Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de la 60V a.c. la 12 V cc

Vizitator cuculean

Postări Recomandate

Nu se poate reduce tensiunea pe linie....din cauza lungimii acesteia.....a mentioat in postul 11 ca sunt 2-3km.....la 24V si consumul existent nu stiu daca ,la capatul liniei, va mai avea 12V....probabil ca de asta s-a ales o tensiune de linie mai mare....apoi variatiile de tensiune pe linie din cauza consumului diferit zi/noapte....sustin ideea de trafuri dedicate, cu primar la 60V....

Solutia are si avantajul unei imunitati mai mari la variatiile de tensiune....creste si fiabilitatea, un traf nu se arde asa usor la comparativ cu un CI...

Editat de flomar60
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu-s bune, accepta maxim 72V, s-a aratat deja ca maximul poate fi peste 80... Daca randamentul optim nu-i o necesitate atunci o varianta mult mai simpla poate fi zener+Npn, cu un mic generator de curent constant adaugat se obtine si o protectie foarte buna la scurt... Singura problema e disipatia mare ( foarte mare ) pe elementul regulator. Dar avand in vedere ca nu prea exista o varianta simpla in comutatie... ori varianta D-lui Marcu cu traf rebobinat in consecinta. Atentionez si eu asupra problemei lungimii cablurilor, greu de crezut ca vor putea fi suficient de generos dimensionate incat pierderile pe ele sa fie acceptabile.

Link spre comentariu

Daca nu se gasesc transformatoare standard pentru 60V, atunci puteti folosi unele standard pentru 110 sau 120V si tensiunea din secundar corespunzator aleasa. Probabil ca iesiti mai ieftin decât cu transformatoare dedicate facute la comanda. Si vor ramâne relativ reci.

Link spre comentariu

Dacă ai putea pune ceva poze de aproape cu trafurile din alimentatoare, să vedem dacă e convenabilă modificarea lor, ar fi bine. Cel mai bine ar fi să le modifici primarul pentru 55-60Vc.a. cum bine a zis colegul flomar60. Varianta cu stabilizatorul în comutație e improbabilă și periculoasă în cazul de față, vârful de tensiune fiind cel mai probabil nesuportat de regulator.Trafurile de rețea ar fi mult mai fiabile. Dacă ți-ai completa și locația ceva mai exact la profil, poate ai găsi pe cineva în zonă dispus să modifice trafurile la un preț rezonabil.Și eu aș putea de exemplu să fac asta, dar nu știu dacă ți-ar conveni transportul până la mine și înapoi.

Link spre comentariu
Vizitator cuculean

Nu luasem in calcul marirea tensiunii dupa redresare... deci LM2576HV pica.

Si intr-adevar cum spune mai sus colegul flomar60, tensiunea de 60-65 V a fost aleasa din cauza lungimii liniei.

Practic din loculul unde se afla transformatorul de 200/60 pleaca radial 2 sau 3 linii cu lungimi de 2-3 km. Pe traseu, unde este cazul, sunt alimentatoare pentru switch-uri si camere.

La inceput a functionat, dar probabil ca, in timp s-a mai lungit linia sau s-au inmultit consumatorii, si acele alimentatoare, in unele puncte, in special pe capete nu mai fac fata decat ziua, noaptea se aprind led-urile infrarosu la camere si ... pauza.

Sistemul de supraveghere a fost construit pe structura retelei de distributie a internetului, cu camere IP, infipte in switch-uri (o cooperare intre o primarie si proprietarul retelei respective).

Dupa ce am citit ce ati scris domniile voastre, cred ca cea mai fiabila solutie este cu un trafo calculat de la 60V la 15V si un stabilizator la 12Vcc.

Link spre comentariu

Stiam asta dar se poate reduce tensiunea de linie.

48V este o tensiune standard folosita in circutitele pt telecomunicatii.

Folosind surse in comutatie curentul de linie va scadea si atunci o tensiune de linie mai mica nu reprezinta o problema.

In plus folosirea unei tensiuni de linie mai apropiata de 48Vdc (40-60Vdc de exemplu) va elimina problemele viitoare cu piesele de schimb pt ca find o tensiune standard exista multe variante.

Link spre comentariu

Eu am înțeles ( am schimbat două-trei mesaje și în privat cu OP ) că există o rețea alimentată la un capăt dintr-un traf mare și această rețea de circa 60Vca se întinde pe 2-3 km . Din loc în loc se pun sursele ( stabilizatoarele locale ) care alimentează camera/switch-ul de acolo .

Rog OP să confirme sau să infirme interpretarea mea .

Link spre comentariu

Eu zic ca cel mai simplu lucru pentru el ar fi modificarea trafului existent....undeva la 30v alternativ. Asta bineinteles daca traful este sanatos si poate asigura curentul necesar functionarii tuturor aparatelor. Plateste un bobinator si gata. Pe urma poate sa monteze stabilizatoare cate vrea. Daca cumpara stabilizatoare de 5A, asigura functionarea a 3-5 aparate cu un singur stabilizator.

Editat de mac01
Link spre comentariu
Vizitator cuculean

Comunicarea este un pic mai greoaie, deoarece fiind nou pe forum, primele 4 postari se pare ca trebuie aprobate de un moderator.

Dupa cum am mai spus - intr-o postare care inca nu a fost moderata - voi incerca varianta cu un trafo 60/14 Vca si un stabilizator la 12Vcc, si in acelasi timp voi studia (voi posta si niste poze) ca sa vedeti si voi alimentatoarele modificate cu 2 condensatori de catre proprietarul retelei cu pricina. Am vorbit in seara asta cu el si mi-a spus ca nefunctionalitatea acestor alimentatoare se datoreaza cel mai probabil faptului ca acei condensatori s-au uscat si m-a sfatuit sa-i inlocuiesc.

Ca sa dau si mai multe detalii: reteaua de supraveghere a fost construita cu camere IP, pe o retea existenta de distributie a internetului intr-o comuna, in cadrul unei colaborari dintre Primarie, firma de internet si Romtelecom, acu vre-o 3 ani. In prezent au vreo 20 de camere nefunctionale (din 60) din diverse motive: cateva camere arse, cateva cu probleme de alimentare cu alimentatoare arse, cu alimentatoare care scot 12V dar nu scot suficient curent, functioneaza ziua dar nu si noaptea (posibil din cauza acelor condensatori uzati).

Din cauza inmultirii furturilor de pe raza comunei, sunt solicitate filmarile de catre politie... primaria m-a contactat pe mine sa le pun la punct sistemul de supraveghere, eu fiind autorizat in acest sens. Cand am semnat contractul de mentenanta, mi s-a spus ca alimentarile cu 220V sunt de pe stalpi... si intr-adevar la cel din fata Primariei, la care m-am uitat asa este, restul camerelor fiind alimentate cum am descris mai sus. In fine, as vrea sa fac o revizie/reparatie de calitate, din cauza asta cautam alte solutii mai bune/fiabile de alimentare.

Mentionez ca nu sunt chiar paralel cu electronica... imi lipseste doar practica :d si fiind o situatie mai particulara aveam nevoie de ceva idei.

Link spre comentariu
Vizitator cuculean

Eu am înțeles ( am schimbat două-trei mesaje și în privat cu OP ) că există o rețea alimentată la un capăt dintr-un traf mare și această rețea de circa 60Vca se întinde pe 2-3 km . Din loc în loc se pun sursele ( stabilizatoarele locale ) care alimentează camera/switch-ul de acolo .

Rog OP să confirme sau să infirme interpretarea mea .

Corect.

Link spre comentariu

Ce sectiune au conductoarele prin care se alimenteaza camerele?

Cunoasteti specificatiile camerelor, în special cele privind protectia la supratensiuni?

Exista cumva posibilitatea de a alimenta sursele de IR din reteaua de iluminat public sau din cea de distributie a energiei?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări