Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legare instalație în garaj


Vizitator cristi cristi_262546

Postări Recomandate

Vizitator cristi cristi_262546

Buna seara,am o rugaminte la vo,i daca se poate;vreau sa trag curent de la casa la un garaj unde vreau sa pun un intrerupator triplu stiu cum se monteaza si 2 prize duble si nu stiu cum ar trebui legate prizele

 

nu cred ca se poate sa fie legate in doza cu intrerupatorul

multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ce inseamna Intrerupator triplu? Cap scara?

Cel mai sigur si pentru viitor, din casa tragi o coloana (cablu de 3*4 sau 3*6 cupru) iar in garaj pui un tablou simplu cu 4 module (echipat cu doua sigurante, una de 16 A pt prize si una de 10 pentru iluminat). Din tablou tragi alimentarea pentru prize si pentru iluminat. Se pot lega intr-o singura doza atat prizele cat si iluminatul daca in doza sunt prezente doua circuite(prize si iluminat). Sau daca se pune tabloul in garaj, se pot face toate legaturile in tablou(intra mai mult conductor).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua.Vin si eu cu o intrebare similara, oarecum, si va og sa ma ajutati cu o idee, un sfat.La casa am prize exterioare pe peretii casei.As avea nevoie de curent la foisor, la vreo 15 m de casa si de acolo sa trag cateva fire in colturile terenului, pentru reflectoare puse pe stalpi.Problema 1: legatura cu foisorul. Cum as putea face? Cablu subteran e exclus, am torotuar in jurul casei si o alee de beton. Nu as putea sparge.Cablu aerian e dificil, ca bate un vant pe aici de iti ia tiglele de pe casa. Ce cablu as putea totusi folosi?sa fie resistent la uv/gheata, la tractiune (sa poata sa fie intins intre casa si foisor)? Ar ajuta oare sa fie pus in tub copex metalic?Problema 2: curent la stalpii de reflector. Ar fi mai indicat sa plec de la foisor cu tensiune redusa? As putea face o cutie bine izolata in care sa pun un traf, avand in vedere ca reflectoarele de pe stalpi vor fi cu led.Aici cablul va trebui sa vina de-a lungul gardului si ma gandeam sa il pozez in vreun tub. Ce ar fi mai indicat? Copex metalic? Tub de PP din acela de apa de 25? Altceva?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Ancorezi o sarma, intinsa bine si prinsa tapan la capete (de la casa la foisor), iar langa ea vii cu un cablu electric cu dubla izolatie de 1,5mm-2,5mm ( in functie de consum)...prins de acea sarma cu coliere de plastic groase. Eventual poti baga cablu si printr-un copex....tine mai mult la intemperii.

Poate sa dea vantul si cu 100km/ora..cablul va fi la locul lui. La o anumita perioda de timp faci o verificare sa nu se slabeasca sarma....la nevoie o mai intinzi un pic.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Va scriu parerea mea despre cum ar trebui sa arate instalatia in cazul in care apelati la un electrician autorizat. Poate parea complicat dar electricitatea implica si protectia omului si a bunurilor acestora nu numai alimentarea aparatelor cu energie electrica.

Pentru cablu montat pe gard as recomanda cablu CYY-F in copex metalic, asa aveti rezistenta la foc a cablului plus rezistenta mecanica a copexului. Daca vanzatorul va confirma ca variantele de cablu armat gen cyaby rezista la UV atunci il puteti folosi pe acesta in loc. Alimentarea foisorului o puteti face cu cyy-f in copex metalic si in care mai introduceti un cablu de otel ancorat la capete (etansate impotriva apei). Va recomand ca in jurul foisorului, daca este posibil, sa realizati o priza de pamant la care sa fie legat copexul si cablul de otel al acestui cablu aerian (impotriva traznetului). Distributia pe lemnul foisorului se face cu acelasi copex din motive de rezistenta la foc (normativul I7-2011). Am recomandat cyy-f in locul myym pentru ca izolatia exterioara de pvc este mai buna chiar daca myym este mai flexibil si mai usor de lucrat.

Reflectoarele se pot alimenta la tensiune redusa prin transformator sau se pot alimenta la tensiunea retelei de la un circuit care are siguranta automata diferentiala (intreruptor automat cu diferential sau disjunctor diferential). Recomand aceeasi varianta ca mai sus la varianta cu cablu suspendat sau cyaby la varianta ingropat.

Daca in foisor aveti nevoie de iluminat si prize atunci, conform normativului, aveti doua variante. Prima varianta este sa folositi un singur cablu de alimentare iar a doua varianta este sa folositi, in acelasi tub, doua cabluri, cate unul pentru fiecare circuit.

La prima varianta trebuie sa folositi o siguranta automata in tabloul general, cu doua ordine de marime mai mica decat siguranta generala de la bransament (sa zicem ca la bransament exista de 32A iar pentru cablul foisorului veti folosi una de 20A si cablul va avea sectiunea de 3x4mm^2), montata in tabloul de distributie. In foisor se va monta, pe un suport incombustibil daca foisorul este de lemn, un tablou de distributie cu doua sigurante de 6A si 10A, pentru fiecare circuit, iluminat si prize (sectiune de 1,5mm^2 la iluminat si 2,5mm^2 la priza). De preferat ca siguranta de 20A sa fie intrerupator automat cu diferential de 0,03A.

A doua varianta este mai simpla si implica existenta, in acelasi copex metalic, a doua cabluri cyy-f sau myym, unul de 3x2,5mm^2 pentru priza si celalalt de 3x1,5 pentru iluminat (conditia este sa fie pe aceeasi faza, in cazul cand casa are retea trifazata). Aceste cabluri se aduc la tabloul de distributie la doua sigurante de 16A respectiv 10A, de preferat cu diferential. Daca alimentarea iluminatului din foisor se face dintr-o priza exterioara atunci se va folosi aceeasi sectiune la ambele circuite (3x2,5mm^2) pentru evitarea montarii de sigurante automate suplimentare la fiecare schimbare de sectiune. Copexul metalic va fi de minimum 25mm diametru.

Prefer copexul metalic pentru alimentarea aeriana deoarece prezinta rezistenta mecanica mai buna decat cyy-f la atacul pasarilor care il vor degrada cu ghearele si ciocul plus eventualele excremente. Accesul la cablurile de bransament gen electrica pentru alimentare aeriana este in functie de disponibilitatea magazinului asa ca am dat o idee cu ce am gasit uzual in magazinele de profil.

Daca, la cablul aerian se vor folosi cabluri armate cu protectie la UV, in locul variantei cu cyy-f si copex metalic, atunci acestea se vor ancora de cablul de rezistenta de otel prin "arici" (cleme de plastic / "nylon cable tie") cu rezistenta la UV.

Link spre comentariu

Daca nu e de inox, rugineste in timp.

Si invelisul de plastic presupun ca rezista doar temporar (cativa ani?). Dar poate e totusi pt uz exterior.

Pt exterior, trebuie folosite materiale de exterior: care nu se deterioreaza de la soare sau ploaie.

Oricum, frumoasa solutie prezentata mai sus!

Link spre comentariu

Copexul metalic fara invelis de plastic am vazut ca este zincat. Asa ca se poate vopsi marind durata de functionare. Atentie sa nu vopsiti locul unde veti monta clemele de legare la pamant si nu folositi materiale diferite la locurile de contact daca sunt expuse apei. Folositi vaselina neutra pentru domeniul electric la etansarea legaturii impotriva apei.

Solutia este frumoasa dar si scumpa. Sunt putine situatiile in care beneficiarul si electricianul care executa lucrarea se inteleg ca sa respecte regulile. Ca fapt divers, priza de pamant pentru legarea copexului si a cablului de ancorare (protectie impotriva traznetului) poate sa aiba maxim 10 ohm daca nu se leaga protectiile de la circuite de prize sau alte echipamente la ea sau maxim 1 ohm daca se leaga impamantarea prizei. Aici, fiind o diferenta de un ordin de marime intre cele doua, beneficiarul (sau electricianul) va incerca sa lege la acea priza de pamant de 10 ohm si alte aparate pe principiul " daca exista de ce sa nu o folosesc " din considerente economice (una este sa se bata 3 tarusi, pentru cea de 10 ohm si alta este sa se bata 11 tarusi pentru cea de 1 ohm). Recomand realizarea prizei de pamant in partea opusa accesului in foisor, intr-o zona necirculata si asa puteti proteja si foisorul daca este din lemn si este in zona deschisa a gradinii.

PS: am o cunostinta care face verificari la prize de pamant si mi-a povestit cat de inventivi sunt romanii la capitolul asta cu alegerea solutiilor tehnice sau a materialelor pe principiul " las' ca merge si asa ". Problema este ca la masuratoare nu iese aviz favorabil.

Link spre comentariu

O alta solutie ar fi folosirea de cablu torsadat.Rezista intemperiilor si conductorul de nul are inima de otel,deci se poate auto-sustine.Gasesti cablu torsadat cu 2,respectiv 4 conductoare si diverse sectiuni,in functie de aplicatie.De asemenea gasesti si accesoriile de ancorare.

 

P.S.Este adevarat ca este de aluminiu,dar pretul este de departe foarte accesibil.

Ca si idee,instalatia electrica a foisorului iti recomand sa o faci cu cablu NHXH.este un cablu cu grad ridicat de rezistenta la foc.Este mai scump cu aprox. 15% fata de cablul CYY-F recomandat intr-un post anterior.

Editat de alex.cselenyi
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca se foloseste diferential de 30mA se poate face si cu tub pvc dar sa se foloseasca mufe cu garnitura, iar intrarea si iesirea din doze cu presetupe pentru tub pvc cu grad de protectie IP66, parerera mea ca arata mai estetic ca si copexul ala metalic care sigur o sa rugineasca in cazul in care nu este din inox.

Link spre comentariu

Diferentiale am de 30mA, intre fiecare faza si nul. Sunt Schneider, par destul de bune. Nu sunt sigur insa ca am priceput partea cu mufe cu garnitura. Dau o tura prin vreun magazin de electrice sa inteleg ce materiale sunt disponibile. M-am mai gandit si o alta varianta ar fi sa trag 3 metri de calblu subteran, prin pvc, pana la un gard, iar de acolo pana la foisor prin tub de pvc pozat pe zidul care sustine gardul (practic asezat pe zid si legat de gard), la vreo 60 cm de sol.Asa nu s-ar mai pune problema de vant, zapada, gheata. Singurele cerinte ar fi ca tubul sa fie rezistent la uw, sa fie etans si sa nu duca la incalzirea excesiva pe timp de vara.Multumesc inca o data tuturor pentru sfaturi.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Buna ziua. Doresc să pun 2 prize exterioare, dintre care una pe terasa casei, m-am gandit sa vin din tablou cu un cablu cauciucat sau MYYM   de 3x2,5  sau unu cu 5 fire 5x2,5mm si impamantarea va fi comuna intr-o doză.Cele 2 conexiuni in doza sa le fac cu cleme cu surub tip pahar  iar a doua priza va fi la 35 de metri de casa intr-o magazie in curte. Pe o porțiune de 10 metri trebuie să bag cablul in pământ pentru ca trece prin fata porții, iar restul vine pe gard. M-am gândit la 2 variante.

1) Să folosesc cablu cauciucat  MCCG H07RN-F 3x2,5mm si cei 10 metri ce trebuie introduși în pământ săi trec prin tub PVC si prin teava de canalizare PP.

2) Să pun pe cei 10 metri cablu subteran armat si restul cablu cauciucat si-i fac legatura intre ele (le sucesc si le dau cu banda de izolat).

Cum e mai bine sa fac ? Astept sfaturi, multumesc.

 

Edit moderator: Așa cum e acum textul, a fost editat (corectat) de mine timp de 5 minute, fiindcă a trebuit să mai și înțeleg ce voiai să scrii, fără puncte și virgule.

Data viitoare, exprimă-te clar, în cât mai puține cuvinte și folosește semnele de punctuație, fiindcă mă doare capul după ce am citit prima dată textul

Editat de validae
Link spre comentariu
La 30.04.2019 la 23:25, v67 a spus:

Cablu mccg  este afectat de razele ultraviolete  indicat este cyaby3x4mm2  nu stiu ce putere au  consumatorii dar   dar nu uita de caderea de tensiune pe lungimea de cablu 2xl.

Cablu MCCG este Cablu cauciugat acest cablu H05RN-F sau H07RN-F rezista fara probleme la razele ultraviolete nu asta e intrebarea !

 

Prizele vor fi folosite ce-a depe terasa la iluminatul de craciun si la diverse reparații cand e nevoie cea la (35 ) metri lucru cu diverse scule electrice consum maxim 3000w da de scurta durata 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări