Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare schema sursa


Vizitator

Postări Recomandate

Va salut. Mi-as face o sursa de tensiune, reglabila si cu limitare de curent, ceva gen sursa de laborator. Tensiune pana la 24...30 Vdc, curent pana pe la maximum 10 A. Datele astea sunt pur orientative. Vreau o sursa pe care sa o am prin casa la nevoie, sa alimentez diverse scheme cand mai mesteresc, sa pot incarca si un acumulator plumb-acid, etc. Am studiat ceva scheme si inclin catre una cu lm723. Daca are cineva ceva facut care permite reglaj de tensiune si de curent este rugat sa puna o schema testata. Nu vreau ceva foarte complex. Despre asa ceva vorbeam mai sus. Dati click pe fisa produsului pt schema. http://www.epsicom.com/index.php?id=kit_produs_detalii&titlu=3632015925&search=Sursa%20de%2014V/25A%20CU%20LM723

Link spre comentariu

Frumos cablajul. Citisem prin topic. Merci pentru recomandare . Ceva similar are si colegul Radu la semnătura, parca. Radu cel cu proiectul de un milion de dolari. Acum sunt in faza de documentare . O sa decid ce traf iau si apoi vedem ce vă iesi. Momentan partea cu afisajul ma depăseste. Nu am tehnologia si cunostintele necesare programării acum. Desigur,ai dat codul mura in gura care trebuie doar încărcat dar nu cred ca as aborda treaba asta. Ma rezum la voltmetru si ampermetru din comert. Sunt ieftine in china daca vreau. Multumesc! Cablajul a pus in opera de tine? Imi place ca e pe ambele fețe.

Link spre comentariu

Frumos cablajul. Citisem prin topic. Merci pentru recomandare . Ceva similar are si colegul Radu la semnătura, parca...

Daca este proiectul asta:

http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2010/02/LM317-30V-variable-high-power-supply-6-20A-max.jpg

 

Atunci "similar" este mult spus, schema aia n-as face-o nici platit, este foarte slaba, am atras atentia asupra problemelor ei in trecut in repetate randuri, dar nimeni nu pare sa le inteleaga.

Link spre comentariu

Eu macar nu am vazut pe unde ai atras atentia. Am deschis si mi-a ramas in minte un 317 si mai multe de forta. Schema ta as face-o pana la partea de afisaj. Despre ce am propus eu cu lm723 poti sa imi spui ceva? A testat cineva? Eu mai am o sursa cu limitare de curent dar mai mult de 1 amper si ceva nu scot. E facuta cu L200cv.

Link spre comentariu

Nici o problema, m-am obisnuit sa trebuiasca sa repet anumiote lucruri...

 

La acea schema tensiunea de la iesire depinde mult ( inadmisibil de mult ) de curentul de sarcina, ceea ce face raportul stabilizare versus sarcina unul foarte slab, cauzele sunt mai multe:

 

-Configuratia tranzistorilor repetor pe emitor fara corectie dupa, caderea Vbe variaza in functie de curentul de sarcina, si variaza mult in schema aia, deci iesirea variaza functie de sarcina;

-Amplificarea in curent a tranzistorilor variaza functie de curentul prin ei, ( scade pe masura ce curentul creste ), asta duce la o variatie destul de mare a Ib, care la randul sau provoaca varierea tensiunii primite in baza de tranzistori, atat datorita diodei din baze ( D4 ) la care Vf variaza cu sarcina, dar si a rezistentei de dupa ea, variatia Vb astfel descrisa se adauga la variatia Vbe si contribuie la acel raport stabilizare versus sarcina foarte slab.

-Foarte important! NU exista limitare de curent, nu exista protectie decat siguranta aia, ori aia nu se numeste protectie ci doar "merge si asa", orice scurt sau suprasarcina...

 

PS: Inteleg ca simplitatea atrage, insa nu tot ce-i simplu este si bun.

Link spre comentariu

Proiectul meu tocmai asta face prin reglajul curentului 0-10A, si pe langa protectia inerenta la scurt rezultata de aici, mai exista inca o protectie suplimentara facilitata de configuratia generator de curent constant a etajului de putere, tocmai pentru o fiabilitate cat mai mare.

 

Referitor la 723 ca am fost intrebat, nu am lucrat cu el, nu m-a interesat, mi se pare nejustificat de complicat ( parerea mea, imposibil de schimbat ), daca vrei ajustare de curent lucrurile se complica, improvizatiile cu divizarea shuntului sunt doar atat, improvizatii, ceea ce trebuie este un AO suplimentar si se complica schema. Altfel daca nu vrei curent ajustabil atunci te folosesti doar de limitarea fixa de curent dimensionata corespunzator.

Link spre comentariu

723 este printre cele mai vechi si apreciateCI pt. surse eu am una facuta acum 35 ani 30V 10A cu reg. pe tens.(de la 1,5V) si curent(de la 0) sch. clasica cu 4 buc. 3055ca repet. si pt. reglarea curentului o ref. suplimentara de 0,7V izolata galvanic,functioneaza si acum, singura modernizare fiind un voltmetru digital ce a inlocuit unul analogic.

Link spre comentariu

Am mai gasit,cred ca tot la episcom, o schema cu 3 AO. Mi s-a parut interesanta si aia. Ce-i drept, nu era asa simpla si avea cam dublu de piese fata de ceea ce s-a vehiculat pana acum prin acest topic. Ceva cu reglaj de curent vreau. Asa fara, sunt mult mai simple. Nu e complicata deloc schema lui Marian. Cand o sa am ceva timp, o sa investesc intr-o astfel de schema.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări