Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce lipim componentele ?

Vizitator viobio

Postări Recomandate

• Răspunsuri 146
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salutare colegi,

Ma bag si eu in discutie, asa cum v-am obisnuit pana acum :)

Avand un proiect in derulare (pe care il voi prezenta pe forum) am luat diferite aliaje de lipit pentru a le testa, nu voi intra acum in amanunte despre metoda de testare, voi detalia cand deschid topicul proiectului, insa am ajuns la niste cocluzii.

Am folosit fludorul Viablue (aliaj cu 4% argint) SnAg4.0Cu0.7CoGe pentru lipiturile amplificatorului (inclusiv pentru cablurile de conexiune) si am constatat ca nu exista nici o diferenta de sunet.

Avand la indemana 3 prieteni, cunoscatori intr'ale audiofiliei, i-am invitat la o auditie, neprecizand ca am facut modificari la amplificator, concluzia lor a fost aceeasi, nici o diferenta (acestia stiindu-mi foarte bine sistemul meu)

Poate ca aceste materiale exotice dau bine pe hartie si argintul chiar face diferenta cand vine vorba de conductivitate electrica, insa in lumea reala, atunci cand e vorba de lipirea componentelor pe PCB-uri, sunt doar bani aruncati pe fereastra (atentie doar in cazul modificarii/imbunatatirii sunetului, despre alte aplicatii in electronica nu-mi dau cu parerea)

Zi buna tuturor.

Link spre comentariu
Vizitator hand

Alchimia asta audiofila cu tenta pur tehnologica,vezi treaba cu argintul la lipituri,e din capitolul textelor care incanta prostimea si goleste buzunarul.

Sa vii cu astfel de bazaconii pe un forum de electronisti ar echivala cu prostirea pe fata. Nu-mi inchipuiam ca se poate ajunge pana aici cu promovarea ''calitatii''.

Editat de hand
Link spre comentariu

Argintul se foloseste, conform STAS, in aliajele pentru lipituri moi in doua situatii: pentru lipituri la cutiile de conserve (Sn97Ag3) si pentru lipituri rezistente la coroziune in mediu industrial, naval, aerospatial, etc. (Sn60Pb37Ag3). Pentru aparatura electronica, cel mai bun aliaj de lipit ramane LP60, verificat timp de un secol. Aliajele "ecologice" fara plumb se evita deocamdata in aparatura profesionala cu aplicatii speciale deoarece nu li se cunoaste comportarea in timp.

Un marinar audiofil poate sa-si faca lipiturile cu aliajul rezistent la coroziune.

Link spre comentariu

Kmy, tii minte cind ai fost la mine si ai ascultat ce ai cumparat, ca discutaram de diverse?

Intre discutii am vorbit si despre lipituri (ti-au placut tare mult cum arata) si ti-am zis ca am folosit un fludor bun, dar simplu Sn60-Pb38-Flux2.

Ma bucur ca ai ajuns la concluzia ca folosind nus' ce fludor, NU s-a schimbat sunetul (nici nu avea cum).

Sa nu uiti sa prezinti realizarea completa!

Link spre comentariu

Oare de ce in discutiile astea , initiate ca o razbunare pe fata a unui user impotriva altul user ( ??? ) nu se discuta deloc despre decaparea terminalelor componentelor sau a PCB-ului de urme de grasimi sau oxizi etc ?

Da-o drecu de manipulare , totul e un joc ieftin cu evidente urme de razboi ascuns mai mult sau mai putin .

Hei , potoliti-va ...

In lumea reala , treaba sta altfel .

In industria lui Ceasca , toti muncitorii foloseau manusi de bumbac pentru manipularea componentelor si a PCB-urilor in procesul de fabricatie , deoarece grasimile si oxizii fac mult mai mult rau decat mica diferenta intre aliajele de lipit moderne .

Dar oare folosirea manusilor de bumbac nu este considerata cam prea putin audiofila , se considera oare ca grasimea unui " guru " oarecare de pe propriile maini innobileaza adunatura de fire audiofile care stranse toate la un loc capata denumirea de amplificator in viziunea unora ?

Sa nu uitam ca si gunoierii ( agentii de salubritate , mai nou ) folosesc manusi , oare ca sa nu innobileze prea tare deseurile menajere :) ?

Nu uitati sa folositi manusi in viitor ... cunoscatorii nu pun botu' la manipulari de genul X versus Y , deja sunt prea multi analfabeti pe metrul patrat si mesajul initial nu mai ajunge la publicul tinta ...

Ma refer la analfabetii de pe acel forum , ala cu web in coada .

Editat de Victor
Link spre comentariu
se considera oare ca grasimea unui " guru " oarecare de pe propriile maini innobileaza adunatura de fire audiofile care stranse toate la un loc capata denumirea de amplificator in viziunea unora ?

Haha, ce mi-a placut asta, ma duce cu gandul la amplificatorul Momentum.... dar adevar graiesti cand vorbesti de manusi.

@DjLeco Da, ai foarte mare dreptate, insa am vrut sa testez toate variantele posibile pentru a inlatura orice dubiu (al meu sau al persoanelor ce cred in miracole) si sincer iti spun, am fost si eu luat putin de valul asta audiofil, insa acum dupa o gramada de teste si bani aruncati pe geam, voi revenii pe forum cu rezultate palpabile :) chiar pot spune ca abia astept sa postez rezultatul unei munci de cateva luni de zile (a mea si a altor oameni talentati precum esti si tu).

Numai bine!

Link spre comentariu

Leco , nu negliza oxizii de pe terminalele componentelor .

Oxizii exista acolo indiferent de vointa noastra si sunt prezenti inclusiv la componentele noi noute si participa in mod negativ la puritatea aliajului eutectic care umecteaza simultan terminalul componentei si traseul PCB-ului .

De aia exista acel flux , de obicei este din rasini naurale .

Cel coroziv trebuie inlaturat prin spalare cu un solvent ( alcool izopropilic ) si gata .

In cazul functionarii in medii puternic corozive , PCB-ul se protejeaza ulterior prin lacuire , dar de cand cu consumerismul , este o fita scumpa .

Link spre comentariu

La mine lipiturile acopera uniform terminalul componentei THT, nu suport pinii lasati "mustati", mai ales la cablajele double sided si treceri metalizate.Pinii lasati lungi, peste lipitura sint calea sigura spre succesul unei lipituri de a deveni "rece" in timp.Imi aduc aminte din trecut, cind reparam televizoare chiar si pe lampi sau alte aparate, pinii erau oxidati in lipitura, in special la soclurile de lampi sau la trafo linii.Scoteam afara, smirgheluiam cu "600 sau 800" pe hirtie, cositoream NUMAI cu saciz (colofiniu), scurtam terminalele sa fie acoperite INTEGRAL de fludor, incalzind bine si NU MAI AVEA MOARTE.Strategia asta mi-a adus succesul deplin cit timp faceam reparatii, si am pastrat-o si astazi.0 failure rate sau lipitura rece "cold soldering".Si evident in final, spalarea pcb cu izopropilic.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tehnologia lipirii in industria electronica / electrotehnica nu se poate invata de pe forumuri , exista scoli si manuale pentru studiu individual etc .

Te asigur ca majoritatea userilor nu pot intelege in totalitate transformarile din procesele fizico - chimice ce se petrec in timpul lipirii cu aliaje gen fludor pe baza de staniu ( cositor ) , asa ca mai bine o lasam balta .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări