Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sensor miscare


Vizitator Iulian .S

Postări Recomandate

Vizitator Iulian .S

Salut , am nevoie de informatii referitor la un sensor de miscare de dimensiuni cit mai mici asemanator cu cele din telefoane mobile (Samsung Galaxy S3) . Am nevoie sa detectez miscarea pleoapelor ochilor, poate cineva cunoaste cite ceva despre astfel de sensori. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    6

  • one

    4

  • valny

    4

  • puriu

    2

Ar fi o solutie optica. La multe animale (feline, canide, crocodilieni, etc.) retina are catadioptru si reflecta razele ce patrund prin pupila pe aceeasi directie. Senzorul transmite cu un LED un semnal luminos modulat si il receptioneaza cu un fototranzistor cand ochiul este deschis. Pentru oameni, se poate aplica (vopsi) pe pleoapa superioara un strat catadioptric subtire care reflecta semnalul optic atunci cand ochiul este inchis. Pentru a nu deranja, se poate folosi lumina in infrarosu apropiat, ca la telecomenzi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

La telefoanele mobile cred ca nu este nici un senzor de miscare, se analizeaza imaginea camerei anterioare.

Este o detectie software, practic sesizeaza contrastul intre zona ochilor si restul fetei.

 

La camerele de supraveghere se detecteaza schimbarea imaginii.

Editat de one
Link spre comentariu

Cea mai sigura protectie impotriva adormirii la volan e sa nu conduci in stare avansata de oboseala.

Eu n-as lasa siguranta in trafic pe mana unui cip cu siliciu.

Mai bea si cate o cafea din cand in cand, la drumuri lungi.

Link spre comentariu

Aceste dispozitive ar fi o protectie in plus, chiar daca nu esti adormit oricum nu ai reactiile unei persoane bine odihnite.

Daca porti ochelari, este posibil ca dispozitivul sa aiba dificultati in a recunoaste ochii inchisi.

Link spre comentariu

Ceva miniaturizat in rama unor ochelari, inclusiv de vedere. Reflexia unei raze oblice pe suprafata ochiului deschis, respectiv absorbtia razei pe pleoapa inchisa. Softul sa permita inchiderea ambilor ochi doua secunde, dupa care sa urle intr-o casca bagata intr-o ureche. Totul in ochelari. Trebuie sa mearga si ziua, si noaptea.

Link spre comentariu

In general starea de atipeala vine la pachet cu o usoara relaxare a muschilor. Nu gasesc acum, dar era printr-un Tehnium parca, o schema care masura rezistenta intre doi electrozi montati pe volan. La schimbarea rezistentei masurate avertiza sonor. Principial, detectezi relaxarea musculara asociata starii de atipire.

Cat despre detectia atipirii prin metoda optica propun sa se masoare intervalul clipirii care este mai lung la o stare accentuata de oboseala, normal este cam 0,25 secunde si orice depaseste aceasta valoare sa declanseze o alarma sonora. Presupun ca un sistem cu led IR si fotocelula poate functiona adaptat la o rama de ochelari si sa se bazeze pe reflexia pe cornee, nu neaparat pe reflexia in interiorul ochiului. Sa se masoare procentual cantitatea de lumina reflectata de cornee versus cantitatea de lumina absorbita de pleoapa. Se poate folosi principiul de la telecomenzi cu acelasi tip de detector pentru a evita "pacalirea" sistemului in lumina solara. Ridicarea pleoapei este in legatura directa cu pozitia ochiului si nu poate fi luata ca metoda absoluta de masurare.

Inclinatia capului poate fi folosita doar daca sistemul tine cont de faptul ca un sofer face multe flexiuni ale gatului daca unghiul de privire depaseste o anumita limita. Dupa mine sistemul cu detectia inclinarii capului este lent pentru ca exista perioada intermediara in care crezi ca vezi drumul dar de fapt incepi sa intri in starea de adormire, un fel de remanenta, si de abia atunci incepe inclinarea capului lucru care poate dura destule secunde bune.

PS: nu sunt sofer dar am experimentat destul de bine aceasta stare de "amestecatura" intre starea de veghe si somn.

Link spre comentariu

Dispozitivul ce detectează înclinarea capului ar deveni inutil în cazul când șoferul stă cu capul rezemat de tetieră, nu e chiar inutil, dar e mai mult o șmecherie de marketing ieftin de realizat.Varianta cu detectarea timpului de clipire ar fi mult mai utilă, dacă s-ar putea îngloba tot aparatul în niște ochelari cu lentile galbene, detectorul optic fiind în ramă iar buzzerul într-una din rame.

Link spre comentariu

Este demonstrat faptul ca in starea de oboseala, activitatea cerebrala isi modifica parametrii. Poti incerca un dispozitiv care monitorizeaza activitatea cerebrala cum e asta, doar ca in loc sa te uiti la datele de pe monitor, sa fie programat ca intre anumiti parametrii sa tiuie un buzzer/ difuzor etc.

http://www.instructables.com/id/Mini-Arduino-Portable-EEG-Brain-Wave-Monitor-/ .O sa mai caut informatii sau alte versiuni daca va intereseaza. Dezavantaje: probabil cost ridicat si ar fi cam ciudat sa conduci cu trasnaia aia pe cap.

Link spre comentariu

Am vazut o camera "dash cam" de la xiaomi (Yi) care, in afara de inregistrare, detecta si marcajele de pe drum si avertiza cand masina iesea de pe directia de mers sau cand se apropia periculos de mult de vehiculul din fata.

Editat de one
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări