Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator de sudura defect

tranzistoras

Postări Recomandate

Salutari, am avut un aparat de sudura romanesc, cred. Avea o carcasa rosie, un buton si niste borne. Acum multi ani am vrut sa-l dau la fier vechi pentru ca am un invertor, dar am pastrat transformatorul. Dar cum si invertoarele se mai strica, am avut neaparat nevoie de un aparat de sudura pentru niste maruntisuri. M-am hotrat sa incerc sa pun pe picioare resturile aparatului de care va spuneam, sa-l am de rezerva. Nu ma intereseaza sa functioneze in DC, doar in AC, problema ca toate firele si bornele nu mai stiu de unde le-am scos, avea o cheie cu trei pozitii cred, pentru trifazat/monofazat. De fapt inpropriu spus trifazat cred ca era vorba de 220v si 400v dupa cum se alimentau cele doua fire de pe stecher...

Poate ma puteti ajuta voi cu ceva sfaturi, poate isi aduce aminte cineva de modelul de aparat etc.

Poze cu ce a mai ramas:

Posted Image Posted Image Posted Image

Daca ajuta cu ceva mai fac si alte poze.

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tranzistoras

14

• validae

7

• vera

3

• amudsen

1

Top autori în acest subiect

E imposibil de spus ce să faci doar văzând varza aia de fire din poze.Numai cineva din apropiere care să vină să ți-l pună la loc.Dar merită să-l repari, e peste chinezăriile ieftine care se găsesc acum...

Link spre comentariu

Eu zic ca cineva care a mai desfacut d'astea poate lamuri problema si din ochi. Pe partea de primar era cheia cu trei pozitii, insa este sparta si nu mai stiu de unde vin toate bornele, doar banuiesc. Si nu sunt sigur cum se facea trecerea de pe 220pe 400v. Pe partea de secundar cred ca pot sa o rezolv si singur, daca reusesc sa-l alimentez. Dar poate isi mai aduce aminte cineva cum se numeste aparatul.. nu cred ca s-au fabricat prea multe romanesti.

Link spre comentariu

Pe primar ai două înfășurări înseriate, practic o bobină cu priză mediană.Dacă alimentezi între începutul bobinajului și priza mediană, poți alimenta la 230V.Dacă alimentezi între început și sfârșitul bobinajului, poți lega între două faze ale sistemului trifazic.Asta în principiu.Îți poți da seama doar identificând capetele (început și sfârșit) și alimentând la 230V între acestea, vei avea la secundar o tensiune cam la jumătatea celei normale (50V). adică de circa 25-30V.Apoi găsești priza de 230V ușor, e cea care nu-i conectată...

Link spre comentariu

Din pacate in primar sunt 6 fire, doua sunt legate intre ele pe o borna a butonului rotativ. Imi face impresia ca pe o pozitie raman doua borne libere iar pe alta doar una...

Link spre comentariu

Ar fi eficient sa faci o schita a trafului (infasurarile), sa notezi pe schita capetele, valoarea infasurarilor si incet incet o sa-i dai de capat. O sa trebuiasca o curatare temeinica a acestuia si o carcasa. Iar pe viitor schita o vei lipi pe carcasa (asa, pentru orice eventualitate ca vrei sa-l mai dezmembrezi vreodata :rade: )

Link spre comentariu

Stiu ac. transformator. Pe vremuri am rebobinat cateva.

Acea cheie cupla primarul la 220V sau 380V astfel:

1-pe 220V erau 2 bobine cuplate paralel;

2-pe 380V se inseria o bobina de 220V cu o sectiune din cealalta.

Cred ca mai am pe undeva notite despre ac. traf. Le caut si daca le gasesc, va contactez.

Pt. identificarea bobinelor primare, alimentati secundarul cu tensiune 10-30V, inseriat cu un bec far auto, cu cele 2 faze paralel. Masurati tensiunea pe fiecare bobina, inseriati bobinele cu tensiunea cea mai mica, dupa care le puneti in paralel cu cea cu tensiunea cea mai mare. Orice greseala face ca becul sa se aprinda mai tare. Cand totul este corect becul este aprins f putin. Cuplarea la retea o faceti printr-o siguranta de 10A. Daca trafo nu este ars, in secundar veti avea aprox. 45V. Daca este ars, sare siguranta.

Spor

Link spre comentariu

Multumesc, nu ma asteptam la asa promtitudine :) Am dus transformatorul la un bobinator, sper sa nu-l strice :). Cred ca pe 220 mi-am dat si eu seama de cuplaj dar mi s-a parut cam ciudata cuplarea pe 380 si m-am gandit ca am gresit.

Va anunt ce am facut!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salutari, am incercat sa fac o treaba buna, dar cred ca secundarul este prajit. L-am bagat in priza, primarul pare ok, dar din secundar incepe sa iasa fum dupa cateva secunde de functionare iar tensiunea este intre 1,5 v si 8-9 v in functie de bornele la care masor.

Acum intrebarea s-ar pune: merita rebobinarea? cu ce sarma ar trebui sa-l rebobinez?

Posted Image

Editat de tranzistoras
Link spre comentariu

Cu aceeași secțiune ca și conductorul de aluminiu. Preferabil o singură platbandă de cupru, dar în lipsă, poți pune și mai multe conductoare identice în paralel.Dar ideea e să obții pe cât posibil aceeași secțiune....

Link spre comentariu

Cel mai slab pe care l-am vazut (ac. tip), era bobinat in secundar cu sarma Cu, diametru de 3mm (adica 7mmp). Suda cam nasol. Daca poti, bobineaza cu cel putin 15mmp Cu (este loc de bobinaj).

PS-acum am vazut ca este bobinat cu bara de Al (se bobineaza f usor, dar sunt probleme la conexiuni). Daca are sectiunea mai mare de 20mmp o poti refolosi, dupa ce o izolezi f bine.

Sarbatori fericite la toti colegii.

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări