Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La noi totul se face cu simt de raspundere - lasa ca merge si asa


Postări Recomandate

Eram in liceu (anii '70 - industrial, electrotehnica) si una invatam la teorie si alta eram pusi sa facem la atelier. Ne-au spus la cursuri ca ca tolele de transformator (ferosiliciu) sunt anizotrope din punct de vedere al proprietatilor si ca nu ai voie sa le supui la forte mecanice pentru ca le cresc pierderile. Dar la atelier lucram cu resturi de tabla silicioasa adusa din Electroputere si ne puneau sa taiem tole (E + I) cu dalta (!!!), dupa un sablon. Era bataie de joc, cum faceau chinezii otel prin toate satele (amestecat cu balegar), in timpul Marelui Salt Inainte si Revolutiei Culturale. Iesea o monstruozitate ! Trebuia sa producem alimentatoare didactice (cincinalu' in patru ani si jumatate). Cand trebuia sa impachetam miezul magnetic la transformatoare facute cu tolele alea colturoase (care se scurtciucuitau si cresteau pierderile), ne apuca damblaua. Nu era asa de greu sa faca o stanta la Electroputere si sa lucram corect din punct de vedere tehnic. Dar gunoaiele care erau la conducere ne obligau sa producem "lucru' nemtesc legat cu ata".

Dupa terminarea liceului am lucrat o jumatate de an la Electroputere, la sectia de Masini Rotative. Luasem la facultate pe locurile de la incorporabili, dar cand sa ma ia toamna la armata, m-au bagat la spital si mi-au dat livret (inapt pe timp de pace, ANC la razboi). Trebuia sa astept un an, pana se intorceau ceilati din armata. Tata s-a enervat pentru ca mai statusem un an acasa, din motive medicala (ciroza de la un tratament gresit). Asa ca m-am dus la Fortele de Munca si m-am angajat la Electroputere. Nu le-am spus ca luasem la facultate, ca nu se mai incurcau cu mine.

De la inceput m-am enervat pentru ca nu am fost pus pe post de tehnician (la stand de proba, munca mai cu pregatire), cum au fost angajati cei care terminasera liceul inaintea mea.

Lucram cot la cot cu muncitori cu sapte clase primare. Faceam bobine din bara de cupru, pentru motoare si generatoare de puteri mari. De exemplu, aveam o placa patrata de otel (latura cam de 0,5 m) montata orizontal pe un ax in jurul caruia se putea roti. Avea sudate niste ghidaje (stifuri) unde prindeam capatul barei de cupru (care era pe un mosor de mari dimensiuni). La colturile patratului erau sudate bare de otel in care se puneau niste rangi. Doi muncitori impingeau la rangi (roteau placa), in timp ce al treilea dadea cu barosul in bara de cupru, sa se aseze spirele (cateva).

Bobinele din platbanda de cupru se faceau pe o masina de depanat (semana cu un strung) importata din Elvetia si fabricata in anii '30. Era sudata (carpita) peste tot si nu mai mergea bine. La 4-5 spire le incaleca si trebuia ca muncitorul sa taie bobina cu un cleste mare (ca cel cu care sparg lacatele hotii). O bobina (cu 25-30 spire) era facuta din bucati. Mergeam cu bobinele la standul de sudura (oxiacetilenica) unde erau lipite bucatile cu aliaj cu argint. Aliajul respectiv era extrem de dur, cu greu reuseam sa nivelam sudurile la polizor. Mai faceam si alte chestii "din dalta si din ciocan - marfa made Ivan", nu intru in detalii.

Am vrut sa scot in evidenta in ce lume absurda traiam. Ingineri erau in fabrica, ei ar fi trebuit sa proiecteze scule si dispozitive pentru productie moderna si corecta. Dar erau pe posturi de vatafi. Veneau in hala la ore fixe, zbierau la muncitori, dupa care se duceau la cabinele lor, cu resoul la picioare, cu cafeluta. Noi tremuram pentru ca era iarna, dupa cutremurul din '77, si nu se reparasera geamurile sparte, caldura nu bagau (incepuse criza).

Lucrurile o luasera razna dupa ce Ceausescu a fost in vizita in China si a venit de acolo cu tampenii in cap. Una era situatia in anii '60 si alta a fost mai tarziu.

Si acum se lucreaza la fel, in toate domeniile. Parca sunt acefali !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 284
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

E mai mult de la brain. Cu putin efort intelectual poti sa evoluezi, chiar daca esti sarac.

Am observat si la indivizi destepti probleme din astea, pentru ca au trait (s-au format gresit) in familii sarace (fara cultura, fara carti in casa, fara traditie).

Adica de la brain (prostie) si de la sistemul de operare (educatie) primitiv. Este un cerc vicios: prostie => saracie => lipsa accesului la educatie => prostie cu luciu.

Editat de VAX
Link spre comentariu

VAX vezi ca te sparge elmar pentru faza cu inginerii ce se comportau ca vatafii. Doar capitalistii sunt vatafi si sug sangele poporului.Acum sa revenim la chestii serioase. In vest scolile aveau traditie si chiar daca nu toti ieseau genii totusi inginerii erau in stare sa faca niste proiecte. Nici locurile nu erau multe, deci nu se scoteau ingineri cu diploma pe banda rulanta. Multi dintre inginerii celebri romani s-au scolit in vest (Paris in speta ca noi eram francofoni). Cand au venit comunistii la putere au vrut sa stearga orice urma de capitalism deci nici macar reviste tehnice din vest nu mai erau acceptate. Peste tot se gaseau idioti care infierau cu manie proletara chestii bune din vest. Urmarea ai vazut-o si tu si ai descris-o mai sus. Am avut si eu tangenta dupa 15 ani de la revolutie cu fosile in posturi de conducere si am ramas masca de felul cum impiedicau orice modernizare, orice automatizare. Un tip mi-a zis: stai ca acum este bine, putem utiliza computere, dar sa fi vazut tu la ce erau folosite primele doua computere 486! Erau in birou la doi directori si isi puneau palariile deasupra pe monitor!Cum era si normal nu am facut multi purici. Unii plangeau dupa industria din vechiul regim, dar habar nu au cum directorii si sefii au pus-o pe butuci datorita faptului ca s-au luptat ca hienele sa-si pastreze posturile si dadeau la gioale oricarui tanar care dorea sa automatizeze ceva. Ei stiau ca nu mai pot asimila noua tehnologie si daca ii lasau pe cei tineri sa faca ceva bun acestia ii dadeau jos si din functii.

Link spre comentariu

Acum sa revenim la chestii serioase. In vest scolile aveau traditie si chiar daca nu toti ieseau genii totusi inginerii erau in stare sa faca niste proiecte ............ Multi dintre inginerii celebri romani s-au scolit in vest (Paris in speta ca noi eram francofoni).

S-ar putea da si exemple negative legate de scolile "cu traditie" din Paris si capabilitatea absolventilor de a face proiecte.

Majoritatea inginerilor/arhitectilor care au proiectat zecile de blocuri-catastrofa din zonele centrale ale Bucurestiului erau scoliti pe la Paris in perioada interbelica.

Au facut mii de victime in '77 si o vor face in continuare.

Si scoala germana a facut vreo 300 de victime in '40, blocul Carlton era facut de nemti dupa proiect german.

Amaratii de ingineri scoliti in Romania (prin anii '60 ... '70) au proiectat blocuri "socialiste si anoste" care dainuie fara probleme peste veacuri.

 

Nu am intentia sa denigrez scolile occidentale, dar nu e cazul sa generalizam niste lucruri.

Link spre comentariu

La Electroputere inginerii buni (ii numarai pe degete) erau pe la proiectare. Cei din fabrici erau cu "hei-rup" si la iesirea din schimb se propteau in carciumile de pe drum, impreuna cu sefii de echipa si cu maistrii.

Problema nu era de la inteligenta (trecusera prin scoli), ci de la faptul ca nu-i atragea deloc tehnica si se ambitionasera sa faca facultatea doar ca sa nu ramana la pila (strung, etc). Sistemul nu le permitea sa se imbogateasca prin aplicarea cunostintelor capatate, sa nu apara germenii capitalismului. Faceau facultatea si "ieseau la pensie", erau "oameni ai muncii" care ardeau timpul.

Link spre comentariu

Vizavi de inginerii amarati.scoliti in Romania ar trebui sa faceti diferenta intre blocurile construite in anii 60-70 si blocurile construite marea majoritate din prefabricate din anii 80.Nu cred ca ne dorim un cutremur mai tare sa vedem ce se intampla.

Desigur exista o diferenta, dupa 1977 (adica in anii '80) s-a construit si mai bine, normele seismice au devenit foarte dure. Pe atunci se mai si respectau, de frica.

Poate nu stiti ce au patit cei implicati in constructia/executia/ulterior modificarea putinelor blocuri socialiste care au avut probleme in '77. :rade:

Cel mai mare pericol pentru cetateni il reprezinta cladirile interbelice, nu cele din prefabricate construite in timpul dictaturii. O spun specialistii, exista material garla pe net.

 

Hotelul Traian din Iasi a fost construit in 1882 (atunci s-a inceput constrctia) si este in picioare si astazi dar a fost facut dupa planurile lui Eiffel.

O fi Hotelul Traian in picioare, dar majoritatea cladirilor vechi din Bucuresti, rezultat al scolii franceze de arhitectura se impart in doua categorii : unele au facut mii de victime, altele - care mai sunt in picioare - au bulina rosie si sunt vai mama lor.

 

L.E. Nu am spus ca - la modul general - scoala occidentala e inferioara celei romanesti, concluzia ta este gresita.

Dar are (sau a avut) hibele ei, am dat un exemplu intr-un anume domeniu, al constructie de cladiri.

Ideea era sa nu devina un gest reflex a ne arunca permenent cenusa in cap, au fost si lucruri "bine facute", am avut si ingineri buni care uneori ii depaseau pe occidentali, in anume domenii.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

E mai mult de la brain. Cu putin efort intelectual poti sa evoluezi, chiar daca esti sarac.

Am observat si la indivizi destepti probleme din astea, pentru ca au trait (s-au format gresit) in familii sarace (fara cultura, fara carti in casa, fara traditie).

Adica de la brain (prostie) si de la sistemul de operare (educatie) primitiv. Este un cerc vicios: prostie => saracie => lipsa accesului la educatie => prostie cu luciu.

De ce vreti sa ne intristati sarbatorile? Reveniti dupa 3 ianuarie.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări