alex77 Postat Decembrie 11, 2016 Partajează Postat Decembrie 11, 2016 De ce curentul trece de la + la - la o dioda si la un circuit simplu cu o rezistenta sau fara o rezistenta trece de la - la +?Ce este inauntrul acestei piese de permite ca curentul sa treaca?Inteleg ca la generator sunt niste sarme de cupru care se rotesec in jurul unui camp electromagnetic dar de ce s-a aprobat aceasta teorie fara sens?Ce rost ar mai avea legile lui kirchoff,legea lui Ohm,t.e.m daca curentul este parcurs invers? Stiu ca in ele sunt germaniu si siliciu si fac legaturi covalente cu alte elemente din tabelul al 5 lea. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 11, 2016 Partajează Postat Decembrie 11, 2016 Sensul curentului electric ,,de la (+) la (-),, este unul stabilit în mod convențional.Legile în vigoare sunt valabile oricum și pentru sensul invers, dar cred că trebuie să te documentezi mai aprofundat, există o groază de documentație scrisă și virtuală.....chestiile astea s-au putut învăța încă din școală. Link spre comentariu
alex77 Postat Decembrie 11, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2016 Toata chestiunea asta este legata de chimie,electronul este incarcat cu sarcini negative deci el poate orbita in jurul atomului iar protonul este o sarcina pozitiva care nu se deplaseaza si este statica.Mai stiu si de neutron care are o sarcina neutra care este in interiorul nucleului atomului si este o particula neutru dpdv electric(adica el este ca protonul si impreuna formeaza o sfera din cate imi amintesc eu). Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 12, 2016 Partajează Postat Decembrie 12, 2016 (editat) Sensul de la plus la minus este sensul conventional. Cand s-a stabilit, dadea bine sa crezi ca sarcinile sunt la polul pozitiv (ca sunt, exista, e cu plus la cantitate). Inca nu se stia ca electronul este purtatorul de sarcina si ca sarcina lui e negativa. Dupa descoperirea si masurarea sarcinii electronului teoria se cam batatorise si s-a ales pastrarea sensului de la plus la minus chiar daca in realitate sarcinile mergeau exact invers. Sensul real si sensul conventional sunt total opuse. In dioda exista o jonctiune, o zona de contact intre o suprafata dopata cu sarcini negative si o suprafata dopata cu sarcini pozitive, sa ma exprim asa. Intr-una este exces de electroni, in cealalta sunt goluri, adica atomi care nu au toti electronii. Cum materia doreste sa stea in echilibru, electronii se duc in partea cealalta sa umple golurile. Sunt animatii pe youtube, cauta si tu cum functioneaza o jonctiune P-N, vei gasi si vei intelege mai exact. Editat Decembrie 12, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
puriu Postat Decembrie 12, 2016 Partajează Postat Decembrie 12, 2016 Sensul conventional al curentului electric a fost stabilit pe cand nu se stia nimic desprte purtatorii de sarcina. Legile curentului electric, de exemplu legile inductiei, au fost scrise pentru sensul conventional. Este bine sa ramana asa, altfel iese un balamuc. In conductorii metalici purtatorii de sarcina sunt electroni (-), in semiconductori sunt, dupa caz, electroni (-) sau goluri (+), iar in electroliti, ioni de ambele semne (+ si -) care se misca simultan in sensuri opuse. Cum intr-un circuit pot fi diverse tipuri de conductori, nu exista un sens real unic pe intregul circuit. Chiar si sensul conventional, in interiorul sursei este invers fata de circuitul exterior. Link spre comentariu
VEF Postat Decembrie 16, 2016 Partajează Postat Decembrie 16, 2016 Asta-i conventia sensul curentului este de la plus la minus de ce e asa cel mai putin conteaza asa e . Dioda este o componenta care permie trecerea curentului intr-un singur sens de la anod la catod pe propritatea asta sunt construite redresoarele ( circuite care transforma curentul alternativ in cntinu ) Ca dioda sa permita trecerea curentului prin ea anodul trebuie sa vina spre plusul sursei de alimentare iar catodul spre minus asa incat curentul prin dioda trece tot de la plus la minus . Asta e conventia si e foarte corect gandita de cei care au gandit-o n-are nici un rost a faci teoria chibritulu cu ea . Gasesti pe internet lucrari despre diode despre felurile lor , polarizare mai multe treburi lucrari scrise de romani pe youtube oricine poate oricine sa posteze si nu tot ce este acolo este si corect . Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 16, 2016 Partajează Postat Decembrie 16, 2016 Cu tot respectul d-le VEF.....cum circula curentul pri diodele D1,D4 din schema de mai jos? Link spre comentariu
VEF Postat Decembrie 16, 2016 Partajează Postat Decembrie 16, 2016 Intiatorul topicului nici nu cred ca stia nici macar de anod catod daca il mai coplicam si cu punti redresoare chiar ca nu mai intelege nimic . M-am exprimat simplist babeste sa intelaga cum se comporta o dioda . Ma referam la un ciruit simplu o dioda serie cu un bec sau o rezistenta Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2016 Partajează Postat Decembrie 16, 2016 Analogie simpla: dioda=supapa de sens, drum cu sens unic. Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 16, 2016 Partajează Postat Decembrie 16, 2016 Eu am postat pt. ca in postul dvs. nr.6 a aparut o inadvertenta....tocmai pentru ca este sectiunea incepatorilor, trebuie sa incercam sa oferim informatii absolut corecte....incepatorii iau de bun ce postam noi!...spor! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum