le5100kw Postat Aprilie 28, 2007 Partajează Postat Aprilie 28, 2007 Salut, sunt incepator in programarea PIC si as dori sa invat si eu meseria asta in assembler, am o placa de programare si experimentare Velleman K8048 cu 4 switch-uri si 6 LED-uri. Doresc niste ID-uri de messenger cu care sa discut PLS help am nevoie si pentru proiect. Adresa mea de mesenger este :supz: :smt003 [email protected] Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Aprilie 28, 2007 Partajează Postat Aprilie 28, 2007 O recomandare, daca nu te superi: ia si invata programarea PLC ca e mai cautata decat a PIC-urilor sau AVR-urilor si cine stie, mai tarziu ai mari sanse sa te lovesti de asa ceva. De ce iti spun asta? Pt ca peste 80-90% din piata destinata automatizarilor la nivel industrial este realizata cu PLC-uri si mai devreme sau mai tarziu o sa ajungi sa te lovesti de asa ceva. Si inca ceva, pe asa ceva se ia bani grei. Bineinteles, limbajul de programare a PLC-urilor este de nivel inalt, multe din ele fiind realizate cu microcontrolere dedicate.Deci, PLC-urile sunt la putere. P.S. De AVR-uri m-am lasat de mult pt ca nu mai sunt la moda si rareori o sa gasesti o firma sa te plateasca pt programarea la asa ceva. Raportul este de 10 ori favorabil in favoarea PLC-urilor. Cat despre PIC-uri, mai fac cate ceva, dar rar de tot. Link spre comentariu
XName Postat Mai 2, 2007 Partajează Postat Mai 2, 2007 donpetru: tu ai privit invatarea in assabler doar din punctul de vedere al unui job, poate omu nu se refera la un job, ci vrea sa-si construaisca ceva automatizari relativ simple pt el, crezi ca iti permitii niste PLC-uri in loc de PIC-uri :smt003 Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Mai 2, 2007 Partajează Postat Mai 2, 2007 tu ai privit invatarea in assabler doar din punctul de vedere al unui job, poate omu nu se refera la un job, ci vrea sa-si construaisca ceva automatizari relativ simple pt el, crezi ca iti permitii niste PLC-uri in loc de PIC-uriConcluzia mea este urmatoarea: PIC-urile sunt pt amatori iar PLC-urile pt profesionisti. Si inca ceva: e mai frumos sa faci o miniautomatizare in gospodarire cu un PLC ieftin care costa max 100Euro pt ca cu acesta poti realizezi un montaj pe care il faci in general cu 4 PIC-uri, pe putin si cate nu iti mai trebuie pe langa acestea. In plus, mai tarziu daca vrei sa schimbi ceva in schema de automatizare trebuie sa intervi in marea majoritate a cazurilor la nivel de Hard in schema cu PIC-uri, ca sa nu amitesc de faptul ca va trebui sa schimbi platforma realizata cu PIC-uri, adica sa schimbi PIC-ul. Mai trebuie sa realizezi si o carcasa bla bla bla. La PLC-uri intervi in soft si atat, pot sa-l configurezi pt o aplicatie (unde spre ex. ca o comparatie folosesti un PIC tip X) sau pt alta (un PIC tip Y). Deci.... :smt006 Este adevarat faptul ca atunci cand vrei sa faci ceva simplu si din pasiune, si vrei neaparat cu PIC-uri, apelezi la acestea si iese mult mai ieftin in comparatie cu o aplicatie avand la baza PLC-uri. Totusi, pt ca am lucrat mai mult cu AVR-uri o perioada, si chiar cu PIC-uri, mai putin cei drept, de AVR-uri m-am lasat pt ca ajungi la un momentan in viata sa treci de acea etapa cand faceai totul din pasiune si nu neaparat sa castigi vreun ban. Asta este de regula perioada studentiei, dar dupa aia am vazut cum cu programarea AVR-urilor nu ajungi departe si merge sa treci la lucruri pt care sa fi platit. Un exemplu este programarea PLC-urilor Siemens in Logo, mai simpla ca PIC-urilor sau AVR-urilor dar mai bine platita. P.S. le5100kW, ma scuzi ca te intreb dar asta e nume de "locomotiva", lucrezi cumva la cfr ? :smt005 Link spre comentariu
Elef Postat Mai 2, 2007 Partajează Postat Mai 2, 2007 Concluzia mea este urmatoarea: PIC-urile sunt pt amatori iar PLC-urile pt profesionisti. Si inca ceva: e mai frumos sa faci o miniautomatizare in gospodarire cu un PLC ieftin care costa max 100Euro pt ca cu acesta poti realizezi un montaj pe care il faci in general cu 4 PIC-uri, pe putin si cate nu iti mai trebuie pe langa acestea. Esti sigur de ceea ce afirmi? Link spre comentariu
XName Postat Mai 2, 2007 Partajează Postat Mai 2, 2007 Totusi prea mult defavorizezi PICurile, zimi si mie cum pot sa fac ca PLC niste automatizari sau montaje foarte slim, mici, PICurile sunt si SMD, dar PLCuri sunt SMD??? Link spre comentariu
Vizitator donpetru Postat Mai 2, 2007 Partajează Postat Mai 2, 2007 Esti sigur de ceea ce afirmi?Era doar o observatie sau mai bine zis comparatie nevand legatura cu partea practica lucrurilor asa de mult, totusi ceva tangente sunt.Totusi prea mult defavorizezi PICurile, zimi si mie cum pot sa fac ca PLC niste automatizari sau montaje foarte slim, mici, PICurile sunt si SMD, dar PLCuri sunt SMD???Problema e ca faci ceva confuzii intre un PIC si PLC din ce vad ? PLC imi ocupa in tabloul electric un spatiu de 1000cm cubi sau 100cm patrati si pot face cu el sa zicem trei operatii, pe care in general pe o anumita schema data, imi trebuie poate 3 PIC-uri spre exemplu. Ia gandestete cat imi ocupa PCB-ul cu cele 3 PIC-uri si cu alim aferente lor, circuit privit per asamblu, nu la componentele in sine, ca nu doar numai pe ele le utilizezi (pui PIC-ul si atat) ? Deci, care ocupa mai mult ? Link spre comentariu
XName Postat Mai 2, 2007 Partajează Postat Mai 2, 2007 Si eu lucrez ca electrician, insa tot nu privesc PLC inaintea PICurilor, fiecare au destinatia lor destul de precisa. Priveste un telefon mobil, un memory stick, un ceas, un cititor de carduri, toate astea nu se afla in tablou si au volum ft mic. Ce vreau eu sa fac este un decodor de protoc DCC care nu ocupa mia mult ce 2x1x0.5 cm . Cu PLC asa ceva nu se poate Link spre comentariu
Cristiano Postat Mai 2, 2007 Partajează Postat Mai 2, 2007 Comparam merele cu perele ... domeniile de aplicabilitate pentru cele 2 tipuri de dispozitive programabile sunt foarte diferite. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum