Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Extindere banda de 49m la radio Magic - Tehnoton

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

As dori sa achizitionez un radio romanesc Magic, lungimi de unda UM-US. Undele scurte sunt sub-impartite in gamele: 25, 31, 41m. As dori sa stiu daca pot adauga banda de 49 m, folosind un comutator in plus si 4 condensatori. Modificarea vreau sa o fac astfel: se intrerupe traseul condensatorilor C1 si C2 spre comutatorul pozitionat spre US3 (41m); se insereaza un comutator cu translatie 2x2 pozitii ( a doua pozitie pentru OSC); se fac conexiuni pentru condensatorii c1a, cu valoarea 56 pF si c2a, cu valoarea de 330 pF; se va repeta operatia si pentru sectiunea ''de jos'', la oscilator (vezi sageata rosie). Montajul final va functiona astfel: avand radioul acordat pe US-41m, se comuta cu al 3-lea comutator dublu pe 49m. Desigur, mai exista si varianta sa nu utilizez al 3-lea comutator, ci sa il dau jos pe acela si sa montez unul cu 4 pozitii in loc de 3, daca am loc.

Am deci 2 intrebari:

1) este corecta abordarea schemei?

2) sunt corecte capacitatile celor 4 condensatoare (2+2)? Am considerat valoarea de 56 pF, bazandu-ma pe progresia matematica a condensatorilor pentru celelalte subgame: 25m -27pF, 31m -39pf, 41m -47pF, deci 49m-56pf. La fel am procedat si pentru condensatorul de 250 pF.E corect?

Atasez si schema partiala.

Multumesc anticipat!

post-188860-0-99156600-1481631332_thumb.jpg

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

2

• puriu

2

• +_Florin_+

1

• radu42

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

dati afara de pe placa cele2 plus 2 condensatoare la una din pozitiile existente din cele 3 ,puneti valorile pe care le-ati calculat,sa zic asa,si vedeti daca merge...straduiti-va sa-l faceti sa mearga...aveti nevoie de un frecventmetru pentru OL...

Link spre comentariu

Nu este simplu. In primul rand, frecveta de oscilatie a circuitelor este stabilita de bobine si de un numar mai mare de condensatoare. In calculul frecventei de rezonanta sau a lungimii de unda a unui circuit LC, capacitatea intra la puterea 1/2. Nu se calculeaza cu regula de trei simpla. Oscilatorul si circuitul de intrare au frecvente de rezonanta diferite, dar diferenta de frecventa dintre ele trebuie sa ramana aceeasi pe toate gamele si pe toata cursa condensatoarelor variabile. Realizarea acestei conditii se numeste aliniere. Nu se poate face perfect, dar se face in doua puncte, primul si al treilea sfert al benzii de frecventa. Intr-o subbanda ingusta, cum sunt cele din US, este suficient un singur punct, la mijloc. Se folosesc bobine cu miez reglabil si condensatoare ajustabile (trimeri) in paralel cu bobinele. Pentru subbanda de 41 m in aparatul din schema se folosesc miejii bobinelor, iar pentru celelalte doua subgame se folosesc trimerii.

Pentru a introduce si banda de 49 m folosind bobinele existente gata reglate, este necesara modificarea tuturor capacitatilor din circuite, inclusiv introducerea unui trimer pe fiecare circuit, similar cu subbenzile de 31 si 25 m. Condensatoarele in serie cu variabilele (paderi) determina acoperirea subbenzii. Daca nu se acopera toata subbanda de 49 m, paderii se maresc si se micsoreaza trimerii. Cu un generator, reglajele sunt simple. In lipsa lui se pot folosi si posturile, dar este mai dificil.

Succes!

Link spre comentariu

Bineinteles ca merita efortul, lucrurile nu sunt atat de complicate precum par la prima vedere.

Primul pas ar fi sa intelegi unele lucruri esentiale ce tin de functionarea si alinierea superheterodinei (nu e nimic "extraterestru"), apoi totul va parea mai usor de abordat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări