Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legare instalație în garaj

Vizitator cristi cristi_262546

Postări Recomandate

Dta n-ai inteles ce am zis.

Ai un disjunctor de 32A in bransament, apoi un cablu de la disjunctor la panoul din casa. Nu conteaza ce sarcina ai in casa, acel cablu e protejat de acel disjunctor de 32A. Deci, pui orice cablu?

Indiciu: un cablu e protejat de disjunctorul/fuzibilul de dinaintea lui, nu de un disjunctor/fuzibil de dupa el.

Iar "perfectiunea" e impusa de normativ, nu de electrozugravul care vine sa-ti sparga peretii. Daca intelegi ce am scris in primul paragraf, realizezi ca ceea ce zic nu e chestie de perfectiune. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Mea culpa, corp de locuinta si nu garaj. Electric nu se schimba cerintele.

@core : sa nu credeti ca acest caz ideal este singura rezolvare din Romania. Da, este abordarea corecta in a chema un electrician autorizat pentru extindere de circuite dar... rezolvarea romaneasca este de a chema un electrozugrav care inlocuieste disjunctorul de 10A din tablou cu unul de 25A "ca sa tina si sa nu mai sara". Si acest tip de exemple, din pacate, sunt foarte multe si mai toate acestea cu complicitatea tacita a beneficiarului. Pe scurt " circuit electric cu artific in pregatire".

Link spre comentariu

Am inteles acum ce spui, dupa siguranta de 32A este recomandat sa foloseasca cablu care sa suporte acel curent minim de 32A.

Ar mai fi o posibilitate, dar nu cred ca e de recomandat, sa puna o siguranta de maxim 16A pe general in tabloul secundar, sa protejeze acel cablu de 2.5mm2 de 15m. Pana la urma, acel cablu poate fi protejat si la celalalt capat, dar nu e nici practic (16A este destul de putin pe un general), nici intuitiv.

Link spre comentariu

Normativul I7 la sectiunea 4.3 zice clar ca protectia se pune acolo unde se reduce sectiunea cablului/reducerea curentului sau la locul unde se face un bransament. Ceea ce propui nu e acceprabil dupa normativ.

Daca ar permite astfel de optiuni si combinatii, ar pierde complet controlul asupra a ceea ce face fiecare. Deci, ori e obligatoriu, ori face fiecare ce vrea. 

Dar, sunt de acord, ca principial ar fii corect. 

Link spre comentariu

Daca cablul de la bransament pana la tabloul principal este 3x6mm^2, puntile in acel tablou au aceeasi sectiune cu a cablului iar cablul armat subteran de la tabloul principal la cel secundar este tot 3x6mm^2 (la fel si puntile din aceasta) unde este reducerea de sectiune?

Aceasta era propunerea, ca sa se utilizeze acceasi sectiune pana la fiecare intrare in tablou ca sa se poata folosi 16A si nu 6A la prize in tabloul secundar. Faptul ca se utilizeaza disjunctoare in locul separatoarelor nu creeaza probleme majore de functionare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări