Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A.M.C.-(Aparate Masura si Control)

spark

Postări Recomandate

Va rog sa binevoiti sa-mi dati si mie un link spre o schema de voltmetru cu 4,5dig. sau 5,5dig.(sau poate a construit cineva)_cu atmega8 sau pic876 (atit mai am in sertar)

Am cautat sa cumpar un kit cu icl 7135 dar momentan nu se gasesc

Multumiri cu anticipatie_(am cautat pe goagle--am creierii varza)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Esti sigur ca stii in ce vrei sa te bagi ? Care ar fi scopul acestui proiect ? Daca doar de amorul artei atunci ai respectul meu !! In schimb daca scopul acestui proiect este un voltmetru de precizie pentru utilizare in lipsa de altceva atunci sfatul meu este sa o lasi balta si sa-ti cumperi un multimetru second hand.

Pic-ul( si softul) este ultima problema... de fapt softul nici nu e chiar asha complex de realizat. Problemele majore ar fi :

- ADC-ul de care si cat costa.... ADC-ul de 10 biti sau 12 ( nu mai stiu exact cat e standard integrat in PIC ) uita de el... este inutil.

- Referinta de tensiune ... de care , cat costa

- Divizorul de intrare . Banuiesc ca stii cat costa rezistentele cu precizie sub 0.05% si mai important.. cu stabilitate termica de numai catziva PPM.

Daca totusi cele de mai sus nu reprezinta un impediment pentru tine sunt surios cu ce il calibrezi ?

Editat de djvas
Link spre comentariu

esti rautacios @djvas___acest voltmetru doresc sa-l atasez unui ""miliohmeter de precizie""

daca tot somaza in sertar doua microcontrolere , daca tot am display-ri led , daca tot am o gramada de tl431 si parca mai am si ceva ref. de 1,25v si cu toate acestea sunt liber vineri si simbata

Cer mii de scuze ca am intrebat__rog moderatorul sa stearga topicul

@validae_multam de link_pretul este fara tva_plus tva plus transport egal 160ron_nu dau atitia bani pe un panelmetru

Link spre comentariu

Nu sunt rautacios. Doar am enumerat cateva aspecte de luat in calcul la proiectarea unui asemenea aparat.

Poate nu am inteles eu exact ce doresti sa faci... De altfel se poate realiza extrem de simplu un voltmetru cu afisare pe catzi digiti vrei tu ....dar daca acei digiti sunt doar de decor ... atunci care mai e scopul.

Editat de djvas
Link spre comentariu

Chiar daca controllerul are ADC integrat (10 la 16 biti) oricat de bun ar fi programul, la 12 sau 16 biti te termina conceptia cablajului.Recomand comunicatie SPI/I2C cu ADC extern.Nu ai spus ce compilator folosesti, dar Mikroe au exemple care pot fi usor adaptate oricarui controller (pini sa ai).

Link spre comentariu

Se poate folosi tehnica de oversampling, care chiar profita de pe urma zgomotului si se arunca ultimii biti in care se va manifesta zgomotul. Aceasta daca un refresh rate al tensiunii de cca o afisare pe secunda sau la doua secunde se considera acceptabil. Astfel se poate folosi si ADC-ul intern al controller-ului.

In cazul in care se merge pe masuratori clasice, pentru Atmega se poate folosi o tehnica de punere a controlerului in stand-by cat timp se face masuratoarea ADC pentru a elimina zgomotul digital. Daca se separa masele analogice de cea digitala cu o ferita de ex (daca nu ma insel ATMEGA are o masa analogica pe cand PIC nu are asa ceva) iar se poate reduce zgomotul.

Se recomanda un buffer (opamp) pe intrarea ADC, buffer care ar trebui sa aiba un offset cat mai mic si un PSRR bun. Atentie la layout-ul pe langa opamp, ar fi indicat ca intrarea acestuia sa aiba un ring de ecranare in jurul pinului opamp-ului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări