Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stanare sau masca verde de protectie la cablaje imprimante?

Vizitator releu

Postări Recomandate

Vizitator releu

Poate sa ma lamureasca si pe mine cineva cum se procedeaza la stanarea cablajelor imprimante? Presupun ca va trebui introdus cablajul intr-o baie de cositor dar cum anume se face ?Cum este mai bine: masca verde de protectie (daca da, de unde pot sa cumpar spray-ul cu care pot sa fac asta ?) sau stanare circuit imprimant ? Care din metode imi recomandati si care e mai simpla si ieftina ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pisoiu

4

• bogdan_

3

• MiniTehnicus

3

• MifTy

3

Top autori în acest subiect

Daca vrei sa cositoresti tu un cablaj nu e greu, ii dai intii cu o solutie de saciz topit in alcool (sau spirt) si il cositoresti apoi cu un letcon de putere mica sau cu pistolul. Ai grija sa nu incingi exagerat ca se deslipeste cuprul de pe placuta.Nu cred ca are rost sa vopsesti placuta, e un efort in plus.

Link spre comentariu

Depunerea de soldermask (aka chestia verde) se face prin procedura serigrafica. Exista o solutie care se depune cu ajutorul unei site serigrafice, care la randul ei e facuta dupa fisierele gerber generate de programul cad. Fixarea solutiei se face din cate stiu eu prin expunere la radiatie UV. Astfel de solutii produce Dupont spre exemplu. Dupa ce soldermask-ul e depus si fixat pe ambele layere, placa se da cu o solutie similara cu decapantul (nu stiu exact ce e) dupa care e introdusa intr-o baie de cositor topit, ulterior scoasa afara si trecuta printr-un "cutit" de aer, in principui doua jeturi puternice de aer care ies prin niste lame, si sunt directionate inspre placa pe ambele fete. Acest jet are rolul de a elimina cositorul in exces rezultat in urma stanarii./pisoiu

Link spre comentariu
Vizitator releu

Depunerea de soldermask (aka chestia verde) se face prin procedura serigrafica.

Eu am inteles ca se face si prin spray-ere. Va rog sa ma corectati daca gresesc.

Daca vrei sa cositoresti tu un cablaj nu e greu, ii dai intii cu o solutie de saciz topit in alcool (sau spirt) si il cositoresti apoi cu un letcon de putere mica sau cu pistolul. Ai grija sa nu incingi exagerat ca se deslipeste cuprul de pe placuta.

Astfel procedez si eu, dar ma gandeam si la solutia prin spray-ere a masti verzi de protectie sau chiar o metoda de stanare mai rapida.Si inca o intrebare, voi cum eliminati tusul de cerneala care ramane pe trasee in urma corodarii placutei ? Exista vreo substanta anume? Eu momentan o similgheruiesc dar mi se murdareste si placa si ma gandeam la o astfel de metoda cu care sa indepartez tusul negru. Mentionez ca cablajele le scot pe folie foto si apoi prin transfer termic le imprim pe placuta.
Link spre comentariu

uite, pe pagina http://thomaspfeifer.net/ dai la 15.05.06 - Create PCBs with the "direct toner method" si jos de tot ai un tutorial video care iti arata cum sa acoperi usor cu cositor cablajul(la sfarsitul filmului).

Eu am vazut pe undeva pasta de felul ala, dar nu stiu sa zic unde. De incercat, nu am incercat inca.

Daca incerci, sa ne anunti.

Link spre comentariu

Releu, este posibil ca in regim DIY sa se depuna prin spray-ere, sincer nu am incercat niciodata si nici nu am studiat metoda, insa in regim industrial se depune prin metoda serigrafica. Este mult mai ok dpdv al tuturor aspectelor care tin de calitate (grosime uniforma la depunere, repetabilitate, viteza de executie, etc.).Sunt curios insa (in cazul depunerii cu spray) asupra a doua aspecte:1. Unde exista astfel de spray? (eu nu am vazut, dar nici nu prea am cautat)2. Soldermask-ul are decupaje in jurul gaurilor cu terminale (pentru componentele THT) si in jurul pad-urilor componentelor SMD. Cum faci in asa fel incat cu spray-ul sa nu depui soldermask in acele zone?/pisoiu

Link spre comentariu

S-ar putea decupa cu preducele de marimi diferite etichete, apoi sa le lipeasca peste gauri si la sfirsit vine cu vopsitul, dupa care cu penseta deslipeste bucatelele de eticheta de pe gauri. Totusi mi se pare prea mult de bibilit. Faza cea mai tare dupa atita munca ar fi sa fie cablajul sau schema gresita. :smt003

Link spre comentariu
Vizitator releu

bogdan_, mersi pt videoclip.

Totusi, as mai avea o intrebare legata de afirmatia:

Eu am vazut pe undeva pasta de felul ala, dar nu stiu sa zic unde. De incercat, nu am incercat inca.

Nu exista si un echivalent made Romania la substanta respectiva pt acoperit cablajul ? O statie de lipit cu aer cald la un pret bun (mai ieftina) unde as putea gasi ?

Multum. anticipat

Link spre comentariu

Pasta se foloseste la lipit tevi de cupru, si e foarte posibil sa se gaseasca pe la magazinele care ar comercializa tevi de cupru, si alte cele pentru instalatii de incalzire. Echivalent...nu stiu, eu de vazut tot daia am vazut. Statie de lipit, n-am idee. Se vorbea pe undeva pe forum....dar nu stiu exact pe unde.

Link spre comentariu

solder mask verde este o solutie compusa din doua substante care se amesteca si se face exact prin metoda foto,numai ca trebuie depusa cu sita serigraficaiar ptr acoperirea cu staniu se gaseste la firma cu banerul din capul pagini o solutie SENO-3211 care daca bagi pcb corodat si curatat cuprul se acopera cu staniu in 15min. cu un strat de max.15 microni parcaatasez o poza cum arata traseele dupa 10min in solutia respectiva

Link spre comentariu
Vizitator releu

ptr acoperirea cu staniu se gaseste la firma cu banerul din capul pagini o solutie SENO-3211 care daca bagi pcb corodat si curatat cuprul se acopera cu staniu in 15min. cu un strat de max.15 microni parca

sofian, te referi la substanta asta de pe site-ul asta:

http://www.capodimonte.ro/produse.html? ... 11&where=0

Apropo, cum se prepara, mi se pare mie, este sub forma de praf ? Si cam la cate PCB-uri imi ajunge sa le acopar cu staniu, suprafata PCB ma refer? Nu de alta dar vreau sa stiu daca se merita ?

Bogdan_, nu inteleg ce treaba are substanta asta, citez:

Pasta se foloseste la lipit tevi de cupru

cu stanarea PCB-urilor? Spui ca sunt "compatibile substantele", apropo de cea aratata in videoclip ? :rolleyes:

Puteti sa-mi aratati cum se face o sita serigrafica ieftina ? Totusi, de statii de lipit cu aer cald nu stie nimeni nimic, vreun distribuitor ceva sau de unde sa o cumpar mai ieftin ?

Link spre comentariu

Puteti sa-mi aratati cum se face o sita serigrafica ieftina ?

Procedeul serigrafic e accesibil si la nivel de amator, insa nu e ieftin pentru cantitati mici. Daca ai sa achizitionezi de la inceput toate substantele si toate ustensilele de care ai nevoie, substantele te vor costa pana in 200 ron, insa iti va ajunge ceva vreme. De ustensile nu stiu ce sa zic, depinde ce cumperi si in ce stare. O sa iti fac o scurta descriere a procedurii:Ustensile:-Rama serigrafica: e o rama de aluminiu pe care vine prinsa panza. Dimensiunea ramei e in functie de suprafata utila de care ai nevoie, pentru cablaje mici, o rama cat mai mica e recomandata, reduci astfel costurile ei.-Panza serigrafica: e o plasa fina cu ochiuri, prin care se face transferul materialului serigrafic. Exista plase cu diferite densitati de ochiuri/cm, in functie de destinatia lor. Pentru pcb-uri se recomanda o plasa cu un numar cat mai mare de ochiuri/cm (cat mai deasa), pentru a asigura o buna rezolutie depunerii. Plasa se monteaza prin lipire pe rama serigrafica, insa pentru operatiunea asta e necesara o masa de intindere. Plasa trebuie sa fie foarte tensionata pe rama, si operatiunea asta nu se poate face cu mana.-Masa serigrafica: e un ansamblu de cleme care prind rama serigrafica si o coboara deasupra suprafetei pe care se face depunerea. E necesara o masa cat de cat buna, pentru ca suprafata de transfer trebuie sa stea paralel cu panza sitei, la o distanta destul de mica una de cealalta (cativa mm). Mesele serigrafice, in functie de complexitatea lor, sunt destul de scumpe.-Cutitul de transfer: e o lamela de cauciuc fin, prinsa intr-o montura de aluminiu. Este practic unealta cu care se face transferul materialului serigrafic prin sita, pe suprafata unde trebuie depus.Substante (astea sunt destul de scumpe):-Substanta fotosensibila: e o pasta cu care se unge toata sita, la intuneric si pe care se face expunerea.-Substante de curatare: dupa ce un negativ nu mai e necesar, sita serigrafica se curata cu aceste substante, care inlatura substanta fotosensibila expusa deja.-Materialul serigrafic: e de obicei o vopsea care are anumite caracteristici, in functie de destinatia pe care o are imprimarea (culoare, solubilitate, vascozitate, etc.)-Materiale suplimentare: sunt necesare pentru a imprima o anumita caracteristica materialului serigrafic (diminuarea vascozitatii, modificarea vitezei de uscare, etc.)Procedeu:Creerea sitei serigrafice: -din programul CAD se listeaza la fotoplotter, pe o folie transparenta, filmul necesar pentru expunere. Nu se recomanda listarea la imprimanta laser, deoarece listarile pe film transparent in impr. laser au rezultate foarte proaste (neuniformitate in depunere, negrul nu e negru - privit la o sursa puternica de lumina, lumina trece)-la intuneric, se unge sita serigrafica cu substanta fotosensibila, se uniformizeaza pe ambele fete, se usuca-se aseaza filmul pe sita, se pune peste el un geam perfect plat, curat si fara zgarieturi, pentru a lipi filmul de sita, si se face expunerea la o sursa de lumina, conform specificatiilor substantei fotosensibile-dupa expunere, se spala sita. In urma acestei operatiuni, toate zonele unde filmul a fost transparent vor fi astupate de substanta fotosensibila, aceasta nu se va dizolva in apa. In toate zonele unde filmul a fost negru, substanta fotosensibila se va dizolva, si ochiurile vor ramane libere.-dupa spalare, sita se usuca.Transferul efectiv:-sita expusa se prinde in masa serigrafica, si tot acolo se pune si materialul pe care se face depunerea, in cazul nostru pcb-ul.-urmeaza procedura de calibrare si aliniere, in cazul in care e necesar asa ceva. Daca PCB-ul are gauri, e necesar sa se "potriveasca" sita deasupra pcb-ului.-se depune vopseaua pe sita, si cu ajutorul cutitului de depunere se face transferul pe cablaj, prin apasare. Vopseaua va trece prin ochiurile libere si se va imprima pe cablaj.Daca vi se pare simplu, succes :)/pisoiu
Link spre comentariu

Pasta se foloseste la lipit tevi de cupru, si e foarte posibil sa se gaseasca pe la magazinele care ar comercializa tevi de cupru, si alte cele pentru instalatii de incalzire. Echivalent...nu stiu, eu de vazut tot daia am vazut.

Statie de lipit, n-am idee. Se vorbea pe undeva pe forum....dar nu stiu exact pe unde.

Vezi un sticky in al carui titlu scrie "statie de lipit"!!! chiar aici in sectiunea DIY e sticky-ul cu pricina!!! :axe:

sa sa-ti fie mai usor... sa nu te extenuezi cu cautarea, Doamne-fereste, uite linkul mura-n gura: http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=9630&start=90 !!!

happy???

Link spre comentariu

@Releuda substanta este aceea din link si este pudra intr-o sticla de 1Leu personal am pus apa normala ptr ca cei de la capo nu au stiut daca se pune apa, tuica sau vindar am aflat ca se pune apa dedurizata cu un anumit pHcit despre acoperire nu stiu ce sa zic

Link spre comentariu

Se poate folosi cu succes un pistol de aer cald, are 2 trepte, prima la 350 grade si a doua la 550 grade.Se mai poate folosi pasta de lipit folosita la reparatiile GSM, singurul dezavantaj este ca trebuie tinuta in frigider si odata scoasa, daca cantitatea este mai mare, ce nu se foloseste se arunca.Sau se intinde un strat subtire de sacaz dizolvat in alcool izopropilic( are avantajul ca se evapora repede).Dupa uscare se pune o bucata de fludor pe cablaj sau se folosesc bucati recuperate cu pompa de cositor.Se incalzeste palca de cablaj cu pistolul de aer cald si dupa ce se topeste cositorul se intinde pe toata suprafata cu o bucata de bumbac sau cu o bucata de cablaj corodat la care marginea se pileste sa fie perfect orizontala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări