Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stanare sau masca verde de protectie la cablaje imprimante?

Vizitator releu

Postări Recomandate

Vizitator releu

Multe multumiri pisoiu. Apreciez efortul tau. As mai dori daca se poate sa-mi spui la ce magazine gasesc toate uneltele sau substantele necesare fabricarii unei site serigrafice ?

MiniTehnicus, stii unde as putea gasi un astfel de pistol de suflat cu aer cald ? vreun distribuitor, magazin, ceva?

MifTy, multumesc de intentie dar...as vrea sa cumpar ceva de-a gata facut, nu stiu daca ma intelegi ?

Ce tipuri de placute simple sau duble placate este indicat sa folosim ? Pe site-urile de profil am vazut numai placute relativ subtiri din "carton" parca facute si nu cu suport din textolit sau sticlotextolit. Stiti unde as putea gasi cu un raport calitate pret bun asa ceva ? Ma intereseaza o grosime la placute simpla placate de circa 2-2,5mm, dimensiuni minime 100X200mm?

Exista pe piata vreun cronometru sau stiu eu aparat de masurat gradul de expunere in clorura ferica a unei placute simple sau dubla placata ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pisoiu

4

• bogdan_

3

• MiniTehnicus

3

• MifTy

3

Top autori în acest subiect

Releu, in Buc. nu stiu unde sa iti spun sa mergi, eu stiu doar in Cluj unde sa merg. Iti recomand sa intrebi pe la prieteni care lucreaza la firme de profil (in general firme de pubicitate) de unde se aprovizioneaza./pisoiu

Link spre comentariu

Cablajul imprimat are grosimea cea mai folosita de 1-1,5mm.

Se poate comanda placa de 1x1m sau 1x2m.

Pistol de aer cald se gaseste la orice supermarket, ai un exemplu aici:

http://www.comenzi.ro/default.php?cPath=78_84

Daca doresti sa realizezi un cablaj in cantitate mare este mai rentabil sa-l comanzi la o firma care produce PCB

si ai acoperire verde pe traseele de cupru si marcarea componentelor pe cealalta parte cu vopsea alba si gaurile pentru componente gata facute.

Alta varianta este sa folosesti o masina de gravat laser.

Link spre comentariu

Multe multumiri pisoiu. Apreciez efortul tau. As mai dori daca se poate sa-mi spui la ce magazine gasesc toate uneltele sau substantele necesare fabricarii unei site serigrafice ?

MiniTehnicus, stii unde as putea gasi un astfel de pistol de suflat cu aer cald ? vreun distribuitor, magazin, ceva?

MifTy, multumesc de intentie dar...as vrea sa cumpar ceva de-a gata facut, nu stiu daca ma intelegi ?

Ce tipuri de placute simple sau duble placate este indicat sa folosim ? Pe site-urile de profil am vazut numai placute relativ subtiri din "carton" parca facute si nu cu suport din textolit sau sticlotextolit. Stiti unde as putea gasi cu un raport calitate pret bun asa ceva ? Ma intereseaza o grosime la placute simpla placate de circa 2-2,5mm, dimensiuni minime 100X200mm?

Exista pe piata vreun cronometru sau stiu eu aparat de masurat gradul de expunere in clorura ferica a unei placute simple sau dubla placata ?

e la alegerea ta ce faci: fie cumperi, desi sunt cam scumpisoare fata de ce obtii, de fapt, fie iti bati capul cu adunatul pieselor si iti asamblezi singur una...

pe mine m-a cam enervat ca te cainai ca nu gasesti nimic despre statii de lipit... si e threadul cel mai citit pe DIY!!! :smt005

Link spre comentariu

Daca discutam de serigrafie inseamna un numar mare din acelasi PCB.Pentru realizarea unuia sau chiar 2 bucati de cablaj imprimat pentru o schema este mai rentabil si mai rapid cu folie PnP sau cu spray foto.

Link spre comentariu
Vizitator releu

Multe multumiri, MiniTehnicus. Am sa ma interesez de un astfel de pistol. Apropo, poate accepta atasarea mai multor tipuri de duze sau e standard, se utilizeaza duza pe care o are deoarece e nedetasabila ?

Totusi, nu stie nimeni de existenta unui astfel de aparat, recitez:

MifTy, stiu ca sunt mai scumpisoare fata de cele gata facute dar nici nu-mi da mana sa fac comanda la o firma de realizare PCB, pt ca la preturi de pana in 10, chiar 50 bucati, sunt prea scumpe. Cat despre statii de lipit, am vazut threadul despre care spuneai dar pe mine ma interesa un magazin care sa ofere la un pret bun asa ceva. Lucru pe care vad ca nu l-ai observat sau l-ai trecut cu vedere intentionat.
Link spre comentariu

Probabil ca o exista, dar nu e neaparat util. ce ai vrea de fapt sa vezi? sa stii dupa cat timp trebuie sa scoti placa?pai timpul depinde de foarte multi parametrii, de exemplu:-de concentratia solutiei de clorura-de temperatura solutiei-de agitatia solutiei-de tipul de trasee de pe cablaj(spatiile mari care trebuie corodate se corodeaza mai greu decat spatiile mai mici dintre mule trasee).Solutia e sa stai cu ochii pe ea. In principiu experimentezi, si vezi cam cat timp e sigur sa o lasi in pace, si dupa cat timp sa vii sa vezi daca e aproape gata. In principiu daca traseele sunt acoperite bine, e desult de rezistent calbajul la supracorodare, deci nu e o problema daca depasesti putin timpul.
Link spre comentariu

Multe multumiri, MiniTehnicus. Am sa ma interesez de un astfel de pistol. Apropo, poate accepta atasarea mai multor tipuri de duze sau e standard, se utilizeaza duza pe care o are deoarece e nedetasabila ?

Totusi, nu stie nimeni de existenta unui astfel de aparat, recitez:

MifTy, stiu ca sunt mai scumpisoare fata de cele gata facute dar nici nu-mi da mana sa fac comanda la o firma de realizare PCB, pt ca la preturi de pana in 10, chiar 50 bucati, sunt prea scumpe. Cat despre statii de lipit, am vazut threadul despre care spuneai dar pe mine ma interesa un magazin care sa ofere la un pret bun asa ceva. Lucru pe care vad ca nu l-ai observat sau l-ai trecut cu vedere intentionat.
hai omule, ce pcb vrei la o schema pe care o poti face linistit si pe un veroboard!!! :smt005

uita-te la schema lui wolf, de cand a aparut pe forum multi au ajuns obsedati de ea!!!

mai simplu de atat nu se poate... chit ca unii vor sa adauge afisaje digitale, shi alte alea!!! :smt005

nu am trecut cu vederea nimic... doar ca daca s-ar fi gasit la preturi mai "omenesti" statii de lipit cat de cat bune, threadul nu prea depasea cateva posturi...

si daca tii musai la PCB... vorbeste cu wolf, pe pm sau pe mess :smt006

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...
Vizitator pippogsm

Stiu ca este foarte vechi topicul, dar poate ajuta pe cineva: pentru stanare se poate folosi produsul acesta, acum am un cablaj pus in baie cu substanta asta.

Posted Image

Editat de pippogsm
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

In ce masura este reutilizabila acesta solutie ? cat timp se poate pastra in conditii bune dupa ce substanta a fost dizolvata in apa si cum ar trebui depozitata ?

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator pippogsm

Scuze, stiu ca raspund din 2000 in 2000 de ani.

Oare nu a rezolvat problema persoana in cauza dupa atata timp? :scarpin

Raspund totusi, chiar daca tarziu, pentru ca... ramane scris aici si cine stie pe cine ajuta :)

In ce masura este reutilizabila acesta solutie ? cat timp se poate pastra in conditii bune dupa ce substanta a fost dizolvata in apa si cum ar trebui depozitata ?

Buna intrebare, imi pare rau ca nu am testat atunci, la 1-2 zile, sa vad daca mai functioneaza.

Ce stiu este ca dupa 5-6 luni, in care am pastrat substanta intr-o sticla de 0.5l de plastic, substanta a devenit inutilizabila: se stransese material in partea de jos a sticlei, iar restul de lichid a devenit mai transparent, deci cumva s-au separat substantele alea pe-acolo... Ba mai mult! NU PASTRATI IN STICLE DE PLASTIC! Sticla asta se cam... perforase (invizibil), si am gasit sub ea si in jurul ei un praf alb. Cand am strans sticla, rasufla prin multe locuri :)

Link spre comentariu

Pai n-ati precizat care a fost rezultatul,ci doar ca aveti un cablaj pus in baie cu respectiva substanta si de aceea am intrebat.

Eu n-am folosit masca verde pana acum dar din cate stiu  dupa expunerea placii (cu masca verde aplicata) la lumina uv protejand pad-urile si apoi curatandu-le folosind carbonat de sodiu,este indicat sa se execute si stanarea pentru ca altfel exista riscul ca pad-urile sa se oxideze.Deci eu trag concluzia ca sunt cazuri cand este nevoie de ambele chestii scrise in titlul topicului dar daca gresesc sa ma corecteze cineva doar am precizat chiar in aceasta postare ca n-am incercat asa ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări