Vizitator Postat Decembrie 16, 2016 Partajează Postat Decembrie 16, 2016 Va salut. Mi-as face o sursa de tensiune, reglabila si cu limitare de curent, ceva gen sursa de laborator. Tensiune pana la 24...30 Vdc, curent pana pe la maximum 10 A. Datele astea sunt pur orientative. Vreau o sursa pe care sa o am prin casa la nevoie, sa alimentez diverse scheme cand mai mesteresc, sa pot incarca si un acumulator plumb-acid, etc. Am studiat ceva scheme si inclin catre una cu lm723. Daca are cineva ceva facut care permite reglaj de tensiune si de curent este rugat sa puna o schema testata. Nu vreau ceva foarte complex. Despre asa ceva vorbeam mai sus. Dati click pe fisa produsului pt schema. http://www.epsicom.com/index.php?id=kit_produs_detalii&titlu=3632015925&search=Sursa%20de%2014V/25A%20CU%20LM723 Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 16, 2016 Partajează Postat Decembrie 16, 2016 http://www.elforum.info/topic/109159-sursa-laborator-ajustabila-v2/ Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 Frumos cablajul. Citisem prin topic. Merci pentru recomandare . Ceva similar are si colegul Radu la semnătura, parca. Radu cel cu proiectul de un milion de dolari. Acum sunt in faza de documentare . O sa decid ce traf iau si apoi vedem ce vă iesi. Momentan partea cu afisajul ma depăseste. Nu am tehnologia si cunostintele necesare programării acum. Desigur,ai dat codul mura in gura care trebuie doar încărcat dar nu cred ca as aborda treaba asta. Ma rezum la voltmetru si ampermetru din comert. Sunt ieftine in china daca vreau. Multumesc! Cablajul a pus in opera de tine? Imi place ca e pe ambele fețe. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 Frumos cablajul. Citisem prin topic. Merci pentru recomandare . Ceva similar are si colegul Radu la semnătura, parca... Daca este proiectul asta: http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2010/02/LM317-30V-variable-high-power-supply-6-20A-max.jpg Atunci "similar" este mult spus, schema aia n-as face-o nici platit, este foarte slaba, am atras atentia asupra problemelor ei in trecut in repetate randuri, dar nimeni nu pare sa le inteleaga. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 Eu macar nu am vazut pe unde ai atras atentia. Am deschis si mi-a ramas in minte un 317 si mai multe de forta. Schema ta as face-o pana la partea de afisaj. Despre ce am propus eu cu lm723 poti sa imi spui ceva? A testat cineva? Eu mai am o sursa cu limitare de curent dar mai mult de 1 amper si ceva nu scot. E facuta cu L200cv. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 Nici o problema, m-am obisnuit sa trebuiasca sa repet anumiote lucruri... La acea schema tensiunea de la iesire depinde mult ( inadmisibil de mult ) de curentul de sarcina, ceea ce face raportul stabilizare versus sarcina unul foarte slab, cauzele sunt mai multe: -Configuratia tranzistorilor repetor pe emitor fara corectie dupa, caderea Vbe variaza in functie de curentul de sarcina, si variaza mult in schema aia, deci iesirea variaza functie de sarcina; -Amplificarea in curent a tranzistorilor variaza functie de curentul prin ei, ( scade pe masura ce curentul creste ), asta duce la o variatie destul de mare a Ib, care la randul sau provoaca varierea tensiunii primite in baza de tranzistori, atat datorita diodei din baze ( D4 ) la care Vf variaza cu sarcina, dar si a rezistentei de dupa ea, variatia Vb astfel descrisa se adauga la variatia Vbe si contribuie la acel raport stabilizare versus sarcina foarte slab. -Foarte important! NU exista limitare de curent, nu exista protectie decat siguranta aia, ori aia nu se numeste protectie ci doar "merge si asa", orice scurt sau suprasarcina... PS: Inteleg ca simplitatea atrage, insa nu tot ce-i simplu este si bun. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 Merci pt precizari. Link spre comentariu
djvas Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 Sfatul meu este sa alegi neaparat o schema care permite si limitarea curentului. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 Proiectul meu tocmai asta face prin reglajul curentului 0-10A, si pe langa protectia inerenta la scurt rezultata de aici, mai exista inca o protectie suplimentara facilitata de configuratia generator de curent constant a etajului de putere, tocmai pentru o fiabilitate cat mai mare. Referitor la 723 ca am fost intrebat, nu am lucrat cu el, nu m-a interesat, mi se pare nejustificat de complicat ( parerea mea, imposibil de schimbat ), daca vrei ajustare de curent lucrurile se complica, improvizatiile cu divizarea shuntului sunt doar atat, improvizatii, ceea ce trebuie este un AO suplimentar si se complica schema. Altfel daca nu vrei curent ajustabil atunci te folosesti doar de limitarea fixa de curent dimensionata corespunzator. Link spre comentariu
QQme Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 723 este printre cele mai vechi si apreciateCI pt. surse eu am una facuta acum 35 ani 30V 10A cu reg. pe tens.(de la 1,5V) si curent(de la 0) sch. clasica cu 4 buc. 3055ca repet. si pt. reglarea curentului o ref. suplimentara de 0,7V izolata galvanic,functioneaza si acum, singura modernizare fiind un voltmetru digital ce a inlocuit unul analogic. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 Reglajul curentului nu se poate face decat monitorizand curentul de sarcina cu un shunt sau alt tip de senzor si actionand in consecinta, fie amplificand caderea de pe shunt, fie comparandu-o cu o referinta, in ambele cazuri un AO suplimentar este invitabil. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2016 Partajează Postat Decembrie 17, 2016 (editat) Am mai gasit,cred ca tot la episcom, o schema cu 3 AO. Mi s-a parut interesanta si aia. Ce-i drept, nu era asa simpla si avea cam dublu de piese fata de ceea ce s-a vehiculat pana acum prin acest topic. Ceva cu reglaj de curent vreau. Asa fara, sunt mult mai simple. Nu e complicata deloc schema lui Marian. Cand o sa am ceva timp, o sa investesc intr-o astfel de schema. Editat Decembrie 17, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
masterpic77 Postat Decembrie 18, 2016 Partajează Postat Decembrie 18, 2016 (editat) Eu am facut varianta asta si merge super (am mai adaugat un LCD 2x16 pentru afisare tensiune/curent): Editat Decembrie 18, 2016 de masterpic77 Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 18, 2016 Partajează Postat Decembrie 18, 2016 Daca as pune 2n3055 mai multe bucăți si un traf mai mare si fuzibilul adecvat nu ar avea alte impedimente. Asa e? Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 18, 2016 Partajează Postat Decembrie 18, 2016 Cititi si acest topic:http://www.elforum.info/topic/104591-sursa-poloneza-0-30v-0-8a-rexoly-geomar/.... ....am realizat-o si eu in varianta 'in aer' pentru teste....s-a comportat f. bine....undeva , mai spre final, sunt prezentate si testele facute de mine....trebuia sa o trec pe 'curat'....dar , n-a mai fost timp.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum