar de "la noi". adica....stabileste "la noi"-muncitorul , parametrii si standardele unui produs ? de ce era asa inainte ? pentru ca era saracie, mizerie, si nu erau pretentii. dar acum sunt, iar cei care nu fac ceea ce trebuie mor singuri, ce nu e clar ?

nu trebuie sa lucrezi cu simt de raspundere, ci calificat, exact dupa fisa postului. nu esti, zbori afara. daca nu zbori, bravo. s-a intalnit hotu` cu prostu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ei sunt inca obisnuiti sa stabileasca singuri calitatea.

Nea Gigi de la stungarie cu siguranta este mai destept decat orice inginer ca doar el a vazut toata viata fiare si stie cat de mult tine o piulita, chiar daca el nu a montat niciodata piulita aia si nu a exploatat-o pe utilajul unde este destinata, si nu stie ce s-a mai intamplat cu piulita aia dupa ce a iesit din fabrica, nu stie el ce este aia duritate rockwell, nu stie ce forte apar intr-o piulita, sau ce o fi ala un newton (suna cunoscut, poate a fost vre-un invitat la antena3), dar el stie mai mult ca oricine ca doar e fost comunist, atunci cand se facea calitate, nu ca acum.

De asemenea Nea Gigi2, vecin de atelier cu Gigi, stie cum sa puna un surub in telescoapele auto ca sa bage ulei in ele, nu conteaza ca il tot pierde si ca nu mai are gazul care opreste bulele sa se formeze in ulei, el repara telescoapele si le face fara moarte ca poti sa torni litrii de ulei in ele, doar scoti surubul, pui palnia si torni uleiul. Chiar daca el nu stie cum functioneaza un telescop, sau daca este un gaz acolo, ce gaz si care ar fi rolul lui, dar el e profesionist, toata viata a lucrat la asta si stie.

SI de asemenea Gigi2 este mai destept ca stie sa puna si suruburi in pivotii si bieletele de dacie sa le regleze la nesfarsit, nu mai au moarte, decat oprite in copac sau in vre-un camion de pe contrasens odata cu viata soferului. Deci clar, tin toata viata.

Si mai apare si Nea Gigi3, vecin cu ceilalti 2, care stie ca discurile de frana se incarca la sudura, le iei la stung si gata, sunt ca noi. El nu stie ce microfisuri apar de la socul termic si diferenta de materiale, nu stie cat de echilibrat mai este discul respectiv la sfarsit si daca bate sau nu roata cu toate ca o echilibrezi de 100 de ori (dar nu o echilibrezi cu discul de frana nu ?), nu stie cati oameni mor ca i-a pocnit lu unul discul de frana si ca a omorat 3 oameni pasageri in masina si inca 2 pietoni. El stie ca merge fara probleme sa sudezi discurile de frana ca doar a lucrat 30 de ani pe strunguri, e un profesionist.

Posted Image

Posted Image

Asa ca sa nu va puneti voi, niste amarati de ingineri la costum si camasa apretata de mamica, cu maistrii nostrii strungari, ca voi sunteti nimeni, nu stiti nimic. Da ?

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări