Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Luminite pentru "pista de aterizare".

sebim

Postări Recomandate

Salut,

A vazut fiica-mea intr-o reclama de la TV a unui provider de telefonie cum un copilas face pentru mosu o pista de aterizare cu sania din cateva instalatii de pom aranjate pe zapada in fata casei. Apoi aprinde o scara apoi sageata de pe horn s.a.m.d. In reclama, el apasa pe tableta pe ceva aplicatie, o fi taica-sau mai priceput, nah ... eu nu prea sunt.

Ideea e ca as vrea sa fac si eu un montaj de genu acelei piste de aterizare.

Ce ma intereseaza: sa fac 2 linii de LED-uri de cate 10m pe care sa le intind paralel de la poarta pana la intrarea in casa.

Ledurile sa se aprinda in grupuri de cate 3 apoi si sa se stinga dupa 1/2 secunde cand se aprinde urmatorul grup si cand se termina sirul sa o ia de la capat.

Nu stiu cum sa aborbdez chestia asta...

Orice idee e binevenita.

Stima!

Seb

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sebim

5

• Bandi Szasz

5

• rimache

2

• mac01

1

Top autori în acest subiect

Fara uC arata ceva asamenataor, un 555 face temporizarea de 1/2s iar un numarator 4017 aprinde secvential LED-urile. Daca vrei sa se aprinda cate 3 LED-uri atunci la iesirea din 4017 in loc sa pui direct LED-urile pui cate un tranzistor BC547 care va putea comanda cele 3LED-uri findca iesirea din 4017 nu va putea oferii curentul necesar pentru 3LED - uri. Daca te intereseaza schema il voi redesena si cu tranzistorii mentionati.

Posted Image

Link spre comentariu

deci e mai simplu si mai comod sa folosesc PIC sau arduino, ceva de genu?

stima!

seb

Da este findca sunt necesare mult mai putine componente, de exemplu ai avea nevoie de un PIC, niste tranzistori NPN gen BC547B si LED-urile. Am facut eu acuma ceva timp un soft pentru pic cu multiple jocuri pe 18canale ( deci ai putea avea 18 grupuri a cate 3 led-uri) folosind un PIC16F883, il poti gasi in sectiunea de PIC-uri la topicul "Joc de lumini(turture)" zilele trecute a postat @niculae un video pe youtube cu instalatia finalizata, link-ul il gasesti pe la pagina 5. Daca ai cu ce sa programezi un PIC pot modifica hex-ul sa mearga doar cu jocul secvential de care ai tu nevoie. Actualul hex postat are diferite jocuri care se schimba automat la un interval de timp.

Link spre comentariu

stimati domni,

am facut rost de un arduino uno.

am vazut cam cum sta treaba cu el, mi-am facut in miniatura montajul dorit, am facut sa mi se aprinda 8 leduri unul dupa altul.

acuma, vreau sa pun asta la consum mai mare, adica sa folosesc niste LED-uri din acelea mari de 10mm rosii 3V, cate 3 in grup plus o rezistenta a.i. sa primeasca 12Vdc.

Imi spuneti si mie ce tranzistori am nevoie pentru cele 16 grupuri de LED-uri ?

stima!

seb

Link spre comentariu

Da nu era mai fain sa se aprinda ledurile succesiv si sa ramana aprinse? Apoi iar s-o ia de la capat....si tot asa? Adica sa aiba o perioada cand toata pista este luminata. Asa vede Mosul si inceputul si finalul pistei...stie de unde sa inceapa aterizarea si unde sa se opreasca...sa nu intre in balarii!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări