Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fizica, materie scolara

Postări Recomandate

Acum mai mult ca sigur ca se declara bursieri cu media 2,dar atunci era alta treaba.In primul rand nu am cunostinta de analfabeti care sa fi ajuns in clasa a VIII-a.In al doilea rand,am avut colegi care au ramas repetenti in primul an de liceu,in cl a IX-a,si au trebuit sa reia examenul pt treapta I.Nu vorbesc din auzite si nici de amnezie nu sufar cum "subtil" ai sugerat.Oricat ai vrea,nu esti singurul care a prins acele vremuri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Eu am intrat la liceu in treapta 1 cu examen de admitere.....in 1975....cei care nu reuseau sa ia examenul aveau optiunea profesionalei de 3 ani....de asemenea cei care picau la treapta a 2-a aveau optiunea profesionalei , un an si jumatate...si am fost la B, venit de la tara si am stat la camin...nu mai tin minte exact dar cred ca am fost prima serie care a facut liceul 4 ani in loc de 5 ani...si am avut clase pana la G...la cutremurul din '77 am fost cooptat in echipa de criza si asa am aflat cati elevi invatau la liceul meu in acel moment...1600 si ceva....in anul 3 "sefa" elevilor a fost o fata de la G.....raman surprins de aceasta "selectie" amintita de d-l VAX.....nu am constatat acest lucru pe tot parcursul liceului....este vorba de Liceul Industrial Energetic Craiova cu profil electrotehnic,electromecanic si constructii....cel putin asa era pe vremea mea....Marele savant poate confirma, am fost colegi de liceu dar la serii diferite si ani diferiti.....

Link spre comentariu

La repartizarea în clase, pe lânga media de la admitere mai conta si limba straina facuta la scoala generala precum si preferintele pentru ce-a de-a doua limba straina. La repartizarea pe specialitati, în limita locurilor disponibile, se tinea cont si de preferintele exprimate la înscriere.

La mine la liceu erau sase clase în treapta întâi si eu, sarac si pricajit crescut la tara si admis cu media a opta, am fost repartizat în clasa F, împreuna cu unul care, pe lânga faptul ca era un elev foarte bun, era fiu de director de banca. Tocmai din cauza configuratiei de limbi straine. Iar în treapta a doua, cea mai cautata specializare (si deci cea unde se intra cu media cea mai mare la examenul de treapta) era tocmai ultima în ordine alfabetica.

@Marele Savant

Tocmai dumneavoastra, care dadeati impresia ca ati fost bine insurubat (v-a priit) in epoca respectiva, sa nu stiti care era situatia cu admiterea la liceu si cu repartizarea pe clase (profil) ?

La A (mate-fizica) se intra cu medii mari, in general peste 8. Acolo erau copiii nomenclaturii si printre ei si cativa din familii modeste.

La B si C (electrotehnica) medii mai mititele.

La D si E (mecanica) medii si mai mici, dar peste 5.

Dupa asta urmau cei din lumea a 3-a (textiliste, agricol, mineri) cu medii de doi si ceva la matematica.

La clasele astea jumatate din elevi erau navetisti. Doar elevii care aveau locuinta la peste 15 km de oras stateau la camin. Naveta se putea face cu autobuzele pentru muncitori, cu trenul si cu autocamioanele care transportau diverse (la ocazie).

Unde, traiasca cine vreti dv! Care este liceul ala care avea atitea profile concomitent si in ce an?? In tara in care am trait eu, examenele pentru cele doua trepte se dadeau strict pe profil, de altfel difereau si subiectele! Nu se dadea un examen general si in functie de medie era repartizat la clasa de matematicieni sau la cea de filatoare-tesatoare! Dra, de ce nu, posibil ca datorita virstei amintirile mele sa se mai fi estompat si sa gresesc in totalitate!

Link spre comentariu

Eu discutam despre ce a fost in anii '80, nu pana in 1975. Am intrat la liceu (Industrial Nr.1 din Craiova) in anul 1972, la clasa de electrotehnica. Era concurenta (sase si o ureche pe un loc - in anul respectiv). Am avut coleg care a ramas repetent in anul I din cauza desenului tehnic si a pierdut liceul (de fapt nu stiu ce s-a intamplat cu el). Treburile s-au stricat dupa ce s-au introdus zece clase obligatorii, adica dupa ce a luat Leana carma invatamantului si a inceput cu "cincinalu' in patru ani si jumatate" si in domeniul calificarii fortei de munca.

Am predat la liceu din anul 1983 pana in 1990.

In anul 1987 am lasat cativa repetenti la treapta I-a. In total au fost 17 repetenti pe tot judetul (extrem de putini, raportat la ce catrastofe erau). Au trimis situatia la judet si de acolo la Bucuresti. Dupa doua zile au sunat cei de a Bucuresti (Ministerul Educatiei) si au spus ca situatia statistica este gresita, ca nu pot sa-i raporteze tovarasei un numar asa de mare de repetenti. De la inspectoratul judetean s-a transmis in teritoriu ca trebuie sa se formeze alte comisii de examinare (din directori) si in final i-au promovat pe toti. Beleaua era ca elevii care se stiau repetenti proveneau din familii dezorganizate si nu erau de gasit (plecati prin tara), sa fie adusi la scoala.

M-au sanctionat, nu mi-au dat prima la sfarsitul anului scolar (de 600 lei) si mi-au dat calificativul "Bine" ca sa ma intarzie la inscrierea la examenul de grad.

Ceva similar s-a intamplat (si se intampla si in prezent) la facultatile din provincie (alea de cacao), la cele care cu greu isi completeaza numarul de locuri finantate de la buget. Cand sunt prea putini promovati (in special la anul I) si nu se pot completa grupele de la anul urmator (adica nu se pot face normele cadrelor didactice), se face sedinta de consiliu profesoral si pe baza de propuneri (ca la sedinta de partid) sunt promovati unii din cei care sunt practic retrasi (sa il trecem si pe "Popescu", ca l-am mai vazut pe la cursuri si seminarii, sa treaca si "Ionescu", etc).

In invatamantul superior treburile au luat-o razna dupa ce s-a eliminat examenul de admitere, la propunerea lui Andrei Marga de la Cluj, pe timpul Conventiei Democrate. Schimbarea la nivelul calitatii studentilor s-a vazut incepand cu anul 2001.

@Domnul Savant

Parca ziceati ca ati lucrat in Motru ?! Cum era la liceele din judetul Gorj pe vremea aia ? Am coleg care a predat la liceul din Motru si stiu situatia de acolo. Si la Turceni si Rovinari era la fel. In anii '70 la liceul din Motru erau clase de a 9-a si a 10-a pana la litera S (cel mai mare liceu din jud. Gorj). Aveau patru camine pline cu "sandokani". Ati uitat, aveti memorie selectiva ?

Editat de VAX
Link spre comentariu

P.S. colegul a scris "plecati prin tara" nu "din tara"

ok,am corectat,am citit gresit,scuze.

Concluzia ar fi evidenta...fara o industrie potenta nu se poate sprijini un invatamant sanatos.Nu trebuie sa ne uitam in mod deosebit in alte gradini,trebuie sa vedem ce se intampla la noi.Invatamantul merge in virtutea inertiei,subfinantat si nerestructurat pe noile nevoi.Se prevede un colaps inevitabil.Problema nu e daca,ci cand.

Link spre comentariu

N-are legatura cu fizica, dar in 1997 la sfirsitul clasei a noua, am avut doi repetenti, dintre care unul, Ivan il chema era si secretarul UTC al clasei. Cu toate astea nu a fost nici o jena sa repete anul! In anul urmator am ales-o pe contracandidata acestuia din anul anterior (Laura) care initial a pierdut alegerile (desi sincer era mai buna) pentru ca era cam grasuta, era fata si statea in camin, iar noi cei din oras eram doua treimi din clasa. De la colega mea de banca am aflat ca in "fisa elevului" -da, exista asa ceva- aveam un patratel hasurat cu rosu, adica "elev problema"! Ca sa nu ramina dubii, am intrat la admitere in primii 20, la "A" casa de electro. Era mai tentat liceul nr. 1, dar era prea departe de mine, iar de lene sufar de cind ma stiu!

P.S. colegul a scris "plecati prin tara" nu "din tara". Fiind vacanta puteau fi oriunde in tara si deci mai greu de gasit!

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări