Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare schema sursa

Vizitator

Postări Recomandate

723 are in int. uncircuit special pt. lim de curent,ca dezavantaj protectia incepe de la 0,65V cadere pe sch.,se rezolva punind pe circuit, o tensiune similara (putin mai mica),izolata galvanic, atunci limitarea poate incepe de la citiva mV,eu utilizez 2 sch. comutabili unul de 0,1ohm pt.plaja 0-1A si unul de0,01ohm pt. plaja de0-10A,desi am facut in timp diverse tipuri de stb. liniari sau combinatii de comutatie-liniari cel mai simplu,putine piese,fiabil si ieftin ramane723(atentie nu depasiti pe el 32-33V),723 fara C.

Link spre comentariu

723 are in int. uncircuit special pt. lim de curent...

Circuitul ala special este un generator de curent constant intr-o forma elementara. Doar pentru ca nu am lucrat cu 723 nu inseamna ca nu l-am studiat, din contra, tocmai din acest motiv am ales sa nu lucrez cu el.

PS: Interesanta ideea cu tensiunea aia suplimentara pentru ajustare curent, dar personal nu-s convins de precizia ei...

Link spre comentariu

M-am mai desumflat putin. Am decis ca nu am nevoie de cutenti asa de mari. Am cumparat un kit de la prietenii mei chinezi. 30v, 3A spune prezentarea. Ajustabila si cu limitare de curent. E cu 3 AO. Acum, pana vine, ma apuc sa gasesc un transformator. Prefer un 2x12v ca sa limitez pierderile cand am nevoie de curent mai maricel si o tensiune mai mica. Voi face cumva sa selectez ce infasurare sa folosesc pe intrare. Fie 12, fie 24v. Mi-a dat chinezul si o schema bruta...am mai prelucrat-o eu putin trecand valorile pe piese. Are cablaj pe 2 fete. Am mai luat 2 voltmetre digitale, unul pt tensiune, altul pt curent. Mai am un termostat electronic digital, cu releu, pe care intentionez sa il utilizez. Arata si temperatura, pot sa ii setez un histerezis. As putea sa il pun pe radiator si sa am o protectie termica sau sa il pun sa comande un cooler. I-as mai face si un reglaj fin pe langa cel grosier pe care il are. O troaca ar mai trebui sa concep. Pana vine, mai am timp.Daca e cineva interesat o sa pun si schema. Am vazut si topicul cu sursa conex club cu 723 care a starnit destul interes. Poate se ofera cineva sa ii faca un cablaj pe o fata si acestei surse.https://m.aliexpress.com/item/32660068947.html?aff_click_id=da86111eed34475f8dd02a6d605728de-1480358344299-04712-UneMJZVf&aff_platform=y#autostay

Link spre comentariu

Obligatoriu radiator+vent. transformatorul e bine sa aiba 12-24V curent 5-6A adica spre 150VA comutatorul de tens. 10-15A.

Uitasem, da Marian ai sesizat bine problema cu stabilitatea, m-am lovit de ea demult, uite cum am rezolvat,ref. de 0,65-07V este o jonct. de tranz.BE,pe care am lipit-o de capsula lui 723 astfel ca cele doua jonctiuni variaza la fel cu temp. stabilitatea curentului fixat este de 1-2/100.nesesizabil pe instr. analogic cu care mas. curentul.

PS ,la vremea aceea cablajele se faceau manual cu acul de seringa taiat,,desenul primar se facea pe un calc milimetric,se putea face si o serie mica, nu am pastrat desenele.

Link spre comentariu

Ceva armonice baga si acest preregulator, chiar daca nu se compara cu sursele in comutatie. Pentru alimentarea aparaturii sensibile la armonice recomand doar sursele clasice, fara molecula de comutatie si cu diodele din redresor deparazitate cu condensatoare ceramice. Eu folosesc o sursa TEKTRONIX de 1A /0-20V, cu limitare de curent (reglabil).

Link spre comentariu

Frecvența de comutație a preregulatorului va fi mult mai mică decât zecile de kHz ai unei comutații ,,clasice,,.....dar cu condensatori potriviți de filtraj cred că se pot rezolva ,,spike-urile,, pe care le-ar cauza la intrarea în regulatorul 317. Merită cel puțin testată ideea de cei ce utilizează simulatoare, eu nu mă ocup cu astea...

Link spre comentariu

In postare prezint o sursa performanta de laborator cu doua moduri de lucru:

1 - 0,00V...25V si 0,00A la 10A (maximum 250W)

2 - 0,00V...50V si 0,00A la 5A (maximum 250W)

Pentru o putere disipata minima pe tranzistorii serie se foloseste comutarea unor tensiuni de pe secundarul transformatorului de retea.

Schema de principiu este urmatoarea:

post-238209-0-88222900-1482587260_thumb.jpg

Principile de functionare acestei scheme se bazeaza pe generatorul de tensiune constanta si pe generatorul de curent constant.

Nu are protectie de curent asa cum au multe scheme, pur si simplu comuta de pe generator de tensiune pe generator de curent sau invers.

Se poate regla cu precizie orice tensiune sau curent in plaja de lucru.

Daca va intereseaza amanunte am nenumarate, deoarece sursa am realizat-o practic si este in functiune

@gsabac

Link spre comentariu

Va multumim!

Intr-adevar pare a fi un proiect ce ar trebui sa aiba un topic dedicat , cu toate amanuntele si specificatiile pentru a fi realizat practic .
Ma refer la schema , circuit imprimat (Eagle sau Sprint Layout), asamblari mecanice si alte amanunte absolut necesare.
Nu stiu de ce proiectul Dvoastra imi aminteste perfect de sursele NGRS produse de Rohde & Schwarz in anii 70 in Germania Federala si de aceea cred ca trebuie sa promovati mai mult acest proiect , personal as fi foarte incantat de acest demers .

Link spre comentariu

Asa este domnule @victor, am copiat idea R&S de pe vremea cind modelul lor NGR50 era cu tranzistori si ulterior modelul NGRU35.

La indemnul Dvs. am sa incerc sa redau pentru forum, modulele ce compun acest super redresor stabilizat, in care s-au folosit

numai componente de calitate.

Aparatul este original, realizat de catre @gsabac si este liber la publicare sau realizare.
Redresorul de Laborator prezentat este pentru uzul amatorilor.
Schema de principiu este originala si este inspirata de un aparat al firmei Rhode & Schwartz.
Se foloseste conceptul de Generator de Tensiune Constanta si Generator de Curent Constant.
Performantele sunt asemanatoare iar gama de tensiuni si curenti este extinsa. S-a adoptat solutia
cu ventilator incorporat pentru realizabilitate si fara convertoare de inalta frecventa, deoarece in
laborator se testeaza si aparatura sensibila ce poate fi perturbata de radiatiile proprii convertoarelor.

Date tehnice generale:
Puterea maxima de iesire............................................................................................................250W
Puterea maxima consumata...............................................................................................circa 400VA
Tensiunea de alimentare............................................................................230V~ 50Hz, + 10%, -15%
Curentul maxim consumat.................................................................................................................2A

Aparatul este generator de tensiune sau generator de curent de inalta precizie.
Aparatul este protejat la scurtcircuit si supratemperatura.
Tensiunea de iesire pe MODUL1 de lucru..................................................................0,00V--25,0V
Curentul de iesire are 3 setari pe MODUL1......0,0A--10,0A, 0,0mA--1000mA, 0,0mA--100,0mA
Tensiunea de iesire pe MODUL2 de lucru..................................................................0,00V--50,0V
Curentul de iesire are 3 setari pe MODUL1.............0,0A--5,0A, 0,0mA--500mA, 0,0mA--50,0mA
Zgomotul propriu la iesire....................................................................................................<100uV

Schemele de stabilizare sunt clasice, cu tensiune etalon flotanta. Tensiunea si curentul se regleaza cu
ajutorul a doi potentiometri bobinati multitura (10 ture) si 0.1% precizie.
Tensiunea precisa se citeste pe butonul gradat multitura iar aproximativa pe instrumentul de masura
comutat pe tensiune, de pe panoul frontal al aparatului, deasemenea si pentru curentul generat.

Aici este schema redresorilor primari si de de comutatie a tensiunilor de pe transformator:

post-238209-0-56696000-1482855630_thumb.jpg

o fotografie de prezentare este urmatoarea:

post-238209-0-89824800-1482855793_thumb.jpg

In decursul timpului am procurat mai multi potentiometri multitura si butoanele aferente si le-am facut cadou,

dar nefericitii posesori nu au beneficiat de posesiunea lor in realizarea unor redresoare performante.

Au existat citeva tentatii dar nici o finalizare.

Succes !

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări