Vizitator Postat Decembrie 13, 2016 Partajează Postat Decembrie 13, 2016 Am facut liceul inainte de 89 si aveam laborator de fizica in care intram regulat, era si material didactic, primitiv , dar era. Era si laboranta pe vremea aia si am avut noroc sa fie o profesoara foarte buna si pasionata de meserie. La optica, care s-a facut intr-a 11-a sau a 12-a a fost subtire rau laboratorul. Chiar am amintiri foarte placute legate de fizica, total opuse celor legate de chimie. La chimie am avut laborator si profa pasionata la generala, faceam tot timpul experiente, imi placea chimia anorganica, dar la liceu a fost un tip atat de sictirit incat in clasa a 10-a a reusit sa omoare orice pasiune si interes pentru chimie, n-am inteles nimic din organica, cu toate ca se dadea si teza, faceau lucrarea cei cativa care dadeau la medicina si se pregateau in particular si restul clasei o copia dupa ei. Ca se vorbea de carti, am avut cursul de fizica de la Berkeley cumparat din librarie, tradus in romana. Aveam vreo 4 volume, ca era structurat pe domenii. Foarte complet, util si la facultate unde se folosea alt nivel matematic. Mai editeaza si traduce cineva asa ceva in ziua de azi ? Sa zicem ca internetul acopera golul. Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 13, 2016 Partajează Postat Decembrie 13, 2016 In scoala generala, la clasa a VIII-a am avut sansa unei profesoare exceptionale(sora poetului N. Stanescu), care preda si fizica si chimia, laboratorul era foarte bine dotat, inclusiv cu laser He-Ne si spectroscop, se facea practica formidabila(cu o profa geniu in fruntea laboratorului, nu e de mirare!)din pacate vreo doi colegi erau mârlani(gunoaie umane în formare), furau din dotarea laboratorului, in special cel de chimie, si nu pentru ca ar fi avut musai nevoie de ceva de acolo, ci din pura cleptomanie si răutate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 13, 2016 Partajează Postat Decembrie 13, 2016 Iarasi lucrez cu materialul clientului: nu va mai stresati atata cu invatatura ca nu mai aveti voie, este chiar ilegal si oricum titlul nobiliar e mai important decat educatia. "Potrivit ministrului, ordinul a fost semnat dinaintea minivacanţei de 1 decembrie. Mai precis, prin acest ordin, timpul pe care trebuie să îl petreacă un elev rezolvând temele date de profesori nu trebuie să depășească o oră, iar la gimnaziu, două ore," citatul este de la aia de dreapta ca sa nu fie discutie: http://www.evz.ro/mircea-dumitru-ordin-teme.html iar ministrul, fost profesor de traforaj la Buftea si traducator din germana a lui Heidegger (dottore in goagal translate) http://www.cotidianul.ro/mircea-dumitru-a-tradus-o-carte-din-germana-desi-recunoaste-ca-nu-stie-limba-284143/ Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 13, 2016 Partajează Postat Decembrie 13, 2016 Pentru elevii de liceu este mai buna Fizica de David Halliday si Robert Resnick. https://www.okazii.ro/david-halliday-robert-resnick-fizica-2-vol-a176841739 Ar mai fi buna si Fizica de R.Brenneke si G.Schuster, EDP 1973. https://lajumate.ro/fizica-rbrenneke-si-gschuster-edp-1973-435200.html Proful trebuie sa stie bine materia predata, dar trebuie sa fie si bun metodist. Insa nu orice copil poate sa fie de performanta. Conteaza mult gena, cum merge glandele (tiroida in primul rand), alimentatia (bogata in proteine si tiamina). Este important si anturajul copilului, trebuie sa se implice si familia (copilul e ca roaba, nu merge daca nu-l impingi tot timpul de la spate). Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 13, 2016 Partajează Postat Decembrie 13, 2016 Alea din primul linc nu le-am vazut. Pe cea din al doilea am avut-o. Vaxule de ce la B1 iti trebuie reteta ? Pot sa iau un complex de be-uri, b1 si b12 in special, fara reteta, dar numai b1 nu. Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 13, 2016 Partajează Postat Decembrie 13, 2016 (editat) Cred ca ati dat peste o farmacista tampita. Vitaminele se vand fara reteta. Puteti sa cumparati B1 cat vreti de pe net. Eu tocmai am comandat de 500 RON (peste 20 flacoane). Dar la copii sa dati doza mica (5-10 mg pe zi). Eu iau doza de cal (400 mg pe zi) pentru ca am diabet si hipertensiune si ma ajuta mult. La copii ar fi bune si niste polivitamine, dar fara vitamina A (este toxica in doze mari si duce la ciroza), de preferat B complex. Am vazut un film american in care actiunea se petrecea in perioada crizei din '29-'30 si personajul principal era o adolescenta foarte inteligenta si iubita de toata lumea. Zicea in film ca avusesera o crescatorie de iepuri si cand a venit criza nu s-au mai vandut si i-au mancat in timp de cativa ani. Asta era secretul inteligentei, hrana bogata in proteine si B1. Inainte de '90 am predat timp de 7 ani la un liceu. Aveam clase cu copiii din familii instarite ("A"- mate-fizica, B, C - electrotehnica), cat si clase cu copii saraci (J,K,...,S), care faceau naveta cu trenul, veneau din satele invecinate. Intre elevii din cele doua categorii era diferenta formidabila, atat ca dezvoltare fizica, cat si intelectuala. Navetistii se sculau la ora 5, ajungeau in gara la 7 si 30 minute, stateau in frig (iarna) pana intrau in liceu la ora 8. Terminau orele la ora 14 si pierdeau timpul prin oras pana pleca trenul la ora 16 si 30 de minute. Nu cred ca mancau ceva de dimineata pana seara. Navetistii erau pirpirii (in special la clasa a 9-a) si redusi mintal (se intepau cu bolburi in fund, faceau tampenii). Daca la o clasa din asta era un elev mai dezvoltat fizic si mai istet, cand ma uitam la sfarsitul catalogului constatam ca mama era bucatareasa la o cantina muncitoreasca si fura mancare de acolo, sau tata era maistru si avea salariul mare (de cel putin trei ori cat al meu). Editat Decembrie 13, 2016 de VAX Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 13, 2016 Partajează Postat Decembrie 13, 2016 Simt ca imi scapa ceva: la liceul despre care vorbiti, clasele erau formate dupa veniturile parintilor? din amintirile mele, in acea epoca admiterea se facea in urma examenului de treapta. Iar clasele erau organizate pe profile nu dupa banii parintilor. Elevi care faceau naveta zilnic atitea ore zilnic in loc sa stea la camin??? Clase de mate, electrotehnica si "copii saraci" in acelas liceu??? Iar faptul ca spuneti ca existau clase pina la K sau S ma face sa cred ca fabulati ceea ce pune la indoiala si restul celor povestite de dv. V-am mai spus eu, asteptati sa murim noi cei care am prins acele vremuri si dupa aceea veniti cu basmele acestea! Spuneti-ne si noua ce liceu avea clase de la A la S (adica aproape 20 de clase din fiecare an de studiu) si daca se verifica, promit ca va dedic in fiecare zi cite o melodie la Radio Craiova si saptaminal ma voi ruga pentru dv. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 13, 2016 Partajează Postat Decembrie 13, 2016 corect, a cam zbarcit-o aici. au mai prins si altii vremurile dinainte de 90, nu-s toti copilandrii pe forum. Link spre comentariu
Spitfire Postat Decembrie 14, 2016 Partajează Postat Decembrie 14, 2016 (editat) Clase de mate, electrotehnica si "copii saraci" in acelas liceu??? Da, asa erau si Liceul Industrial "Dumitru Petrescu" sau Liceul Industrial "Aurel Vlaicu" din Bucuresti, inainte de `89- clasele A,B,C,D.E erau de electrotehnica, iar restul,de la F pana la L erau de mecanica. Elevii din primele cinci intrasera cu note mai mari la examenul de admitere, restul cu note mai mici. In functie de note erai repartizat fie la electro, fie la mecanica. Diferenta intre situatia materiala a celor din clasele A...E si F....L era evidenta, desigur parintii celor cu note mari erau si mai dotati material.Cu cat litera clasei era mai avansata elevii erau mai golani si mai jerpeliti, cei de la K si L erau veritabile gorile, permanent in conflict intre ei, si nu numai intre ei. Editat Decembrie 14, 2016 de Spitfire Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 14, 2016 Partajează Postat Decembrie 14, 2016 (editat) La repartizarea în clase, pe lânga media de la admitere mai conta si limba straina facuta la scoala generala precum si preferintele pentru ce-a de-a doua limba straina. La repartizarea pe specialitati, în limita locurilor disponibile, se tinea cont si de preferintele exprimate la înscriere. La mine la liceu erau sase clase în treapta întâi si eu, sarac si pricajit crescut la tara si admis cu media a opta, am fost repartizat în clasa F, împreuna cu unul care, pe lânga faptul ca era un elev foarte bun, era fiu de director de banca. Tocmai din cauza configuratiei de limbi straine. Iar în treapta a doua, cea mai cautata specializare (si deci cea unde se intra cu media cea mai mare la examenul de treapta) era tocmai ultima în ordine alfabetica. Editat Decembrie 14, 2016 de franzm Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 14, 2016 Partajează Postat Decembrie 14, 2016 @Marele Savant Tocmai dumneavoastra, care dadeati impresia ca ati fost bine insurubat (v-a priit) in epoca respectiva, sa nu stiti care era situatia cu admiterea la liceu si cu repartizarea pe clase (profil) ? La A (mate-fizica) se intra cu medii mari, in general peste 8. Acolo erau copiii nomenclaturii si printre ei si cativa din familii modeste. La B si C (electrotehnica) medii mai mititele. La D si E (mecanica) medii si mai mici, dar peste 5. Dupa asta urmau cei din lumea a 3-a (textiliste, agricol, mineri) cu medii de doi si ceva la matematica. La clasele astea jumatate din elevi erau navetisti. Doar elevii care aveau locuinta la peste 15 km de oras stateau la camin. Naveta se putea face cu autobuzele pentru muncitori, cu trenul si cu autocamioanele care transportau diverse (la ocazie). Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 14, 2016 Partajează Postat Decembrie 14, 2016 Probabil nu e vorba de stiut,sigur doar cei care au lucrat in sistem au cunoscut astfel de detalii...inseamna ca au fost mai multe forme de organizare functie de specificul judetului.La noi de ex nu gaseai amestecatura asta...textilele erau la textile,agricolul era agricol,sanitarul era sanitar,alimentatie publica si industrie alimentara,energetic,electrotehnic,CFR si in mod sigur am uitat multe.Toate liceele tehnice erau patronate de o intreprindere de profil care isi recruta muncitorii dintre absolventi si care mai asigurau si baza tehnica de profil(cateodata si cadre didactice) Minier sau naval n-am avut. Liceele cu profil tehnic erau structurate pe profil electro,mecanic si constructii.Ordinea mediilor de intrare era de la cele mari la profil electro la cele mici spre profil constructii.Nu se intra cu medie sub 5.In functie de numarul de copii,media finala de intrare putea sa se opreasca si mai sus de 5.Restul de respinsi mai incercau in toamna pe locurile ramase,sau mergeau la profesionala.Nici eu nu auzisem de clase cu litera S.Cel mai mult se puteau duce pe la litera F sau G. Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 14, 2016 Partajează Postat Decembrie 14, 2016 (editat) Era singurul liceu din oras, cu aproape 2000 de elevi. Cred ca va amintiti ca erau obligatorii zece clase si ca la treapta I-a de liceu se putea intra si cu media 2,75. Nici nu aveai voie sa lasi repetenti, ca se supara tovarasa (Elena lu' Ceasca). Unii forumisti au amnezie, sau nu au prins perioada respectiva. Nea Savantul se face ca nu-si aminteste cum era la Motru, cu elevii care veneau la liceu de la Glogova (18 Km), de la Insuratei, Brosteni, Corcova, Plostina, etc. Cam asa era si la liceul la care am lucrat eu. Editat Decembrie 14, 2016 de VAX Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 14, 2016 Partajează Postat Decembrie 14, 2016 O fi fost in orase mici asa.La noi fiind concurenta mare,oras mare plus ca veneau din toate partile pt scolarizare,inclusiv din judetele vecine,nu te apropiai de un liceu cu medie sub 5. Link spre comentariu
VAX Postat Decembrie 14, 2016 Partajează Postat Decembrie 14, 2016 Tot asa era si in orasele mari, dar liceele erau pe categorii. Unul sau doua de elita, cateva de nivel mediu si restul pentru analfabeti. Toti cei care terminau clasa a 8-a erau trecuti la liceu, chiar daca aveau media de admitere 2,75. Examenul facea impartirea pe licee, respectiv pe clase. Cred ca si acum se intra la liceu cu medie sub 5, pentru ca sunt zece clase obligatorii. Link spre comentariu
Postări Recomandate